"Tas var beigties ar asarām." Kāpēc Meivezeram nevajadzētu atgriezties ringā (1)

Floids Meivezers Foto: Reuters/ScanPix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Aizvadītajā nedēļas nogalē sporta pasauli pāršalca ziņa, ka leģendārais Floids Meivezers ir 2020. gadā atgriezīsies cīņas sportā. Šī nav pirmā reize, kad bokseris ir paziņojis par karjeras beigšanu un pēc tam atgriezies ringā, bet "Business Insider" Alans Davsons uzskata, ka šoreiz atgriešanās varētu būt vissāpīgākā.

Atgriešanās cīņas kā bizness

Floids Meivezers atgriešanos ringā pēc karjeras noslēgšanas ļoti veiksmīgi pārvērta par biznesu, jo šāda tipa cīņas allaž rada ažiotāžu, kas neizbēgami piesaista lielu skaitu skatītāju.

ASV žurnālists Alans Davsons uzskata, ka šajā reizē Meivezera biznesa plāns var beigties ar bokserim nevēlamu rezultātu. "Floids pirms katras cīņas apsola sviedrus un asinis. Šoreiz tas var beigties ar asarām. Un šīs asaras būtu viņa."

Pirmoreiz Meivezers karjeru noslēdza jau 2007. gadā, pēc tam, kad uzveica britu bokseri Rikiju Hatonu. Slavenais bokseris ringā atgriezās jau pēc diviem gadiem pret Huanu Manuelu Rodrigezu. Šī cīņa parādīja, ka prombūtnes laikā Meivezers soli nebija zaudējis. Arī turpinājumā, Meivezeram izdevās uzvarēt tādus slavenus bokserus kā Migelu Koto, Kanelo Alvarezu un Meniju Pakjao. 

Pēc pirmās atgriešanās Meivezers izcīnija piecas pasaules čempiona jostas, kā arī nopelnīja vairāk nekā 600 miljonus ASV dolāru (540 miljoni eiro). To visu viņš izdarīja vien desmit cīņās.

Bija pienākusi kārta beigt karjeru vēlreiz, šķietami, pa īstam. Pirms pēdējā raunda cīņā pret Anrē Berto bija dzirdams kā Meivezers pasakās savam tēvam un trenerim par ieguldīto darbu. "Atskatos uz savu karjeru. Viss, ko tu man mācīji jau no pirmās dienas, es to visu atcerēšos. Es tevi mīlu."

Video: Meivezers pirms pēdējā raunda cīņā pret Berto

Formas zudums pret Makgregoru un farss Japānā

Leģendārajam bokserim nebija gana. Priekšā bija vēl viena cīņa, lai izcīnītu perfekto 50-0 bilanci. Un šī cīņa tika aizvadīta pret nevienu citu kā skandalozo īru jauko cīņas mākslu (MMA) superzvaigzni Konoru Makgregoru.

Šajā boksa mačā Meivezers nopelnīja rekordlielu summu - 275 miljonus ASV dolāru (249 miljoni eiro), bet demonstrētais sniegums boksa ringā nebija pārliecinošs. Makgregoram izdevās trāpīt 111 sitienus, kas ir vairāk nekā ringā pret Meivezeru ir paveicis jebkurš cits bokseris. Jā, 2017. gadā Makgregors neapšaubāmi bija viens no bīstamākajiem cīkstoņiem oktagonā, kurš cīņas uzvarēja tieši ar boksa elementiem. Bet viņš, tik un tā, profesionālajā boksā vēl bija iesācējs, pret slaveno amerikāni aizvadot savu pirmo cīņu.

"Jā, Meivezers cīņu uzvarēja, bet viņš izskatījās vecs, cīnoties pret iesācēju. Jau toreiz bija skaidrs, ka viņš vairs nespētu sacensties ar tādām boksa zvaigznēm kā Erolu Spensu, Terensu Kravfordu vai Kanelo Alvarezu," rakstīja Davsons.

Nevienu nepārsteidza, ka pēc šīs cīņas Meivezers paziņoja par karjeras beigām. Perfektā bilance bija sasniegta, tika nopelnīta rekordliela summa - Meivezeram ringā vairs nebija ko darīt, vai pierādīt.

Bet arī tas vēl nebija viss - 2018. gad 31. pirmajā decembrī Meivezers Tokijā nolēma aizvadīt paraugdemonstrējuma cīņu pret vietējo kikboksa zvaigzni Tenšinu Nasukavu, kurš par leģendāro bokseri bija 21 gadu jaunāks. Veterānam jaunais japāņu sportists nesagādāja problēmas - cīņa beidzās jau pirmajā raundā pēc tam, kad amerikānis Nasukavu nokdaunā bija nosūtījis vairākas reizes.

Šī cīņa izraisīja plašu sašutumu sporta ekspertu vidū. "Fox Sports" Šenons Šārprs to nosauca par farsu, kamēr cienījamais ESPN žurnālists Ariels Havani izvēlējās lietot terminu "apkaunojoši".

Cits bijušais UFC cīkstonis Brendons Šaubs pat uzskatīja, ka cīņa bija sarunāta.

Video: Meivezers pret Nasukavu

Vēsture nav Meivezeram labvēlīga

Boksam ir bagāta vēsture un tajā ir atrodami vairāki piemēri, kad slaveni bokseri nokavē īsto mirkli cimdu pakāršanai uz nagliņas.

Leģendārais Muhameds Ali, kuru daudzi uzskata par visu laiku labāko bokseri, 36 gadu vecumā paziņoja par karjeras beigām, bet astoņu miljonu piedāvājums izvilināja amerikāni no "pensijas" divus gadus vēlāk. Pirms šīs cīņas bija manāms, ka Ali ir aizvadījis pietiekami daudz cīņu, jo bokserim konstanti drebēja rokas un viņš bieži stostījās. Atgriešanās cīņas rezultāts bija likumsakarīgs - Ali pretinieks, Lerijs Holmss cīņā dominēja un 10. raundā ar tehnisko nokautu izcīnīja uzvaru.

Diemžēl slavenajam bokserim nepietika arī ar šo zaudējumu - gadu vēlāk viņš piekāpās Trevoram Berbikam.

Arī "Dzelzs" Maika Taisona karjeras beigas nebija skaistas - piedzīvoti zaudējumi pēdējās trīs no četrām cīņām.

Cita boksa leģenda, Rojs Džonss juniors 2003. gadā izcīnīja čempiona titulu smagajā svarā. Šis panākums bija ievērības cienīgs arī tādēļ, ka bokseris karjeru sāka vidējā svara klasē. Iespējams, pēc šīs cīņas viņam vajadzēja apstāties, jo slavenais bokseris pamanījās zaudēt vēl astoņas cīņas. Līdz titula izcīnīšanai smagajā svarā Džonss zaudējuma rūgtumu bija piedzīvojis tikai vienu reizi.

Protams, nav garantēts, ka arī Meivezers piedzīvos līdzīgu likteni, bet Davsons uzskata, ka amerikānim nevajadzētu atgriezties ringā. "Floids neapšaubāmi ir bijis pelnošākais bokseris pēdējā dekādē, bet viņam vajadzētu iet "pensijā" pavisam. Ja tas nenotiks tagad, tad viņš to turpinās darīt līdz dienai, kad piedzīvos pirmo zaudējumu. Šāds pavērsiens sagrautu viņa kā neuzveicama boksera reputāciju."

Video: Meivezera karjeras spilgtākie momenti

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu