Īrijā 23 gadu laikā nogalinātas 230 sievietes. Tajā skaitā reģistrēta viena latviete (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pixabay

Īrijā pēdējo 23 gadu laikā vardarbīgos incidentos bojā gājušas kopumā 230 sievietes, liecina piektdien, 22. novembrī, publiskotais labdarības organizācijas "Women's Aid" ziņojums, vēsta portāls "Baltic-Ireland".

Organizācija jau kopš 1996. gada uzskaita gadījumus, kad vīrieši ir nogalinājuši sievietes vai meitenes viņu dzimuma dēļ.

Ziņojumā "Femicide Watch 2019" teikts, ka no 230 sievietēm, kas vardarbīgi gājušas bojā laikā no 1996. līdz 2019. gadam, 40 lietas (17%) ir palikušas neatrisinātas, kamēr 10 gadījumos (4%) tiek gaidīta tiesa.

"Women's Aid" norāda, ka informācija ir apkopota, izmantojot ierakstus laikrakstos un interneta ziņu portālos. Ziņojumā teikts, ka 180 lietas (79%) ir "atrisinātas" vai nu ar tiesvedības sistēmas starpniecību, vai arī vainīgais, kas tika uzskatīts par slepkavu, ir miris neilgi pēc incidenta vai gaidot tiesu.

Statistika liecina, ka kopā ar mātēm ir miruši sešpadsmit bērni, savukārt 141 jeb 61% no sievietēm nomira savās mājās.

Šogad vardarbīgos incidentos bojā gājušas piecas sievietes: Jasmine McMonagle (28), Elzbieta Piotrowska (57), Cathy Ward (41), Valerie French Kilroy (41), kā arī latviete Skaidrīte Valdgeima (34).

» Dublinā viesnīcā nogalināta trīs bērnu mamma Skaidrīte Valdgeima

Women’s Aid vadītāja Sarah Benson sacīja, ka sieviešu slepkavību uzskaite sākās 1996. gadā, jo "mēs zinājām, ka mums ir jāreģistrē šīs slepkavības, lai ilustrētu sieviešu apdraudējumu un veidotu labāku izpratni par sieviešu un bērnu aizsardzības stiprināšanu". Viņa norādīja, ka arī šodien organizācija turpina grūto darbu, cenšoties pārtraukt vīriešu vardarbību pret sievietēm un cerot turpmāk novērst dzīvību zaudēšanu.

Pagājušajā gadā labdarības organizācijā reģistrēti 19089 gadījumi, tostarp 16994 saistīti ar vardarbību pret sievietēm ģimenē un 2728 – ar bērnu ļaunprātīgu izmantošanu. "Women's Aid" palīdzības līnijas darbiniekiem 898 gadījumos nācies uzklausīt vīriešu draudus sievietēm, kuros apgalvots, ka nogalinās sievieti, bērnus, ģimenes locekļus vai sevi pašu.

Organizācija arī atklāja, ka 3816 gadījumos ziņots par fizisku vardarbību, tostarp par vīriešiem, kas žņauguši, piekāvuši vai draudējuši piekaut savas partneres ar dažādiem ieročiem. Tika atklāta informācija par 561 gadījumiem, kad notikusi uzmākšanās (gan klātienē, gan internetā), un par 141 gadījumu, kad noticis uzbrukums sievietei grūtniecības laikā.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu