Saldū piedzēries vīrietis bezmērķīgi šaudās ar gāzes ieroci (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ierocis. Ilustratīvs attēls.
Ierocis. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Saldū šonedēļ piedzēries vīrietis no sava dzīvokļa loga ielas virzienā bezmērķīgi šaudījās ar gāzes ieroci, aģentūru LETA informēja Valsts policijas (VP) Kurzemes reģiona pārvaldes vecākā speciāliste sabiedrisko attiecību un sadarbības jautājumos Madara Šeršņova.

Šonedēļ VP saņēma informāciju par to, ka Saldū, Striķu ielā ir dzirdami šāvieniem līdzīgi trokšņi. Reaģējot uz saņemto informāciju, VP ieradās notikuma vietā un sastapa aculieciniekus, kuri apgalvoja, ka vīrietis no mājas loga ir šāvis uz ielas pusi.

Pēc VP pārstāves teiktā, ierodoties vīrieša dzīvesvietā, no kuras tika izdarīti šāvieni, konstatēts, ka viņš atrodas 1,48 promiļu reibumā. Vīrietis uzrādīja gāzes ieroci, ar kuru tika izdarīti šāvieni. Noskaidrots, ka viņš ar draugu kopīgi lietojis alkoholiskos dzērienus un izdomājis pielietot gāzes ieroci, raidot vairākus šāvienus bezmērķīgi ielas virzienā. 

VP norāda, ka vīrietis ar savām darbībām ir pārkāpis vairākus Ieroču aprites likuma pantus. Saskaņā ar Ieroču aprites likumu, fiziskajām personām ir aizliegts iegādāties, nēsāt, pārvadāt, izmantot un pielietot šaujamieročus, gāzes ieročus un signālieročus, pneimatiskos ieročus, straikbola ieročus, peintbola ieročus, lāzertaga ierīces, dezaktivētus ieročus, esot alkohola ietekmē, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,5 promiles, kā arī narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē.

Tāpat likuma 62. pants nosaka, ka personām ir tiesības Latvijā no ieroču komersanta, kas saņēmis attiecīgu speciālo atļauju (licenci) ieroču realizēšanai, vai no citas personas iegādāties VP reģistrētus un pašaizsardzībai klasificētus E kategorijas gāzes ieročus un signālieročus. Piecu darbdienu laikā pēc attiecīgā ieroča iegādes persona to pārreģistrē VP vai pārreģistrācijai izmanto Iekšlietu ministrijas Informācijas centra sniegto elektronisko pakalpojumu. 

Likuma 63. panta ceturtā daļa nosaka, ka fiziskajai personai ir tiesības izvilkt ieroci no speciālās kabatas (maksts) un sagatavot to šaušanai, ja ir pamats uzskatīt, ka konkrētajā situācijā iestāsies vai ir iestājušies šajā likumā noteiktie E kategorijas pašaizsardzībai klasificētu gāzes ieroču un signālieroču izmantošanas vai pielietošanas nosacījumi.

Likuma 65. panta ceturtā daļa nosaka, ka persona drīkst pielietot šaujamieroci kā galējo līdzekli vai pašaizsardzībai klasificētu E kategorijas gāzes ieroci un signālieroci, lai aizsargātu sevi vai citas personas no uzbrukuma, kas reāli apdraud dzīvību vai veselību. To var lietot, lai novērstu nelikumīgu mēģinājumu vardarbīgi atņemt šaujamieroci, aizturētu personu, kura pārsteigta nozieguma izdarīšanas brīdī un izrāda pretošanos, padarītu nekaitīgu dzīvnieku, kas apdraud cilvēka dzīvību, veselību vai mantu. 

Vīrietim ir noformēts administratīvā pārkāpuma protokols par gāzes pistoles aprites noteikumu pārkāpšanu. Par šādu pārkāpumu uzliek naudas sodu fiziskajām personām no 35 līdz 350 eiro, konfiscējot ieroci, munīciju un šo priekšmetu sastāvdaļas, informēja Šeršņova.

Savukārt vīrieša dzīvesbiedrei, kurai šis ierocis bija reģistrēts, arī ir paredzēts sods par to, ka uz viņas vārda reģistrētais gāzes ierocis nonāca nepiederošas personas rokās. Saskaņā ar Ieroču aprites likumu, personas, glabājot un pārvadājot gāzes ieroci un signālieroci, nodrošina tādus apstākļus, kas nepieļauj nejaušu ieroča un munīcijas nokļūšanu nepiederošu personu rokās. Patlaban par šo pārkāpumu VP ir uzsākta administratīvā lietvedība, pauda VP pārstāve.

VP atgādina, ka Ieroču aprites likums nosaka kārtību, kā reģistrēt, uzglabāt un pielietot ieročus un ieroču īpašniekiem, lai izvairītos no liekām problēmām un neapdraudētu citus, šis likums būtu jāpārzina. Šādas situācijas un iedzīvotāju biedēšana un apdraudēšana nav pieļaujama un VP izvērtē katras personas darbības un atbildību. Arī šajā gadījumā pie atbildības tiks saukts ne viens gāzes ieroča izmantotājs, bet arī sieviete, kurai gāzes ierocis ir reģistrēts. Patlaban gāzes ierocis ir konfiscēts, informēja Šeršņova.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu