Brīdinājums!

Apstiprinu, ka esmu vismaz 18 gadus vecs!

"Es jūtos kā vienkārši caurums." Cilvēki ar kustību traucējumiem atklāti par seksu (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Pirms trīs gadiem, 2016. gada novembrī, Laura un Džeikobs Beki iekļuva autoavārijā un uz Lauras galvas uzgāzās koks. Tagad pāris dalās savā pieredzē portālam "Vice" par seksu un intimitāti no rehabilitācijas līdz šodienai.

Avārijas dienā bija vēls vakars un Laura ar Džeikobu devās mājās no savu vecāku apciemojuma. Viņi iebrauca dziļā bedrē, sākās akvaplanēšana un mašīna apmeta trīs kūleņus un atsitās pret koku, kurš uzgāzās Laurai uz galvas. Sievietei tika saspiests mugurkauls un sadragāti kakla C-6 skriemeļi. Pēc avārijas Laura vairs nevarēja pakustināt savus pirkstus, viņa nejuta savu ķermeni no krūtīm uz leju un varēja tikai nedaudz izkustināt gūžu, bet ne kājas. 

Parasti pēc šādiem savainojumiem sekss ir viena no pirmajām lietām, par ko cilvēks sāk domāt. Arī Laurai šis bija viens no svarīgākajiem jautājumiem. Vai vispār būs iespējams nodarboties ar seksu? Sajust to? Un vai vispār cilvēkam saglabājas seksuālās vēlmes pēc šādiem negadījumiem? Tie bija tikai daži no Lauras jautājumiem. Protams, bija arī jautājumi vai vispār varēs izmantot rokas, plaukstas un kājas?

Daudziem cilvēkiem sekss ir viens no dzīves dzinējiem un ir grūti par to nedomāt.

Aptuveni 80 līdz 90 procentu cilvēku, kuriem ir bijušas mugurkaula smadzeņu traumas, piedzīvo pārmaiņas savā seksuālajā dzīvē. Šo pārmaiņu daba var atšķirties katram individuāli. Tas ir atkarīgs no konkrētās vietas mugurkaulā, kur ir radies savainojums, tā tipa, kā arī cik spēcīgs tas ir bijis. Balstoties uz šiem faktoriem, pacients var gan saglabāt sajūtas dzimumorgānos, gan tās zaudēt.

Galvenās problēmas saistās ar orgasma sasniegšanu un uzbudinājumu. Orgasms var šķist citādāks nekā tas ir bijis pirms traumas, seksa laikā var kāpt asinspiediens un rasties urīnpūšļa nesaturēšanas problēmas.

Neskatoties uz šiem faktoriem, daudzi cilvēki, kas ir pieredzējuši mugurkaula smadzeņu traumas, pārsvarā saskaras ar ievērojamu seksuālās apetītes trūkumu. Tas saistīts ar depresijas un trauksmju parādīšanos pēc šādu traumu gūšanas.

Daudzi invalīdi baidās iziet uz ielas. Viņiem nepatīk, ka citi uz viņiem skatās kā uz bezpalīdzīgiem un nepievilcīgiem. Bet, neskatoties uz mūsdienu "popkultūras" pieņēmumiem, šie cilvēki gan nodarbojas ar seksu, gan tas nav viņiem bīstams vai nevajadzīgs.

Kā stāsta Laura un Džeikobs medijam "Vice", pirms negadījuma viņu seksuālajā dzīvē bija iestājusies krīze, kuru pāris bija apņēmušies risināt. Bet uzreiz pēc negadījuma, kad viņi abi bija slimnīcā un Džeikobs sāka gulēt vienā gultā ar Lauru, pāris pa ilgiem laikiem sāka atkal skūpstīties. Un tieši tas bija tas brīdis, kad abi saprata, ka viņu intīmā dzīve vairs nebūs tāda kā agrāk. Laura saskārās ar to, ka viņa pati nevarēja novilkt šortus, kur nu vēl runāt par pozu dažādību seksā. Viņi izmēģinājuši dažādas seksa rotaļlietas, bet bez panākumiem.

Ļoti liela loma pāra intīmajās attiecībās pēc negadījuma bija tieši savstarpējā sarunāšanās. Sieviete dalījās pieredzē par reizēm, kad viņi ir mēģinājuši nodarboties ar seksu. Dažas reizes tas ir beidzies ar raudāšanu, dažas ar smiešanos. Kopumā Laura stāsta, ka vieglāk ir, ja tas viss tiek uztverts ar humoru. Bet komunicēt seksa laikā nav nemaz tik viegli. Cietušajai sievietei tas vēljoprojām ir grūti, un viņa mācās to darīt, jo tas palīdzētu.

"Dažas dienas es esmu ļoti labā garastāvoklī, bet dažreiz, kad mums ir sekss, es jūtos kā vienkārši caurums. Es tur vienkārši guļu," stāsta Laura par to, cik grūti ir izvēlēties piemērotāko seksa pozu. Galvenokārt, jo esot augšpusē, Laurai ir grūti balansēt.

Neraugoties uz grūtībām, sekss Lauras un Džeikoba dzīvē spēlē ļoti lielu lomu.

"Es nevaru iztēloties to, ka mēs ar Džeikobu nenodarbotos ar seksu," atzīmē Laura.

Savukārt Džeikobs atzīst, ka viņš ilgojas pēc savas vecās dzīves, bet nekādā gadījumā viņš nemainītu savu dzīvi pret citu. "Es negribētu būt ne ar vienu citu."

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu