Latvijā novēroti daudzi pieradināti meža zvēri. Vai šāda rīcība nekaitē dzīvniekam?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lapsa, ilustratīvs attēls
Lapsa, ilustratīvs attēls Foto: Pexels

Vai pieradinātie savvaļas dzīvnieki apdzīvotās vietās ir brīnums, par kuru priecāties, vai tomēr tas ir bīstami pašiem dzīvniekiem. Ja meža zvēru pieradina ar ēdienu, tas nāks atkārtoti un apdraudēs pats sevi, stāsta zoologi raidījumam "900 sekundes". 

Līgatnes dabas taku apmeklētāji jau kopš vasaras piebaro savvaļas lapsu ar cepumiem un sviestmaizēm. Taku vadītāja un zooloģe Inta Lange noskatās vairākus sociālajos tīklos ievietots video, kuros redzams, kā cilvēki baro meža dzīvnieku.

Viņasprāt, šāda rīcība nav pareiza. Šī lapsa, kura vēl ir lapsēns, ir ļoti droša un draudzīga. Savvaļas dzīvnieks vasarā ik pa laikam ir ieklīdis taku teritorijā. 

Dabas taku voljerā ir apskatāmi divi lapsu puikas - Lapsis un Henrijs, kuri tiek baroti ar pelēm un gaļu. 

Savvaļas lapsa ātri saprata, ka vieglāk ir ēdienu prasīt cilvēkiem, nevis iet pašai medīt. Lapsiņa sevišķi aktīva ir brīvdienās, kad autostāvieta ir pilna ar cilvēkiem. Laikā, kamēr Līgatnes dabas takās viesojās "900 sekundes", ir darba diena un mašīnu maz, bet lapsa dodas cilvēku virzienā lūgt ēdienu. 

Lapsa izskatās ļoti veselīga, kas nozīmē, ka var ēdienu sev sagādāt pati un to arī ik pa laikam dara.

Zoologi īpaši aicina meža dzīvniekus nebarot. Visēdāji ir ne tikai lapsas, bet arī lāči un jenotsuņi. Dzīvniekiem cilvēku ēdiens var būt kaitīgs un viņu barošana var beigties traģiski. 

"Visa pamatā ir cilvēku nezināšana un seku nepārdomāšana, ka tā barot nevar. Kopumā meža dzīvniekiem tas nav normāli un tas beidzas ar traģisku galu," skaidro Līgatnes dabas taku vadītāja. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu