Vai kucēna negantais raksturs mainīsies pats no sevis? Seši mīti par suņu audzināšanu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Suņa audzināšana un dresēšana nav viegls darbs - tas nevar mums pastāstīt, kā jūtas un kas tam patīk vai nepatīk, tāpēc reizēm liekas, ka suns vispār nav pierunājams mācīties! To, kādi ir izplatītākie mīti par suņu audzināšanu un kā tad ir patiesībā, atklāj "PetCity" suņu skolas treneris Ivars Lielpēteris.

Mīts nr.1: Lai suns respektētu savu saimnieku, tam jāparāda savs fiziskais pārspēks

Dabā tā notiek - uzvar tas, kurš ir stiprākais. Taču, kā norāda Ivars Lielpēteris, cilvēks nav dzīvnieks un tam arī nevajag izliekties par barvedi: "Mēs nevaram uzvesties kā suņi, mēs nekožam un nestaigājam un četrām kājām. Suns, tāpēc, kad ierauga cilvēku, nezina, kā ar viņu komunicēt - kā mēs komunicēsim ar viņu, tā viņš ar mums." Ja cilvēks pret dzīvnieku izrādīs agresiju, tad tādu pašu atbildi saņems arī no suņa - tas būs valdonīgs un mēģinās pret cilvēku izmantot spēku.

Mīts nr.2: Kucēna negantais raksturs ar laiku mainīsies pats no sevis

Ja kucēns kož kājās, uzbrūk saimniekam vai citiem suņiem, rausta pavadu, tad, diemžēl, tas pats no sevis nepāries. "Sākumā suns nezina, kā viņa jāuzvedas, tāpēc viņš dara tā, kā viņam patīk un pēc tam viņš jau dara to, pie kā viņš ir pieradis. Līdz ar to, ja viņš ir pieradis uzvesties neganti, tad viņš tā arī darīs," norāda "PetCity" suņu skolas treneris. Ar vecumu un briedumu suns gan nedaudz kļūst mierīgāks, taču pilnībā raksturs un sliktie ieradumi nemainīsies.

Mīts nr.3: Suni var sākt audzināt tikai no sešu mēnešu vecuma

Suni var un vajag sākt audzināt no brīža, kad tas atver acis vai nonāk pie jaunajiem saimniekiem. "Suns, nonākot jaunajās mājās, nezin, kā jāuzvedas, tāpēc darīs tā, kā tam patīk. Ja viņu neaudzinās līdz tam sešu mēnešu vecumam, viņš pie tā pieradīs," atklāj Lielpēteris. Kucēns gan varēs uzmanību noturēt īsāku laiku, tāpēc nodarbībām ir jābūt īsām, taču tas ir gatavs mācīties. Suns pēc būtības ir mednieks, un, lai iegūtu ēdienu, viņam ir jāsāk medīt jau pirmajos dzīves brīžos - to viņš iemācās, būdams jauns, tāpēc spēs iemācīties arī citas lietas.

Mīts nr.4: Ja, atnākot mājās, priekšā sagaida suņa kaka, tad, piebāžot dzīvnieka degunu pie tās un kārtīgi nokauninot, viņš tā vairāk nedarīs

"Ja tas tā būtu, es būtu bezdarbnieks," smejas suņu skolas treneris. Sunim aizrādīt vai viņu slavēt var tikai tad, kad notiek attiecīgā darbība."Sekunde vēlāk jau var būt par vēlu, kur nu vēl tad, kad jūs atnākat mājās un nav zināms, cik sen suns ir pakakājis. Suni par nokārtošanās iekštelpās vispār nevajag sodīt, jo suns no tā sapratīs tikai to, ka viņš nedrīkst nokārtoties saimnieka klātbūtnē. Pēc tam rodas situācija, ka suns trīs stundas var staigāt ārā un nekakāk, bet pēc tam, atnākot mājās, ielīst stūrī un nokārtoties. Protams, viņam ir bail to jūsu klātbūtnē darīt!" atklāj Lielpēteris.

Mīts nr.5: Agresīvu vai bailīgu suni mainīt un dresēt nav iespējams

Ne vienmēr izdosies panākt to, ka agresīvs suns kļūs draudzīgs un bailīgs taps drosmīgs, taču ar neatlaidīgu darbu un apmācībām saimnieks spēs iemācīt suni klausīt komandām. "Agresīvu suni, tam iemācot komandas, būs iespējams pavest garām citam sunim un viņš tam neuzbruks. Jā, varbūt viņi nespēlēsies un nekļūs par draugiem, bet vismaz suns būs kontrolējams," norāda suņu skolas treneris. Katrs gadījums gan ir jāskata individuāli - liela nozīme ir suņa agresijas vai baiļu cēlonim kā arī tam, cik daudz saimnieks ir gatavs ar suni strādāt. 

Mīts nr.6: Ja suns saimnieka prombūtnē sagrauzis kurpes, tas nozīmē, ka viņš ir spītīgs un soda par to, ka saimnieks nav mājās

"Ja suns ir sagrauzis kurpes, tas nozīmē tikai to, ka viņš ir gribējis sagrauzt kurpes, neko vairāk," stāsta Ivars Lielpēteris. Suns var grauzt kurpes daudzu iemeslu dēļ - viņam mainās zobi, dzīvniekam ir garlaicīgi un nav kur likt enerģiju vai suns vienkārši mēģina iepazīt pasauli. Turklāt, kā norāda suņu treneris, suņiem nav tādas rakstura īpašības kā spītība un atriebība: "Lai attīstītu tik specifiskas īpašības, ir jābūt krietni attīstītākam radījumam nekā suns. Dzīvnieks tiešām nav atriebīgs, viņam ir pārāk grūti salikt kopā to emocionālo ķēdīti, lai gan reizēm tiešām tā izskatās. Dzīvnieks ir spontāns - viņam tajā brīdī ir slikti vai garlaicīgi, tāpēc viņš sagrauž." Sodīt suni par sagrauztām mantām nevajadzētu - saimnieka uzdevums ir sagādāt dzīvniekam drošu vidu, piemēram, novietot kurpes aukstākos plauktiņos, un kārtīgi dzīvnieku nodarbināt ar spēlēm un tam paredzētajām rotaļlietām.

Raksts tapis sadarbībā ar "PetCity".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu