Austrālijā balodis uzvij sev ligzdu no karavīru kapos nozagtām magonēm

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: SOCIAL MEDIA / via REUTERS

Kopš oktobra sākuma Kanberā esošā Austrālijas kara memoriāla darbinieki ir pamanījuši ko dīvainu - labu laiku no nezināma karavīra kapa pazūd tur atstātās magones. Pagāja zināms laiks, lai noskaidrotu vainīgo, kurš izrādījās balodis. Putns ir izvēlējies vienu kapa vietu, no kuras zagt tur atstātos ziedus, lai pie memoriāla vitrāžas loga izveidotu krāšņu ligzdu.

Foto: THE AUSTRALIAN WAR MEMORIAL / THE AUSTRALIAN WAR MEMORIAL

Lai cik interesanti tas nebūtu, vitrāža, kuru balodis ir izvēlējies par savu mājvietu, piemin ievainotu karavīru un simbolizē "spēku un izturību".

"Pie tās savītā magoņu ligzda bija kā atgādinājums par spēcīgo saikni starp cilvēku un dzīvnieku kaujas laukā," televīzijas raidījumam "Sydney Morning Herald" pauda memoriāla darbinieki.

Mūsdienās baložus var uzskatīt par pat nepatīkamiem putniem, taču vēstures gaitā kaujas laikā tie ir bijuši noderīgi sabiedrotie.
 

Foto: THE AUSTRALIAN WAR MEMORIAL / Via REUTERS

"īpaši agrīno laiku karos saziņa bija patiešām sarežģīta. Piemēram, Pirmā pasaules kara laikā bezvadu tehnoloģijas bija tikai attīstības sākumstadijā. Baloži bija noderīgi ziņojumu nogādāšanā no punkta A uz punktu B. Viņi tika pat tur, kur ziņneši netika," komentēja vēsturnieks Doktors M. Hamptons.

Foto: SOCIAL MEDIA / via REUTERS

Otrā pasaules kara laikā 32 baloži saņēma "PDSA Dickin" medaļu, kas tika piešķirta jebkuram dzīvniekam, kurš uzrādīja ievērojamu galantēriju un uzticību pienākumiem.

Viens no neaizmirstamākajiem baložiem vēsturē tika dēvēts par "Balto Vīziju", viņš saņēma medaļu par "ziņas nodošanu ārkārtīgi sarežģītos apstākļos un tādējādi savu ieguldījumu lidmašīnas glābšanā, dienējot RAF 1943. gada oktobrī". 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu