Lieta ar sievieti bagāžniekā. Kā sociālie tīkli palīdzēja atklāt nežēlīgu slepkavību (2)

Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Nesen Sanktpēterburgā noslēgusies 2010. gadā noslepkavotās farmācijas firmas darbinieces Natālijas Ivanovas (vārds mainīts) lietas izmeklēšana. Likumsargi gadiem ilgi pratināja simtiem cilvēku, taču noziegumu izdevies atklāt tikai pateicoties internetā ievietotai fotogrāfijai. Par to, kā sociālo tīklu lietotāji palīdzēja atklāt slepkavību, vēsta portāls "RIA Novosti".

Pamestā mašīna

2010. gada 25. augustā 40 gadus vecā Natālija Ivanova devās darba darīšanās ar savu "Ford Focus" automašīnu. Dienas plānā bijis apbraukāt pāris Sanktpēterburgas aptiekas un pēc tam apciemot netālu dzīvojošos radus.

Ap pusdienlaiku sievietei zvanījusi meita, taču viņu sagaidījusi ziņa, ka abonents nav pieejams. Meitene uzreiz esot sākusi uztraukties, jo tas bijis Natālijai netipiski - sieviete darba laikā vienmēr atstājusi telefonu ieslēgtu. Nākamajā dienā Natālijas bērni vērsušies policijā ar iesniegumu par pazudušu cilvēku.

Foto: Unsplash

Ivanovu meklēja gan likumsargi, gan pašas radi un brīvprātīgie. Meklējumi notikuši visos pilsētas nostūros. Pēc trīs dienām kādā attālā pagalmā atrasts farmaceites automobilis. Nekas nav liecinājis, ka ar mašīnu kaut kas nav kārtībā - tā bijusi bez bojājumiem. Tiesa, atverot mašīnas bagāžnieku atklājies, ka tajā guļ Natālijas mirstīgās atliekas - sievietei bijusi griezta brūce kaklā. Vietējie mediji šo noziegumu iesaukuši par "lietu ar sievieti bagāžniekā".

"Operatīvie darbinieki atklāja, ka pazušanas dienā no Ivanovas bankas kartes ir izņemti 20 tūkstoši rubļu," portālam atklājis viens no lietas izmeklētājiem. Drīzumā no bankomāta kameras iegūts attēls, kurā redzams, ka karti lietojis kāds jauns vīriets. Attēlā skaidri bijusi redzama gan vīrieša seja, gan apģērbs un pat matu krāsa. Kriminālisti, neskatoties uz slepkavu centieniem notīrīt mašīnas salonu, tāpat no mašīnas ieguvuši svešus pirkstu nospiedumus.

Vecā fotogrāfija

Varētu šķist, ka ar šādu pierādījumu daudzumu slepkavas notveršana būs tikai laika jautājums. Tiesa, viss izrādījies krietni sarežģītāk - izmeklētāji nav spējuši uzmeklēt pirkstu nospiedumus savā datu bāzē. Pārbaudīti arī profilam atbilstošie pilsētas iedzīvotāji ar iepriekšēju sodāmību, taču bez panākumiem.

"Izmeklētāji pāris mēnešu laikā veica neticamu darba apjomu - viņi pārbaudīja katru Sanktpēterburgā dzīvojošo vīrieti, kurš pēc ārējām pazīmēm atbilda slepkavas portretam. Neskatoties uz to, likumpārkāpējus atrast neizdevās. Tas mums lika domāt, ka slepkava pēc nozieguma veikšanas uzreiz ir pametis pilsētu un devies uz kādu citu reģionu. Tā kā šis cilvēks iepriekš nebija veicis likumpārkāpumus, likumsargu datubāzes izrādījās pilnībā neefektīvas," atklājis izmeklētājs.

Foto: Unsplash

Izmeklētāji šo lietu gadiem ilgi bīdīja pa prioritāšu skalu, taču meklēšana tā arī nebeidzās. Likumsargi paralēli rūpīgi monitorēja sociālos tīklus. 2019. gada pavasarī viņiem uzspīdēja veiksme - izmeklētāji atrada kāda 34 gadus veca Rostovas apgabala iedzīvotāja bildi portālā "VKontakte".

"Viņš atbilda pēc sejas vaibstiem, turklāt viņam mugurā bija drēbes, kas ļoti atgādināja tās, kas mugurā bija cilvēkam, kas no Ivanovas kartes noņēma naudu," atklāj izmkelētājs. Savādā kārtā vīrieša profilā bijušas arī bildes, kurās redzams, kā šis cilvēks ar kādu draugu pirms deviņiem gadiem pozē pie mājās Sanktpēterburgā. Fotogrāfiju uzņemšanas datums saskanēja ar Natālijas Ivanovas slepkavības laiku.

Ar šiem datiem bija vairāk kā pietiekami, lai Sanktpēterburgas policija dotos uz Rostovas apgabalu un aizturētu fotogrāfijā redzamos cilvēkus. Fotogrāfijā redzamais vīrietis bijis tik pārsteigts ieraugot policiju, ka nemaz nav noliedzis savu vainu un labprātīgi atklājis arī līdzzinātāja vārdu.

Vieglā nauda

2010. gada vasarā 25 gadus vecie vīrieši esot nolēmuši doties meklēt laimi lielpilsētā, taču viņus piemeklējusi vilšanās - "normālu" darbu atrast viņi nevarēja, savukārt dzīve Sanktpēterburgā pieprasīja zināmus līdzekļus. Vīrieši ātri vien iztērējuši visus savus iekrājumus un izlēmuši atgriezties mājās, taču atklājies, ka viņiem pietrūkst naudas pat atpakaļceļa biļetēm.

Foto: Unsplash

"Tad viņiem radās ideja kādu aplaupīt. 25. augustā viņi ievēroja aptiekā ieejošo Ivanovu. Viņus uzrunājis, ka sieviete izkāpusi no mašīnas ar Maskavas numuriem - tas signalizējis, ka upuris ir gana naudīgs," nozieguma motīvus skaidrojis izmeklētājs.

Vīrieši sagaidījuši, līdz Ivanova iekāpj mašīnā un ielekuši automobilī ar viņu. Viens no noziedzniekiem apsēdies pie stūres un viņi devušies uz nomaļāku vietu, kur sievietei atņemts telefons, zelta gredzens un bankas karte. Pēc tam, kad vīrieši no Ivanovas uzzinājuši PIN kodu, viņi nobijušies, ka sieviete vērsīsies policijā, tādēļ nožņauguši viņu un pēcāk pāgriezuši sievietei rīkli.

Tālāk vīrieši mirušās ķermeni ievietojuši bagāžniekā un mašīnu atstājuši kādā pagalmā. Gūto laupījumu (aptuveni 280 eiro - red. piez) slepkavas iztērējuši personīgajām vajadzībām un vilciena biļetēm. Atgriezušies mājās, vīrieši atraduši darbu, apprecējušies un atstājuši savas kriminālās darbības pagātnē.

Jaunā dzīve

"Pratināšanā vainīgie atzinuši, ka pirmos gadus esot ļoti baidījušies no tā, ka viņu noziegumu atklās. Ar laiku bailes mazinājušās un viens no vīriešiem pēc pāris gadiem pat atgriezies dzīvot Sanktpēterburgā," atklājis izmeklētājs.

» Traģiski beidzas draudzes locekļu pieņemtas mājdzemdības Jelgavā. Bērns piedzima nedzīvs, māte nomira nākamajā dienā

Aizturētajiem izvirzītas apsūdzības par slepkavību ar iepriekšēju nodomu, uzbrukumu, cilvēka nolaupīšanu un laupīšanu. Vīrieši atzinuši savu vainu visās apsūdzībās un lieta tālāk nodota tiesai, kur viņiem, visticamāk, draud lēmums par mūža ieslodzījumu.

"Galvenā problēma slēpās tajā, ka vainīgie pirms slepkavības nebija nonākuši likumsargu redzeslokā un savu upuri izvēlējās spontāni," rezumējis izmeklētājs.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu