Slavenākais slepkava-mormonis ASV tā arī nesagaida nāvessodu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Jūtas štatā ASV uz nāvi notiesātais mormonis Rons Lafertijs, kurš stingrās ticības daudzsievībai dēļ nogalināja sava brāļa sievu un viņas gadu veco bērnu, nomiris pirms plānotās nāvessoda izpildes, vēsta aģentūra "Associated Press".

78 gadus vecā Lafertija nāvei bija dabīgi cēloņi. Viņš nomira štata cietumā Soltleiksitijas piepilsētā Dreiperā.

Lafertijam nāvessodu bija plānots izpildīt nākamgad. Viņš būtu bijis pirmais amerikānis gandrīz desmit gadu laikā, kam nāvessods izpildīts nošaujot.

Lafertija lieta kļuva slavena pēc rakstnieka Džona Krakauera grāmatas "Under the Banner of Heaven" iznākšanas 2003. gadā. Tajā bija aprakstīti Pēdējo dienu svēto Jēzus Kristus jeb mormoņu baznīcas radikālie atzari un Lafertija lieta.

Lafertijs apgalvo, ka 1984. gadā esot piedzīvojis dievišķu atklāsmi, ka viņam jānogalina brāļa sieva Brenda Lafertija un viņas bērns, jo sieviete neatbalstīja mormoņu fundamentālista ticību daudzsievībai. Slepkavību viņš pastrādāja kopā ar jaunāko brāli Danu Lafertiju, kuram tika piespriests mūža ieslodzījums.

Brenda Lafertija bija trešā brāļa Allena Lafertija sieva.

Brāļi sievieti sita un žņaudza ar putekļu sūcēja elektrības vadu, bet pēc tam gan Brendai Lafertijai, gan viņas 15 mēnešus vecajai meitiņai Ērikai pārgrieza rīkli.

Laikā, kad Ronam Lafertijam piesprieda nāvessodu, uz nāvi notiesātie varēja izvēlēties soda izpildīšanas veidu - nošaujot vai ar nāvējošu injekciju. Lafertijs izvēlējās nošaušanu.

Jūtas štata ģenerālprokurors Šons Rejess sacīja, ka lietas ilgā virzība esot "ļauna un traģiska", kā arī pauda cerību, Lafertija nāve sniegs mierinājumu viņa upuru ģimenei.

Rakstnieks Krakauers brāļus Ronu un Denu Lafertijus raksturoja kā "briesmīgus sociopātus", kuri "sapostījuši tik daudzas dzīves". 

"Viņi savus reliģiskos uzskatus izmantoja kā atļauju darīt visu, kas ienāk prātā," teica Krakauers. "Uzrakstīt par to grāmatu bija ārkārtīgi emocionāli izaicinoši."

Jūtas štatā bāzētā mormoņu baznīca pirms vairāk nekā gadsimta atteicās no poligāmijas, taču dažos radikālos atzaros joprojām tiek praktizēta daudzsievība.

Rons Lafertijs uzauga mormoņu ģimenē ar astoņiem bērniem. Viņa vecāki nebija mormoņu fundamentālisti, taču 80.gadu sākumā viņš sāka vairāk laika pavadīt kopā ar brāli Denu, kurš uzskatīja, ka baznīcai nevajadzēja atteikties no daudzsievības. Abi brāļi 1983.gadā tika izslēgti no mormoņu baznīcas un pievienojās radikālai poligāmistu sektai, kura sevi dēvēja par "Praviešu skolu". Rona Lafertija sieva iesniedza šķiršanos un ar bērniem pārcēlās uz Floridu.

1984. gadā brāļiem izcēlās konflikti ar Brendu Lafertiju, kura  bija noskaņota pret daudzsievību.

Brenda Lafertija un viņas mazā meitiņa tika nogalinātas 1984.gada 24.jūlijā.

Brāļu Rona un Dena Lafertiju draugs Čārlzs Kārnss, kurš slepkavas gaidīja mašīnā Brendas Lafertijas dzīvesvietas ārpusē, liecināja, ka esot dzirdējis sievieti kliedzam: "Neaiztieciet manu bērnu! Lūdzu, neaiztieciet manu bērnu!" Slepkavas no viņas dzīvokļa esot iznākuši, notraipīti ar asinīm.

Allens Lafertijs vēlāk atrada savu sievu un meitu mirušas. 

ASV nāvessods nošaujot pēdējoreiz tika izpildīts 2010. gadā. Ronijam Lī Gārdneram tika izpildīts nāvessods par advokāta nošaušanu 1984. gadā, cenšoties aizbēgt no tiesas.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu