Pirmssvētku noskaņas parādās Rīgā un daudzās citās Latvijas pilsētās

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ziemassvētku eglīte.
Ziemassvētku eglīte. Foto: Sintija Zandersone/LETA

Šodien, 1. decembrī plkst. 17 Doma laukumā tiks iedegta svētku egle, kā arī sāks darboties Ziemassvētku tirdziņi, informēja Rīgas domē.

Klātesošos ar muzikālu iestudējumu "Rūķu sētas stāsts" izklaidēs VEF Kultūras pils bērnu vokālais ansamblis "Momo" un Jaunmārupes jauniešu jauktais koris "Universum". Pasākumu vadīs aktieris Kristians Kareļins.

Līdz ar svētku egles iedegšanu pilsētā pakāpeniski tiks ieslēgts svētku apgaismojums un sāks darboties arī Ziemassvētku tirdziņi Doma laukumā un Esplanādē. Tirdziņos rīdzinieki un pilsētas viesi varēs iegādāties īpaši svētku laikam darinātus tautas lietišķās mākslas izstrādājumus, ierastos ziemas sezonas cienastus un dāvanas. 

Vienlaikus līdz ar Pirmo adventi, svētku gaidīšanas laikā Ziemassvētku tirdziņi būs arī Kalnciema kvartālā, kur apmeklētājus gaidīs sestdienās un svētdienās, kā arī Āgenskalna tirgū, kas darbosies Trešās un Ceturtās adventes nedēļas nogalēs.

Šodien klausītāji tiks gaidīti arī Mencendorfa namā koncertā "Senā mūzika Adventa laikā". Rīgas Svētā Pētera baznīcā varēs baudīt Pirmās adventes koncertu "Ir klusa nakts".

Savukārt Rīgas Jaunajā Svētās Ģertrūdes baznīcā Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas zēnu koris Romāna Vanaga vadībā kopā ar komponistu Uldi Marhileviču, mūziķiem, dziedātāju Antru Stafecku un aktieri Gintu Grāveli uzstāsies koncertā "Brīnišķīga satikšanās". 

Rīgas Domā, piedaloties orķestrim "Rīga", vairākiem koriem un solistiem Ilzei Grēvelei-Skarainei, Marlēnai Keinei, Laurai Greckai un diriģentam Atvaram Lakstīgalam, izskanēs Pirmās adventes koncerts.

Šajā dienā Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē klausītāji varēs apmeklēt arī kokļu mūzikas koncertu "Pēdas sniegā". Tajā muzicēs apvienotais koklētāju ansamblis, Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas meiteņu koris "Vivace", solisti Rūdolfs Bētiņš, diriģents Kaspars Ādamsons, kā arī diriģenti Valda Bagāta, Ieva Mežgaile un Artūrs Oskars Mitrevics.

Bērni gaidīti ne tikai Ziemassvētku egles iedegšanas sarīkojumā Doma laukumā, bet arī brīvdabas pasākumā "Rūķu gājiens", kas notiks pie Kultūras centra "Iļģuciems" ar svētku gājienu un dažādām aktivitātēm. Kopā ar bērniem būs deju kolektīvs "Dejotprieks", kā arī Katlakalna improvizācijas teātra dalībnieki.

Savukārt Rīgas Porcelāna muzejs piedāvās Ziemassvētku rotājumu darbnīcu, kurā ikviens interesents varēs izveidot porcelāna suvenīrus un svētku dāvanas, izmantojot tonētu lejamo un veidojamo porcelāna masu.

Darbnīcas Rīgas Porcelāna muzejā notiks visu decembri. Tās vadīs muzeja muzejpedagoģes Astra Kaprāne un Rasa Jansone. Ziemassvētku rotājumu darbnīca būs pieejama katru dienu no plkst. 11 līdz 18, izņemot pirmdienas un svētdienas.

Adventa laika pasākumus Rīgā organizē Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments.

Šodien Ziemassvētku egles tiks iedegtas arī daudzviet pilsētās un pagastos, liecina pašvaldību publiskotā informācija.

Jelgavas lielās egles iedegšana norisināsies plkst. 17 Hercoga Jēkaba laukumā. Savukārt no plkst. 15 līdz 18.30 laukumā būs Ziemassvētku dāvanu tirdziņš. Tajā būs iespēja iegādāties rotājumus eglītēm un mājoklim, Adventes vainadziņus, dekoratīvas sveces, piparkūkas, konfektes un citus Ziemassvētku laiku raksturojošus kārumus un dāvanas.

Ziemassvētku egles atklāšanas pasākumā Liepājā no plkst. 17 gaidāms uzvedums, kurā uzstāsies Liepājas teātra aktieri - Everita Pjata-Gertnere Skaistules lomā, aktieris Viktors Ellers Briesmoņa lomā un aktieris Kaspars Kārkliņš Galma pārziņa lomā. Par muzikālo noformējumu rūpēsies Briesmoņa orķestris, komponista Jāņa Strazda vadībā. Piedalīsies arī Ziemassvētku vecītis.

Ķeguma eglē lampiņas tiks iedegtas plkst. 16 parkā. Pasākuma laikā Ķeguma tautas namā varēs iegādāties mājražotāju darinājumus.

Ziemassvētku egles iedegšana kopā ar Liepājas ceļojošo leļļu teātri "Maska" notiks plkst. 16 Auces centrālajā laukumā. Pasākumā - muzikāla izrāde "Puteklītes Ziemassvētki" un rotaļas.

Lielā egle tiks iedegta arī Balvos, plkst. 18 laukumā pie Balvu Kultūras un atpūtas centra, kā arī Tukumā, kur no plkst. 14 Brīvības laukumā darbosies tirdziņš, bet plkst. 16 būs lielās svētku egles iedegšana. Pēc egles iedegšanas Tukumā Ziemassvētku vecītis bērnus aicinās uz pirmo tikšanos savā namiņā Pilsētas parkā, kur viesi tiks gaidīti arī nākamajās Adventes svētdienās.'

Baldonē no plkst. 15 norisināsies Rūķu tirdziņš, uzstāsies folkloras kopa un būs pieejams silts dzēriens. Eglīte tiks iededzināta plkst.16.

Radošajā sētā Talsos no plkst. 16 līdz 19 darbosies Ziemassvētku tirdziņš, kā arī būs iespēja satikt Ziemassvētku vecīti un Rūķu pastā nodot savu iepriekš rūpīgi uzrakstīto un sagatavoto vēstulīti. Plkst. 17 kopā ar dziedošajiem Burundukiem tiks iedegta pilsētas egle.

Vakarā plkst. 17 svētku egle tiks iedegta arī Saulkrastos, Saules laukumā. Pirms tam, no plkst. 13, Meža parkā, norisināsies Ziemassvētku tirdziņš un citas aktivitātes.

Tāpat plkst. 17 egle tiks iedegta Baumaņu Kārļa laukumā Limbažos, kā arī Ogrē, bet plkst. 19 norisināsies Ziemassvētku egles iedegšanas pasākums Siguldas dzelzceļa stacijas laukumā. Pasākumā pievienosies sniegavīrs Olafs, Elfs, Sniegbaltīte, Ziemassvētku vecītis, kā arī rūķi no bērnu vokālās studijas "Siguldiņa".

Smiltenē plkst. 16 egle tiks iedegta Baznīcas laukumā kopā ar Brīnumu un mīlestības fejām no Vēlmju meža un Ziemassvētku vecīti.

Šodien kristīgajā baznīcā tiek atzīmēta pirmā advente, ar kuru sākas Ziemassvētku gaidīšanas laiks jeb gatavošanās Jēzus Kristus pirmās atnākšanas pieminēšanai un svinēšanai.

Advente ir četru nedēļu periods. Tieši ar pirmo adventes svētdienu sākas kristīgās baznīcas jaunais gads. Advente ir laika posms no ceturtās svētdienas pirms Ziemassvētkiem, tas ir pieklušanas un pārdomu laiks pirms Kristus piedzimšanas.

Baznīca māca, ka adventes laiks jāpavada klusumā, dziļās pārdomās un lūgšanās. Tas ir laiks, kad katram pašam sevī jānožēlo savi grēki un jāpiedod visiem vienādi.

Simboliska nozīme ir arī adventes rotai - vainagam. Priežu, egļu, tūju vai kadiķu zari, no kuriem pin vainagu, liecina par cerību un mūžīgo dzīvību. Vainags veido apli, kas nozīmē mūžību un vienotību. Sveces iedegšana katrā no četru nedēļu svētdienām simbolizē gaismas uzvaru pār tumsu, piedzimstot Kristum.

Advente ir četru nedēļu periods, kas sākas svētā Andreja svētkiem tuvākajā svētdienā, kas šogad ir 1. decembris, un ilgst līdz 22. decembra vakaram.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu