Kad katram centimetram ir nozīme: kā veiksmīgi iekārtot nelielu virtuvi?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: pixabay.com

Vien dažus kvadrātmetrus plaša virtuve sastopama ne vienā vien dzīvoklī un arī mājā. Taču vai tas nozīmē, ka nāksies samierināties ar mūžīgu šaurību, savukārt virtuves iekārtas un virsmas vienmēr būs aizkrautas ar pannām, katliem un visu pārējo, kas nepieciešams gatavošanai? Nebūt ne – atliek vien sekot šajā rakstā sniegtajiem padomiem, lai arī pavisam maza virtuve izceltos ar skaistu dizainu un iespēju ērti gatavot!

Telpu var paplašināt pareizā krāsu un rakstu izvēle

Lai nelielu virtuvi padarītu gan mājīgu, gan funkcionālu, tajā ieteicams izmantot neitrālas, gaišas krāsas, savukārt personiskāku dizainu panākt ar košākiem akcentiem. Tiesa gan, ar dizaina aksesuāriem nelielā virtuvē aizrauties nevajadzētu, jo tie gluži vienkārši aizņem vietu. Runājot par rakstiem, jāpiebilst, ka telpu vizuāli paplašināt ļauj gan horizontālas, gan vertikālas un arī slīpas līnijas.

Liela nozīme – gaismai

Gaišas telpas vienmēr izskatās plašākas, un tieši šī iemesla dēļ arī ieteicams izvēlēties virtuves mēbeles gaišos toņos; tas pats attiecas arī uz sienu krāsu. Taču ir virkne papildus paņēmienu, kā ar gaismas palīdzību likt mazai virtuvei izskatīties plašākai:

  • izvēlieties virtuves iekārtas, kurās vai nu ir iebūvēti gaismekļi, vai ari pastāv iespēja tos iebūvēt;
  • ja uz virtuvi ved durvis, tām jābūt ar stikla rūtīm (vai pat pilnībā no stikla), lai telpā iekļūtu vairāk gaismas;
  • neizmantojiet aizkarus pie virtuves logiem. Labs risinājums ir rullo žalūzijas – vakara stundās, kad gribas paslēpties no svešām acīm, tās iespējams nolaist, savukārt dienā aizņem ļoti maz vietas un ir praktiski nemanāmas.
Foto: idmebeles.lv

Papildus gaismu un arī vizuālu ilūziju par to, ka telpa ir plašāka, piešķir spoguļi. Ja šāda ideja tomēr neuzrunā, pastāv variants iegādāties glancētas virtuves mēbeles – efekts būs līdzīgs, turklāt šādas virsmas ir arī ļoti ērti kopt. Divi zaķi ar vienu šāvienu!

Ļoti svarīgs aspekts ir virtuves iekārtas un pārējo mēbeļu plānojums

Viens no veiksmīgākajiem variantiem mazai virtuvei ir L veida iekārtojums, tajā iekļaujot gan ledusskapi, gan gatavošanas virsmu, izlietni un arī plīts virsmu, turklāt stūris nepaliks neizmantots. Ja šāda opcija tomēr nepastāv, izvēlieties modulārās virtuves mēbeles komplektā ar iebūvējamo sadzīves tehniku. Šobrīd lielākā daļa virtuves tehnikas ražotāju ir ņēmuši vērā, ka mazas virtuves nav retums, un piedāvā iegādāties pēc gabarītiem nelielas ierīces. Vienmēr pārliecinieties, vai noskatītās virtuves iekārtas izmērs ir piemērots plīts virsmai vai cepeškrāsnij, un otrādāk!

Galdam un gatavošanas virsmai jābūt atbrīvotai

Ja virtuvē esošais galds un gatavošanas virsma būs nokrāmēta ar katliem, pannām, šķīvjiem un garšvielu trauciņiem, tas izskatīsies ne vien haotiski, bet arī vizuāli sašaurinās telpu. Lai tā nenotiktu, no horizontālajām virsmām visu novāciet un salieciet virtuvē esošajos skapjos un lādēs.

Foto: pixabay.com

Lietas, kas netiek izmantotas ik dienas, iespējams novietot arī uz ledusskapja vai plauktiem (šī iemesla dēļ mazās virtuvēs tos nevajadzētu uzstādīt līdz ar griestu līmeni). Lai plauktu un virtuves iekārtas augšpuse neizskatītos piekrauta, iegādājieties grozus, kādi parasti tiek izmantoti, lai tajos saliktu dvieļus. Runājot par skapjiem un plauktiem – tiem nevajadzētu būt platiem un masīviem, pretējā gadījumā tie radīs visai smagnēju efektu.

Labs risinājums – virtuves piederumu pakarināšana

Pannu, katlu vai zupas karoti pakarinot pie sienas, tā aizņems mazāk vietas nekā skapī, plauktā vai lādē. Iespējas visu nepieciešamo pakarināt ir daudz un dažādas – sākot ar āķiem un magnētiskām virsmām, kas piestiprinātas pie brīvākas sienas vai kāda plaukta apakšdaļas, un beidzot ar atsevišķu statīvu.

Foto: pixabay.com

Vēl viena opcija ir arī atvērta tipa virtuves skapis, jo šādas virtuves mēbeles tajās ļauj ielikt vairāk trauku, gatavošanas piederumu un aksesuāru, turklāt sānos iederēsies āķi, uz kuriem pakarināt visu pārējo. Šāds risinājums īpaši labi iederēsies industriāla dizaina virtuvēs.

Izvēlieties nelielas un multifunkcionālas virtuves mēbeles

Ja virtuves kvadratūra ir ierobežota, tajā nepietiks vietas virtuves galdam, pamatīgiem krēsliem un atsevišķai gatavošanas virsmai. Risinājums? Virtuves mēbeles, kas vienlaicīgi spēj veikt vairākas funkcijas un ir nelielas. Lūk, daži no piemēriem:

  • Izvelkamais galds – ikdienā to iespējams lietot saliktā veidā, savukārt, kad ieradušies ciemiņi vai plānots pagatavot kādu pamatīgāku maltīti, galdu varēsiet izvilkt, lai iegūtu lielāku virsmu;
  • Taburetes – pirmkārt, tabureti iespējams nolikt zem virtuves galda, otrkārt, uz taburetēm gatavošanas laikā varēsiet nolikt mīklas bļodu, šķīvju komplektu vai ko citu;
  • Bāra galdiņi – šo mēbeli iespējams izmantot gan virtuvē, gan viesistabā, turklāt, ja ēdienu esat ieradis baudīt ārpus virtuves, pagatavoto maltīti ar bāra galdiņa palīdzību būs ļoti ērti nogādāt uz ēdamistabu vai citu telpu, kur paredzēts ēst.

Gadījumā, ja to atļauj dzīvokļa plānojums, daļu virtuvei nepieciešamo lietu iespējams novietot arī ārpus virtuves.

Varam secināt, ka nelielas virtuves iekārtošanā svarīgs ir ne vien plānojums, bet arī atbilstošas virtuves iekārtas un citas mēbeles. Ja esat to meklējumos, ieskatieties veikalā ID mēbeles, kas piedāvā perfektu cenas un kvalitātes balansu! Šajā veikalā, kas darbojas jau kopš 1994. gada, atrodams viss nepieciešams jebkāda veida telpām – sākot ar nelielām, bet gaumīgām virtuves taburetēm un beidzot ar moderniem stūra dīvāniem viesistabai. Ienāciet ID mēbeles internetveikalā jau tagad, savukārt klātienē ar plašo preču klāstu iepazīstieties, dodoties uz Krišjāņa Barona ielu 45/47 Rīgas centrā!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu