"Varbūt kāds kurls briedis gadījās." Autovadītājs pārbrauc beigtam briedim

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Ventspils šosejas posmu Latvijas Valsts ceļi (LVC) ir aprīkojuši ar meža dzīvnieku atbaidīšanas iekārtām, taču kāds autovadītājs sūdzas, ka tās neattur zvērus no izskriešanas uz ceļa, ziņo raidījums "Bez Tabu".

Autovadītājs Mārtiņš brauca no Tukuma uz Rīgu. Viņš ievērojis ceļa malā sastājušās mašīnas ar ieslēgtām avārijas gaismām. Pretī braucošās mašīnas arī esot "midžinājušas", bet to, ka uz ceļa atrodas notriekts briedis, viņš pamanīja tikai pēdējā brīdī.

Briedi notrieca pa priekšu braucošais kravas auto. Nespējis izvairīties no dzīvnieka mirstīgajām atliekām, Mārtiņš tām pārbrauca pāri. Kā ziņo raidījums, autovadītājs ticis cauri sveikā - nav guvis nekādas traumas. Arī mašīnai netika nodarīti būtiski bojājumi. 

Autovadītājs pēc sadursmes kāpis uzreiz ārā, lai apskatītu negadījuma vietu. Pēkšņi viņš izdzirdējis dīvainu skaņu, kas esot sistemātiski atkārtojusies. 

"Aiz muguras dzirdēju dīvainu skaņu. Pie ceļa stabiņa pielikts dzīvnieku atbaidītājs, kas dod skaņas impulsus. Viņas pīkstienu izdveš. Ir arī oranža lampiņa. Tas tā interesanti, varbūt kāds kurls briedis gadījās. Nezinu," stāstīja Mārtiņš. 

Uz katras no atbaidīšanas iekārtām atradās arī informatīva uzlīme. Dienas laikā iekārta nekaitīgi tikšķot, bet pilnvērtīgi sāk strādāt tikai nakts laikā. 

Šo konkrēto ceļa posmu LVC izvēlējušies lielo avāriju skaita dēļ, kuros tieši ir iesaistīti meža zvēri

"Šajā posmā ierīces darbojas apmēram divus mēnešus. Par to, kā ierīces darbojušās, varēs spriest gada griezumā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu statistiku," norāda LVC pārstāve Anna Kononova.

Latvijas mednieku asociācijas valdes priekšsēdētājs Haralds Barviks gan norāda, ka meža zvēri ātri pielāgojas dažādiem jauninājumiem. Pasaules prakse pierāda, ka šādu ierīču uzstādīšanas dēļ, daudzās valstīs samazinās negadījumu skaits. Bet apņēmīgāki meža zvēri var arī tās ignorēt. 

"Daudzos gadījumos viņi pilnībā ne uz ko nereaģē. Viņš zina, ka tās iekārtas ir nekaitīgas, ignorē to trokšņošanu. Meža dzīvniekus piesaista arī uz ceļiem izkaisītais sāls. Arī barošanās apstākļi. Ja no meža masīva ir jāpārvietojas uz turpat blakus esošu ziemāju lauku, loģiski, ka viņš nerēķināsies ne ar ko un uz šo lauku ies," stāstīja Haralds Barviks. 

Krietni efektīvāks veids meža dzīvnieku atturēšanai no ceļa šķērsošanas būtu žogs, bet tā uzstādīšanai pietrūkst līdzekļu.

Noskaties video. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu