Krievu teātra kolektīvam "rūgta pēcgarša" pēc iedalītās lomas "Spēlmaņu nakts" ceremonijā (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas Krievu teātra direktore un aktrise Dana Bjorka piedalās jaunā spēles laukuma "Kvarķirņiks" atklāšanas pasākumā ar izrādes "Lūk, istaba šī…" fragmentu Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī.
Rīgas Krievu teātra direktore un aktrise Dana Bjorka piedalās jaunā spēles laukuma "Kvarķirņiks" atklāšanas pasākumā ar izrādes "Lūk, istaba šī…" fragmentu Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra kolektīvam ir "rūgta pēcgarša" pēc teātra apzinātas vai neapzinātas nosacītas "ignorēšanas" "Spēlmaņu nakts" ceremonijas scenārijā un režijā, sacīts Čehova teātra direktores Danas Bjorkas atklātajā vēstulē.

Pēc viņas sacītā, gadiem ilgi notiekot diskusija, vai ir nepieciešama "Spēlmaņu nakts" balvu pasniegšanas ceremonija un pēc kādiem kritērijiem savu lēmumu pieņemšanā balstās žūrija. Bjorka norāda, ka aktuāls ir jautājums, kāpēc konkrēta izrāde ir pelnījusi saukties par gada labāko teātra notikumu.

Direktore pauž, ka pēc daudzu iepriekšējo un arī šī gada "Spēlmaņu nakts" balvas pasniegšanas ceremonijas Čehova teātra kolektīvam palikusi "rūgta pēcgarša."

"Līdz šim šis viedoklis ir noklusēts, bet šāda metode nav nesusi vēlamo rezultātu," skaidro Bjorka.  

Viņa uzskata, ka "Spēlmaņu nakts" balvas pasniegšanas ceremonijas scenārijā un režijā "gadu no gada mūsu teātra esamība tiek apzināti vai neapzināti ignorēta". Bjorka uzsver, ka "atsakās ticēt", ka kādus politisko spēku mēģinājumi sadalīt iedzīvotājus "latviešos" un "krievos" ietekmētu šo situāciju.

Viņa norāda uz Latvijā iestudētiem Krievijas Fjodora Dostojevska, Aleksandra Puškina, Ļeva Tolstoja un Čehova krievu dižgaru darbiem, kā arī sadarbību ar krievu māksliniekiem.

Bjorka arī akcentē, ka Čehova teātris ir gana aktīvs valsts iekšējo kultūras procesu integrācijā un teātru saimes piederības sajūtas veicināšanā, kā arī trīs lappušu garajā paziņojumā uzskaita vairākas aktivitātes, kurā teātris piedalās.

Saistībā ar integrācijas procesiem Čehova teātris "veic milzīgu un nenogurstošu darbu starpkultūru integrācijā, uzsverot, ka kultūra, tajā skaitā, teātris, ir vienojošais, bagātinošais un saliedējošais Latvijas sabiedrībā", akcentē teātra vadītāja. 

"Mēs esam atvērti, aicinot piedalīties teātra izrāžu iestudēšanā un radīšanā latviešu teātru māksliniekus, tostarp, aktierus, režisorus, scenogrāfus, komponistus, dejotājus un citus savas jomas profesionāļus, kurus bieži var satikt uz Čehova teātra skatuves," pauž direktore.

"Turpretī (..) "Spēlmaņu nakts" balvu pasniegšanas ceremonijā (..) Čehova Rīgas Krievu teātra kolektīvam tiek liegtas iespējas justies piederīgiem šiem svētkiem.

Gadu no gada pašā ceremonijā Čehova teātris tiek pieminēts tikai nomināciju sarakstos, savukārt pašā ceremonijas gaitā gandrīz četru stundu laikā uz skatuves notiek vien dažu latviešu teātru svētki, atstājot uzmanības novārtā pārējos," pauž teātra vadītāja.

Bjorka reizē gan arī pauž ticību, ka situācija mainīsies uz maksimāli korektu attieksmi attiecībā pret visiem Latvijas teātriem un arī Čehova teātra kolektīvu.

Kā ziņots, "Spēlmaņu naktī" triumfu piedzīvoja Elmāra Seņkova izrāde "Pūt, vējiņi!", kas saņēma "Grand Prix" balvu, tāpat režisors plūca uzvaras laurus kategorijā "Gada režisors".

Balvu par mūža ieguldījumu teātra mākslā saņēma Valmieras Drāmas teātra aktieris Rihards Rudāks un Liepājas teātra aktieris Jānis Dreiblats.

Foto: Noslēgusies "Spēlmaņu nakts" balvu pasniegšanas ceremonija

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu