"Viņam baroja visdažādākās vielas." Stāsts par NBA milža Jao Miņa "izveidošanu"

Jao Miņs Foto: Reuters/ScanPix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Jao Miņs ir viens no visu laiku garākajiem spēlētājiem Nacionālās Basketbola asociācijas (NBA) vēsturē. Centra spēlētājam izdevās izveidot īsu, bet veiksmīgu karjeru, taču stāsts kā viņš kļuva par basketbolistu atklāj Ķīnas sporta tumšo pusi, vēsta "The Newsweek".

Jao Miņs (Miņs Jao) ir Ķīniešu basketbolists, kurš ir dzimis 1980. gada 12. septembrī. Jao, būdams 229 centimetrus garš, ir viens no visu laiku augumā raženākajiem NBA sportistiem. Ķīnietis pasaules spēcīgākajā līgā aizvadīja astoņas sezonas, pārstāvot Hjūstonas "Rockets" vienību

Savā grāmatā "Operation Yao Ming" žurnālists Brukss Larmers atklāja šokējošas detaļas par Miņa ceļu līdz basketbola virsotnei.

Aizvadītā gadsimta piecdesmitajos gados Ķīnā valdīja uzskats, ka viņiem ir jābūt spēcīgiem visur- gan ekonomiski, gan militāri. Arī sportā bija svarīgi uzrādīt augstus rezultātus. Tāpēc jau Mao Zeduņa laikā tika ieviesta sporta attīstības sistēma, kuras slavenākais "produkts" bija tieši Jao Miņs. 

Bērni tika novērtēti, vadoties pēc dažādu sporta veidu "pamācībām". Svarcēlājiem bija jābūt ar platiem pleciem, topošajiem sinhronās niršanas profesionāļiem - ar šauriem gurniem. Savukārt, basketbolistiem vienkārši bija jābūt gariem.

"Jao Miņs ir Ķīnas modernās attīstības simbols. Viņš ir komerciāla ikona, kas saveda kopā austrumus un rietumus. Tajā pašā laikā, viņš ir arī viens no pēdējiem Ķīnas sociālisma bastioniem," savā grāmatā rakstīja Larmers.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Who is this guy? #tbt #Rocketforlife

A post shared by Yao Ming (@yao) on

Atbildīgie par Ķīnas sporta attīstību Jao piedzimšanu gaidīja jau dekādēm ilgi. Jao ģimene Ķīnas varas iestāžu redzes lokā bija jau vairāku paaudžu laikā. Miņa vectēvs, kurš bija viens no garākajiem vīriem Šanhajā, tika "atrasts" par vēlu, lai viņu pievērstu basketbolam. Taču Miņa tēvs, Jao Ziujans, būdams 205 centimetrus garš, bija spiests pievienoties valsts basketbola programmai.

Lai palielinātu iespējamību, ka Ziujana atvase būs augumā ražena, viņš bija spiests apprecēt sieviešu basketbolisti Fengu Fengdi, kura bija 182 centimetrus gara. Šādu metodoloģiju Ķīnieši bija adaptējuši no nacistiskās Vācijas.

Jau no agra vecuma visiem bija skaidrs, ka Miņs būs īpašs. Vien astoņu gadu vecumā viņš bija sasniedzis vidējo Ķīnas vīrieša augumu - 171 centimetrs. Arī Miņs, līdzīgi kā viņa tēvs, tika iesaistīts Ķīnas basketbola programmā. Vietējās varas iestādes neņēma vērā jaunā puiša vecāku protestus - Jao Miņs bija radīts basketbolam, vārda vistiešākajā nozīmē.

"Miņs basketbolu ienīda. Viņam nepatika pati spēles būtība. Miņam basketbols vispār nepadevās," savā grāmatā rakstīja Larmers.

"Viņš tika iekļauts programmā, kuras treneri pret saviem audzēkņiem neizrādīja nekādu empātiju un uztvēra viņus kā objektus. Šie bērni nesaņēma nekādu atbalstu un viņi visi tika trenēti pēc vienas noteiktas shēmas, neņemot vērā, ka katrs bērns ir citādāks," turpināja Larmers.

Larmers arī pieminēja to, ka tajā laikā basketbola sistēmā esošajiem audzēkņiem uzturam tika pievienotas arī dažādas vielas, kas attīstīja fiziskās īpašības, piemēram, augšanas hormons.

"Viņam baroja visdažādākās vielas, kurām Miņu bija jāpadara stiprāku, garāku un izturīgāku," rakstīja Larmers.

Galu galā, Miņs, izejot cauri apšaubāmajai Ķīnas basketbola programmai, īstenoja valdības ieceri, kļūdams par visā pasaulē atpazīstamu sporta ikonu.

Jao Miņs NBA oficiāli aizvadīja astoņas sezonas, no kurām reāli var skaitīt tikai septiņas, jo 2010./2011. gada sezonā viņš traumu dēļ aizvadīja vien piecas spēles. Miņa nedabiski lielais augums noveda pie savainojumiem, kas viņu vajāja visas karjeras laikā. Visas 82 spēles ķīniešu centra spēlētājs aizvadīja vien pirmajās divās sezonās. 

Miņa karjeras laikā vidēji spēlē izcēlās ar 19,8 punktiem un 9,2 atlēkušajām bumbām. Slavenais ķīnietis 2016. gadā tika iekļauts arī basketbola slavas zālē.

Video: Jao Miņa karjeras spilgtāko epizožu top 10

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu