Risinājums, kā rīkoties, lai ziemā neapstājas nekustamā īpašuma attīstīšana

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Makare / LETA

Vasara ir karstākais laiks ne tikai laikapstākļu ziņā, bet arī citās jomās. Šajā laikā visaktīvāk notiek nekustamā īpašuma attīstīšanas darbi, kas sevī ietver būvniecības darbus. Latvijas klimatiskajos apstākļos ziema ir laiks, kad ātri paliek tumšs, kā arī laikapstākļi nav piemēroti būvdarbiem, līdz ar to – būvniecības sezona jāgaida vismaz līdz pavasarim.

Nekustamā īpašuma attīstīšana gan neapstājas arī ziemā, jo šajā periodā ļoti aktīvi tiek kārtotas dažādas formalitātes, kā arī – ar finansējumu saistītie jautājumi.

Pēdējo gadu laikā novērota tendence, ka arī nekustamo īpašumu tirgū lielāka aktivitāte ir vērojama tieši vasarā, kad notiek visvairāk darījumi ar nekustamo īpašumu. Tas arī ir saistīts ar sezonalitāti, jo vēlu pavasarī vai vasaras sākumā tiek pabeigti dažādi nekustamo īpašumu projekti.

Lai attīstītu nekustamo īpašumu, ziemā notiek “papīru darbs” - respektīvi, projektiem tiek meklēts finansējums un pēc tam arī uzsākta projektēšana. Tiesa, nereti gadās tā, ka tieši ar finansējumu saistītie jautājumi bremzē tālāku īpašuma attīstību, jo šīs formalitātes var ievilkties vairāku mēnešu ilgumā, tādējādi kavējot projekta attīstīšanu.

Tā, piemēram, lai saņemtu būvatļauju, vispirms ir nepieciešams iesniegt pieteikumu Būvniecībai būvvaldē. Tā tiek izskatīta līdz mēnesim, taču – tā nedod tiesības uzsākt būvdarbus. Nākamajos etapos ir nepieciešams jāsagatavo ar būvprojektēšanu saistītie dokumenti un jāizstrādā būvprojekts, kas būvvaldē tiek izskatīts vēl aptuveni mēnesi. Atkarībā no šiem dokumentiem, būvvalde lemj, vai atļaut būvdarbu uzsākšanu.

Iepriekš minētās darbības ir laikietilpīgas, un tās var veikt tad, kad uzņēmējam, kurš attīsta nekustamo īpašumu, ir piešķirts finansējums. Ziemā, ņemot vērā nepiemērotos apstākļus būvniecībai, ir iespējams un ir pietiekami daudz laika sagatavot un nokārto visus nepieciešamos “papīra darbus”, lai pavasarī varētu ķerties klāt pie būvdarbiem.

Lai finansējuma piesaistīšanas fāzē nerastos aizkavēšanās un problēmas, ir vērts izskatīt vairākas finansējuma iespējas. Viena no šādām iespējām ir pūļa finansējuma platforma “EstateGuru”, kas uzņēmējiem piedāvā ātru lēmumu pieņemšanu, kā arī – ātru finansējuma piesaisti, lai uzņēmējs jau pavasarī var strādāt pie nekustamā īpašuma projekta attīstīšanas.

“Darbā ar nekustamo īpašumu attīstītājiem redzam, cik svarīga projekta veiksmīgai attīstībai ir efektīva laika plānošana. Nevar noliegt ka klimatiskie apstākļi būtiski ietekmē būvniecības procesu, tāpēc aktīvākā projektu dokumentācijas un plānu veidošana, likumsakarīgi, notiek ziemas periodā. “EstateGuru” finansējuma risinājumu izmantošana uzņēmējiem nozīmē netērēt laiku aizpildot neskaitāmas veidlapas, lai saņemtu finansējumu, bet koncentrēties uz svarīgāko - attīstības projekta sagatavošanu un būvniecību,” norāda “EstateGuru” vadītājs Latvijā Dainis Rupainis.

Iepriekš jau vēstīts, ka vairāki uzņēmēji kā galveno pūļa finansēšanas platformas priekšrocību uzskata tieši ātrumu, kas nepieciešams jauna projekta uzsākšanai. Tā, piemēram, uzņēmējs no Igaunijas Ulo Adamsons, kurš vada uzņēmumu “Estera development”, šobrīd aktīvi attīsta nekustamos īpašumus Latvijā, sacīja, ka “atšķirībā no bankām, pūļa finansējums ir pieejams uz daudz fleksiblākiem nosacījumiem, kā arī – jau projekta agrā attīstības stadijā, piemēram, kad tiek meklēts īpašums projekta īstenošanai. Tāpat jāatzīmē, ka lēmumi tiek pieņemti ļoti ātri, prasības aizņēmumam un noteikumi ir zināmi jau iepriekš, un tie nemainās laikā, kad tas tiek atmaksāts.”

Tiek norādīts, ka vairāk nekā 80% projektu tiek finansēti iecerēm Rīgā vai tās apkārtnē, taču pēdējā laikā “EstateGuru” saņem un izskata arvien vairāk perspektīvu projektu arī lielākajās reģionu pilsētās.

Tādēļ pūļa finansēšanas platforma ir draudzīga gan investoriem, gan arī uzņēmējiem – ar kolektīvā finansējuma palīdzību var gūt nepieciešamo atbalstu arī tad, ja citādi gūt finansējumu ir ļoti sarežģīti. Turklāt, tāpat kā pasaulē, arī Latvijā šī ir strauji augoša nozare.

“EstateGuru” platformā reģistrēti jau vairāk kā 30 000 investoru no visas pasaules, kas gatavi ieguldīt nekustamo īpašumu projektos, uzņēmējam tas nozīmē ne vien ātru un efektīvu finansējuma piesaistīšanu, bet arī papildu mārketingu projektam un nereti arī potenciālos pircējus brīdī, kad uzsākta īpašuma pārdošana.

Raksts tapis sadarbībā ar "EstateGuru".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu