Ekonomikas ministra padomnieks pretendē uz "Latvenergo" padomes locekļa amatu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvenergo logo.
Latvenergo logo. Foto: Lita Krone/LETA

Konkursā uz AS "Latvenergo" padomi pretendē arī ekonomikas ministra juridiskais padomnieks Pāvels Rebenoks, kurš izvirzījies arī finālā, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Raidījums atgādina, ka šovasar Ralfa Nemiro (KPV LV) vadītā Ekonomiskas ministrija (EM) atlaida "Latvenergo" padomi. Tās vietā iecēla pagaidu padomi. Nemiro tajā bija ielicis arī savu padomnieku Rebenoku un biroja vadītāju. Koalīcijas partneri to nosauca par politizētu un pēc pāris nedēļām pagaidu padome atkāpās. Nemiro norādīja, ka tā bijusi tikai "blīve" starp pastāvīgo padomi, ko izraudzīsies konkursā.

Tomēr konkursā pieteicies arī Rebenoks, turklāt viņš izvirzījies konkursa pēdējās kārtās. Rebenoks ir zvērināts advokāts, savukārt nolikums paredz, ka vienam no padomes jābūt juristam.

Ministrs raidījumam uzsvēra, ka Rebenoks pieteicies kā jebkurš cilvēks, kā visi pārējie. "Juridiskie izvērtējumi ir jāveic padomes cilvēkiem, tā ir darba sastāvdaļa, tad kas būtu labāks kā zvērināts advokāts," vaicāja ministrs. Jautāts, vai ministrs saka, ka Rebenokam ir izredzes uzvarēt šajā konkursā, Nemiro norādīja, ka to vērtēs konkursa komisija.

Pats Rebenoks atzina, ka šobrīd ir ticis līdz konkursa trešajai kārtai. "Mans mērķis ir kļūt par "Latvenergo" padomes locekli. Īsu brīdi man bija tas gods vadīt šo padomi. Uzskatu, ka tie mērķi, kas tika izvirzīti, no tiem nekas nav ticis realizēts. Palikusi nepadarīta darba sajūta," viņš sacīja.

Konkursa komisijā, kura izraugās "Latvenergo" padomes locekļus, puse pārstāvju ir no ministrijas. Gan Nemiro, gan Rebenoks apgalvo, ka, lai izvairītos no nonākšanas interešu konfliktā, Rebenoku ministrijas darbinieki nevērtē.

Konkursa trešās kārtas intervija Rebenokam notikusi šo ceturtdien.

Jau ziņots, ka šogad 19. jūnijā tika atlaista "Latvenergo" padome un tās vietā tika iecelta pagaidu padome, bet no atsevišķiem koalīcijas politiķiem izskanēja kritika saistībā ar pagaidu padomes locekļu iecelšanas veidu un atbilstību amatam, tādējādi, norādot uz politisko spiedienu, 1. jūlijā pagaidu padome atkāpās.

Konkurss uz "Latvenergo" padomes locekļu amatiem tika izsludināts 9. augustā. Tajā pieteicās 79 pretendenti.

Atlaistajā padomē kopš 2016. gada darbojās bijušais ''DNB bankas'' vadītājs Latvijā Andris Ozoliņš, Latvijas nacionālās aviokompānijas ''airBaltic'' valdes loceklis, Slovākijas pilsonis Martins Sedlackis, Ekonomikas ministrijas bijušais valsts sekretāra vietnieks un lidostas ''Rīga'' bijušais valdes priekšsēdētājs Andris Liepiņš, Finanšu nozares asociācijas (iepriekš Latvijas Komercbanku asociācija) bijušais prezidents un AS ''Valsts nekustamie īpašumi'' padomes loceklis Mārtiņš Bičevskis, kā arī bijusī ''RB Rail'' valdes priekšsēdētāja Baiba Rubesa.

Savukārt pagaidu padomes sastāvā bija ekonomikas ministra padomnieks Rebenoks, ministra biroja vadītāja Inese Kublicka, Vēja enerģijas asociācijas valdes loceklis Kristaps Stepanovs, AS "Rigensis Bank" valdes loceklis Renārs Degro un Artūrs Šnoriņš.

9. oktobrī "Latvenergo" akcionāru sapulce ievēlēja citu uzņēmuma pagaidu padomi trīs locekļu sastāvā. Tajā līdz konkursa noslēgumam strādās pārstāvji no EM - Irēna Bērziņa, Edijs Šaicāns un Edmunds Valantis. Padomes locekļi pienākumus pildīs līdz brīdim, kad konkursa kārtībā tiks izraudzīta jauna padome.

"Latvenergo" koncerna mātesuzņēmuma auditētais apgrozījums pagājušā gadā bija 435,199 miljoni eiro, kas ir par 12,7% mazāk nekā 2017. gadā, bet kompānijas peļņa pieauga par 41% un bija 212,733 miljoni eiro. Savukārt "Latvenergo" koncerns pērn strādāja ar 878,008 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 5,1% mazāk nekā 2017. gadā, bet koncerna peļņa saruka 4,2 reizes un bija 75,955 miljoni eiro.

"Latvenergo" nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, dabasgāzes tirdzniecību, elektroenerģijas sadales pakalpojumu nodrošināšanu un pārvades aktīvu nomu. "Latvenergo" obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu