"Ķiploks degunā un puķe ausī." Ārsti aicina atturēties no pašārstēšanās

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pexels

Otorinolaringologi aicina neveidot savos degunos un ausīs "mazdārziņus". Lai izārstētos, saslimušie nevis meklē ārsta palīdzību, bet gan izmēģina tautas medicīnas receptes, bāžot degunā un ausīs augu lapas, saknes un ne tikai, ziņo raidījums "900 sekundes".

"LOR Klīnikas" otorinolaringologs Renārs Deksnis stāsta, ka daļa pacientu ir izdomas bagāti, jo, bāžot ausīs ar mediķiem nesankcionētus priekšmetus, auss eja var pietūkt un radīt pat dzirdes pasliktināšanos.

Visbiežāk sasirgušie mēģina ārstēt ausis ar mājas pelargonijas jeb ģerānijas lapām. Cilvēki tās iestumj, bet nespēj vairs izvilkt laukā.

Visbiežāk cilvēki mēģina ausis ārstēt ar mājas pelargonijas jeb ģerānijas lapām. 

"Biežāk izmisumā viņi iet pie daktera laikus, bet citi aizmirst, ka viņiem tā lapiņa ir. Tā tur izkalst. Ir bijuši gadījumi, kad cilvēks atnāk ar ārējo auss ejas iekaisumu, bet auss eja tik stipri pietūkusi, ka mēs līdz galam pat auss struktūru nevaram izvērtēt," stāsta Deksnis.

Rezultātā ir vajadzīgas vairākas vizītes, lai tiktu ar iekaisumu galā. Bez ģerānijas lapām ausīs tiek iestumti arī citi objekti, piemēram, vates gabali un pat veselas ķiploku daiviņas, kuras pēc tam nav iespējams dabūt ārā.

"Strādājot divās darbavietās, vienā darbavietā bija kundze ar ķiploku ausī, bet pēc pāris dienām šeit, klīnikā, bija kungs ar ķiploku degunā. Man radās jautājums, vai jūs esat no vienas ģimenes un padalījāties? Jo tas bija gan pie auss sāpēm, gan pie iesnām lietots," min "LOR Klīnikas"  otorinolaringoloģe Ilze Sokolova.

Paciente Ulrika, kura atnākusi vizītē pie lora, jo viņai ieilgušas iesnas, raidījumam "900 sekundes" atklāj, ka sākumā mēģinājusi ārstēties ar dabas metodēm.

"Apēdu dzērvenes, kurās ir ļoti daudz vitamīnu, dzēru siltas upeņu tējas un daudz šķidruma. Ja tas nelīdz, atliek doties pie ārsta," saka Ulrika.

Ārsti aicina pacientus neaizrauties ar pašārstēšanos un tautas medicīnas receptēm un, pirms kaut ko lietot, īpaši pirms stumšanas iekšā degunā vai ausīs pakonsultēties ar ārstu.

Otorinolaringoloģe Sokolova norāda: "Viss ir nācis no pagātnes. Bet vienmēr rodas jautājums, vai mēs mūsdienās, zinot, ka palīdz ogle pie vēdersāpēm, vai mēs iesim ņemt to oglīti no ugunskura? Un kāpēc jāņem puķe un jābāž vesela ausī?"

"Manā skatījumā, nevajadzētu veidot mazdārziņu savos lororgānos. Tomēr, ja ir problēma, kas ir ieilgusi, nākt pie ārsta speciālista," bilst otorinolaringologs Deksnis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu