Piecu veidu cilvēki, ar kuriem pārtraukt draudzību sociālajos tīklos

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pexels

17. novembris ir "Nacionālā "Facebook" nedraudzēšanās diena", kura paredzēta, lai iztīrītu savus sociālo tīklu profilus un pārtrauktu draudzības ar cilvēkiem, kuri nelabvēlīgi ietekmē jūsu ikdienas dzīvi. ASV raidsabiedrība CNN nosauc piecas cilvēku grupas, ar kurām labāk nedraudzēties.

2010. gadā amerikāņu raidījumu vadītājs Džimijs Kimmels, 17. novembri pasludināja par atzīmējamo dienu un ieteica cilvēkiem sociālajos tīklos noņemt visus tos draugus, kurus tik tikko pazīsti vai pat nepazīsti nemaz. 

Lūk, pieci draudzības veidi, kurus, iespējams, vajadzētu pārtraukt. 

Pirmā cilvēku grupa ir tie, kuru vārdi nešķiet pazīstami. Iespējams, ar šo cilvēku neesat runājis kopš skolas laikiem vai jūs ir sapazīstinājis kāds draugs. Varbūt šo cilvēku neesat redzējis jau gadiem ilgi, bet varbūt jūs nemaz neesat savā starpā īsti iepazinušies.
Psiholoģe Erina Vogela saka, ka šajā sociālo tīklu laikmetā nākas sazināties ar cilvēkiem, kurus nemaz tik labi nepazīstam. Reizēm šāda saziņa var būt pozitīva, bet reizēm nevajadzīga. 

Otrā cilvēku grupa ir tavi bijušie. Tas var būt gan nepatīkams bijušais partneris, gan kolēģis. Klīniskā psiholoģe un grāmatas "Facehooked: How Facebook Affects Our Emotions, Relationships, and Our Lives." autore Sūzana Floresa min, ka septiņdesmit procentu cilvēku bieži skatās savu bijušo partneru sociālo tīklu profilus.

"Ne vienmēr ir jāpārtrauc virtuālā draudzība ar bijušajiem partneriem, bet, ja šāda draudzība sāk traucēt miegu, garīgo veselību vai ikdienas pienākumus, tad labāk to darīt," uzskata Vogela.

Trešās grupas cilvēki ir interneta draugi, kas liek jums justies necilam. Tas var būt kāds no vidusskolas laikiem, radinieks vai influenceris, ja viņi jums liek justies slikti par sevi, labāk šo draudzību pārtrauciet. 


Vogela min: "Sociālo tīklu platformas kā "Facebook" un "Twitter" var kaitēt lietotāju garīgajai veselībai, jo cilvēki sāk sevi salīdzināt ar citiem."


"Influenceriem tiek maksāts, lai viņu dzīve izskatītos perfekta. Sekojot viņiem, mums var šķist, ka mūsu dzīve ir nepilnvērtīga," saka Vogela. Sociālo tīklu lietošana var būt toksiska, ja mēs to izmantojam, lai salīdzinātu savu dzīvi ar citu idealizētajām dzīvēm. 

Ceturtā cilvēku grupa ir nepatīkamu politisku satura veidotāji. "Facebook" ir pilns ar dažādiem viedokļiem par politiku. Ja jūtaties nepatīkami garu un aizskarošu politisku ierakstu dēļ, nejūtaties slikti izdzēšot šos cilvēkus no sava profila.

Ja šāda draudzības pārtraukšana nav iespējama, tad izslēdziet paziņojumus par šo cilvēku aktivitātēm.

Piektās grupas cilvēki ir tie, ar kuriem vienkārši vairs nekontaktējaties." Šādi jūs varat dot vairāk vietu cilvēkiem, ar kuriem tiešām uzturat kontaktu. Un tas ir daudz labāks veids, kā izmantot sociālos tīklus," uzskata Vogele.

Sociālajiem portāliem ir liela vieta mūsdienu kultūrā, bet šādas "nedraudzēšanās" dienas ir labs veids kā pamanīt, kā sociālie tīkli mūs ietekmē. "Daudz draugu sociālajos tīklos var likt mums izskatīties populāriem," viņa saka.


"Nebaidieties zaudēt dažus "Facebook" vai "Instagram" sekotājus šajā "nedraudzības dienā"."
 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu