Kādas ir Saeimas deputātu zināšanas par pašu pieņemto budžetu? (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Saeimas ārkārtas sēde, kurā izskata valsts budžeta projektu 2020.gadam.
Saeimas ārkārtas sēde, kurā izskata valsts budžeta projektu 2020.gadam. Foto: Evija Trifanova/LETA

Kādas ir deputātu zināšanas par būtiskām pamatlietām, lemjot par valsts budžetu, kas ietekmē ikviena iedzīvotāja dzīvi? To pētīja LNT raidījums "LNT Ziņu Top 10", veicot tradicionālo aptauju. 

Uz jautājumiem par budžetu, kā jau ierasts, reti kurš piekrita atbildēt bez kurnēšanas. Turklāt arī šoreiz – ne visi bija gatavi uzklausīt jautājumus, jo metās bēgt.

No tiem, kuri neaizbēga, viens deputāts tā arī atteicās sniegt atbildes pēc būtības, vēsta raidījums. 

Saeimas deputāts Aldis Gobzems (KPV LV): "Es negribu iesaistīties šajās spēlēs. Ticiet man, es pārzinu diezgan labi skaitļus, kā viens no aktīvākajiem deputātiem. Bet vēlreiz gribu uzsvērt – šis budžets ir noziegums pret Latvijas tautu". 

LNT: Bet tad jau Jūs varat pateikt, cik liels ir plānots nākamā gada budžets.

Gati, neprovocē mani!

Vēl viens deputāts aprobežojās ar atbildēšanu tikai uz pirmo jautājumu, cik liels ir 2020. gada budžets. "Cik es saprotu, jūs gribat mani eksaminēt, ja, par budžetu. Pirmkārt, protams, ieņēmumu, izdevumu daļa – varu ne tikai par to pateikt, ja. Ieņēmumu daļā ir 9,89 miljardi eiro, bet izdevumu daļa sastāda vairāk nekā 10 miljardu eiro," atbildēja Saeimas deputāts Edgars Kucins (S). Uz raidījuma veidotāju nākamajiem jautājumiem deputāts atteicās atbildēt.

Visi pārējie zināja nākamgad plānotos izdevumus un ieņēmumus. Tiesa gan, daži – ne bez minstināšanās vai pārsakoties. Vēl arī šoreiz neiztika bez ieskatīšanās "špikerī".

Aptaujātie vienlīdz sekmīgi spēja arī atbildēt, ka nākamgad netiek mainīts minimālās algas apmērs, lai gan pāris deputātus jautājums samulsināja.

"300 eiro. Vai! Nē, muļķības! Tas ir par neapliekamo minimumu. 430 ir šobrīd. Neatceros. Man šķiet, ka paliek 430," sacīja Saeimas deputāte Anita Muižniece (JKP).

Krietni sarežģītāk atbildams bija jautājums par to, kā nākamais budžets audzis, salīdzinot ar šo gadu. Savukārt trīs no aptaujātajiem spēja atbildēt, kā palielinājušies izdevumi vai ieņēmumi.

Saeimas deputāts Jānis Iesalnieks (NA): Aptuveni 700 miljoni, par ko runā, tie arī ir.

Saeimas deputāts Atis Lejiņš (JV): Diezgan daudz. Kaut IKP ir kritums, ieņēmumi ir auguši par, cik nu bija, 600 miljoni, jā.

Saeimas deputāts Raimonds Bergmanis (ZZS): 717 miljoni.

Ne visiem pa spēkam bija jautājums, kurai nozarei ticis vislielākais papildu finansējums. Nekļūdījās puse no deputātiem, kuri bija piekrituši sniegt atbildes. Pārējo aptaujāto atbildes bija kļūdainas, norādot, ka tā ir veselības nozare, vēsta raidījums. 

Veselības nozare ir bijis viens no centrālajiem tematiem, veidojot jauno budžetu, jo visplašākās bijušas diskusijas par nepietiekamo finansējumu, lai nākamgad turpinātu celt mediķu algas par likumā paredzētajiem 20%.

Un vairums no tiem, kuri neizvairījās atbildēt, spēja precīzi nosaukt, cik liels nākamgad kopumā ir Veselības ministrijas pamatbudžets.

Ne pārāk sekmīgi aptaujātie spēja demonstrēt zināšanas par tendencēm ekonomikā. Puse spēja pareizi atbildēt, ka budžets sagatavots, prognozējot iekšzemes kopprodukta pieaugumu par 2,8%. Pārējiem šis jautājums bija pārāk "ciets rieksts".

Šonedēļ, pieņemot jauno budžetu, ir kritis aizvadīto gadu priekšlikumu izskatīšanas ilguma rekords. Debates notika divas dienas pēc kārtas, tām kopumā veltot aptuveni 20 stundu. Un šoreiz budžets tika apstiprināts, klāt neesot opozīcijas deputātiem.

Protestējot pret lēmumu debašu laiku saīsināt līdz vienai minūtei, opozīcija bija pametusi sēžu zāli. Līdz ar to budžets tika pieņemts ar 57 koalīcijas deputātu atbalstu, nevienam deputātam nebalsojot pret.

Pareizās atbildes:

Valts budžeta ieņēmumi – 9,9 miljardi eiro, izdevumi – 10 mijardi.

Minimālā alga Latvijā – 430 eiro.

Plānotais ieņēmumu pieaugums – 717 miljoni eiro.

Lielākais pieaugums – 229 miljoni eiro sociālajai aizsardzībai.

Veselības ministrijas pamatbudžets – 1,2 miljardi eiro.

IKP pieauguma prognoze – 2,8%.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu