Vai tas traucē? Latvijas teātri un sociālo tīklu aktīvisti apspriež klepošanas problēmu izrādēs (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pexels

Sabiedrībā pēdējā laikā ir aktualizējies temats par klepošanu teātra izrāžu laikā. Tas traucē gan skatītājiem, gan pašiem aktieriem. Tagad teātri nāk klajā ar jauniem risinājumiem, kā ar šo problēmu cīnīties, ziņo raidījums "LNT ziņas".

Jaunā Rīgas teātra (JRT) aktieris Vilis Daudziņš uzskata, ka starp aktieri un publiku izrādes laikā veidojas īpaša saikne. Tāpēc konfekšu papīrīši, klepošana un viedtelefona izmantošana izrāžu laikā traucē skatītājiem un, galvenokārt, aktieriem izbaudīt teātri. 

"Teātrī ļoti pastiprināti ir saasinātas maņas: dzirde, redze, līdz ar to jebkurš troksnis, kurš nav gluži režisora iecerēts, stipri izjauc visu to, kas tiek būvēts ar ļoti lielu rūpību, uzmanību. Uz skatuves mēdz būt ļoti spēcīgas, stipras emocijas, kuras prasa no aktiera daudz. Jāuzbūvē atmosfēra un mazais štrunta papīrītis vai klepus to visu var izjaukt," atklāj Daudziņš.

JRT jau otro sezonu skatītājiem pirms izrādes piedāvā iegādāties zāļu paciņai līdzīgu produktu - pastilas ar piparmētru garšu. Tās domātas tieši priekš cilvēkiem, kuriem izrādes laikā negaidīti var sākties klepus. Nacionālajā teātrī ir pieejams līdzīgs produkts.

Teātra kritiķis Artis Rozentāls piekrīt, ka tas ir traucēklis visiem, bet tajā pašā laikā atzīmē, ka tā ir normāla parādība pasaules līmenī:

"Teātros klepo visā pasaulē. Esmu pilnīgi pārliecināts, ka klepo arī Amerikā. Es pats esmu piedzīvojis klepus lēkmi Parīzē… Ne savējo…"

Viņš piebilst, ka vieglāk ar klepu samierināties ir skaļās izrādēs. Taču uzvedumos, kuros ir spriedze un nepieciešams absolūtais klusums katra skaņa ir no svara. 

"Biju vienā izrādē, kur nav teksta. Tad, kur pagrozies krēslā, katrs klepus… Viss ietekmē. Protams, var jautāt, vai tas var izjaukt izrādi tā, ka aktieri izsist laukā? Šaubos… Tas ir profesionalitātes jautājums, bet patīkami tas, droši vien, nav," Rozentāls dalās savā pieredzē.

Raidījums "LNT ziņas" atzīmē, ka klepošanai izrāžu laikā viens no izskaidrojumiem esot psiholoģisks. Proti, ja viens ieklepojas, visticamāk, iekleposies arī vēl kāds. Un, protams, klepus dzirdamību pastiprinošs faktors ir teātra telpu ļoti labā akustika. 

Sociālā tīkla "Twitter" lietotāji arī ir devušies pie klaviatūrām un skaļi pauž savu neapmierinātību par "klepotājiem" teātra uzvedumu laikā.

Savulaik par šo problēmu runājis ar populārais pašmāju mūziķis Ralfs Eilands.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu