Ir divu veidu ceļojumi laikā un fiziķi ir vienisprātis, ka viens no tiem ir iespējams (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pixabay

Izrādās, ka pastāv divi veidi, kā ceļot laikā, un viens no tiem pat esot ļoti reāls. Kolumbijas universitātes fizikas un matemātikas profesors un Pasaules zinātnes festivāla līdzdibinātājs Braiens Grīns medijam "Business Insider" paskaidrojis to, ko līdz šim zinām par ceļošanu laikā.

"Ir svarīgi, lai jūs saprastu, ka ir divu veidu ceļojumi laikā, un tie ir radikāli atšķirīgi. Aizceļot uz nākotni? Pavisam reāli," atzinis profesors.

"Mēs zinām, kā to izdarīt, jo Einšteins mums deva iespēju to darīt pirms vairāk nekā simts gadiem. Tas ir pārsteidzoši, cik maz cilvēku patiesībā zina par to," norādījis profesors.

Alberts Einšteins uzskatīja, ka laiku un telpu nevajadzētu uzskatīt par atsevišķiem elementiem, bet gan vienu kopīgu: laikatelpu. Un, ja jau mēs spējam ceļot kosmosā, tad teorētiski mums būtu jāspēj ceļot arī laikā. Laiks kļūtu par ceturto dimensiju, kurai cauri būtu jāspēj izkļūt ikvienam. Tātad, atkāpjoties, tā būs nākotne uz planētas Zeme. Jums būtu laiks ceļot nākotnē.

"Vadoties pēc Einšteina teorijām, ja mēs spētu pārvietoties ātrāk par gaismu, tad mēs varētu ceļot arī laikā. Problēma slēpjas tajā, ka neviens nespēj izdomāt, kā likt cilvēkiem pārvietoties ātrāk par gaismu (gaismas ātrums ir 299 792 458 metri sekundē)."

"Un šis pat nav strīdīgs jautājums. Tam piekrīt jebkurš fiziķis, kurš zina, par ko ir runa. Taču ar ceļošanu pagātnē gan ir citādāk - te jau sāk parādīties pretargumenti, jo daudzi neuzskata, ka tas jebkad ir būs iespējams," norādīja Grīns.

Teorētiskais fiziķis Braiens Grīns paskaidro: "Ceļošanas laikā uz pagātni pamatā būtu pārvietošanās starp tārpejām jeb caurumiem laikatelpā, kas savienojas ar citām vietām."

Ceļošana laikā ir ne tikai iespējama, bet tā jau ir notikusi.

Krievijas kosmonautam Sergejam Krikalevam ne tikai pieder rekords par ilgāko laiku, kas pavadīts kosmosā (803 dienas, 9 stundas un 39 minūtes), bet viņam pieder arī tituls par ceļošanu laikā.

Pateicoties laika relativitātei, Krikalevs patiesībā dzīvojis par 0,02 sekundēm mazāk nekā Zemes iedzīvotāji. Tas nozīmē, ka viņš efektīvi pārceļoja 0,02 sekundes nākotnē.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu