Pēc 12 cietumā pavadītiem gadiem ASV atbrīvots nepatiesi apsūdzēts vīrietis (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Novembra sākumā ASV no cietuma tika atbrīvots kāds Losandželosas iedzīvotājs. Viņš bija nepatiesi apsūdzēts vairāku laupīšanu veikšanā, par ko viņam tika piespriests 47 gadu cietumsods, ziņo Lielbritānijas laikraksts "The Guardian".

49 gadus vecais Rubens Martiness cietumā pavadīja 12 gadus, tomēr viņa un viņa sievas centieni galu galā vainagojās ar vīrieša attaisnošanu.

Martiness tika izturēts 2007. gadā, aptuveni piecus mēnešus pēc savām kāzām.

Kādā dienā pēc darba vīrieti uz ielas apturēja policisti, kas viņu nogādāja policijas iecirknī. Iecirknī vīriem tika paziņots, ka viņš tiek turēts aizdomās vairāku bruņotu laupīšanu veikšanā.

Martinesam tika izvirzītas apsūdzības piecu bruņotu laupīšanu veikšanā laika periodā no 2005. līdz 2007. gadam.

Apsūdzības viņam izvirzītas, pamatojoties uz to, ka Martinesu esot atpazinis viens no lieciniekiem, neskatoties uz to, ka bruņotās laupīšanas izdarījis noziedznieks, kura seju sedza maska.

Lietisko pierādījumu Martinesa lietā nebija – pirkstu nospiedumi, kas iegūti nozieguma vietās, nesakrita ar Martinesa pirkstu nospiedumiem. Vīrietis atteicās atzīt savu vainu, lai gan prokuratūra viņam bija garantējusi, ka vainas atzīšanas gadījumā viņam tiks piespriests aptuveni divus gadus ilgs cietumsods.

2008. gadā Martienss tiesā tika atzīts par vainīgu un viņam tika piespriests 47 gadu cietumsods.

Martinesa sieva Marija, kura iepriekš bija strādājusi par sekretāri policijā, pēc sava vīra notiesāšanas turpināja cīnīties par viņa attaisnošanu – viņa pati meklēja jaunus pierādījumus un vairākas reizes iesniedza apelāciju. Tomēr tā tika noraidīta.

2015. gadā sieviete vērsās Losandželosas apgabala prokuratūras jaunizveidotā komisijā, kas nodarbojas ar spēkā stājušos spriedumu pārbaudi. Marija šai komisijai iesniedza prasību pārskatīt spriedumu viņas vīra lietā.

Komisija izvērtēja Martinesa lietas materiālus un nonāca pie slēdziena, ka viņš nav varējis izdarīt laupīšanas, kurās viņš tika apsūdzēts. Galu galā spriedums Martinesa lietā tika pārskatīts un viņš no cietuma atbrīvots.

Par nepatiesu notiesāšanu Martinesam tiks izmaksāta arī vairāk nekā 600 000 dolāru liela kompensācija jeb 140 dolāri par katru ieslodzījumā pavadīto dienu.

Foto: AP/Scanpix
Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu