"Di Kaprio, sasodīts, tu piedalies Amazones dedzināšanā." Brazīlijas prezidents izsaka nepamatotus pārmetumus aktierim

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru.
Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru. Foto: AFP / Scanpix

Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru izteicis nepatiesus pārmetumus aktierim un vides aktīvistam Leonardo Di Kaprio, ka viņš sponsorējis tīšu Amazones mūžamežu dedzināšu, vēsta britu laikraksts "The Guardian".

Bolsonaru, kurš solījies no Brazīlijas padzīt nevalstiskās vides aizsardzības organizācijas, pārmetumus izteicis piektdien, 29. novembrī.

"Tas Leonardo Di Kaprio ir foršs puisis, vai ne? Dod naudu Amazones nosvilināšanai," Brazīlijas prezidents esot sacījis atbalstītājiem. 

Apsūdzības, kurām netika sniegti nekādi pierādījumi, sekoja dienu pēc tam, kad Bolsonaru izteica līdzīgus pārmetumus "Facebook" tiešraidē.

"Leonardo Di Kaprio, sasodīts, tu piedalies Amazones dedzināšanā," sacīja Bolsonaru, kurš apgalvoja, ka aktieris ir daļa no starptautiskas "pret Brazīliju vērstas kampaņas".

Nepamatotie pārmetumi sekoja pēc četru brīvprātīgo ugunsdzēsēju pretrunīgi vērtētā aresta otrdien. Vietējā policija viņus apsūdzēja tīšā mežu dedzināšanā, lai piesaistītu finansējumu nevalstiskajām organizācijām. Arī šīm apsūdzībām acīmredzot nav pierādījumi, un ugunsdzēsēji atbrīvoti ceturtdien pēc plaša sabiedrības nosodījuma.

Ceturtdien Bolsonaru dēls Eduardo "Twitter" rakstīja, ka Di Kaprio ziedojis 300 000 ASV dolāru "nevalstiskajām organizācijām, kas pielaiž uguni Amazonei", kā arī apsūdzēja Pasaules Dabas fondu par 13 000 mārciņu maksāšanu šīm organizācijām par meža ugunsgrēku fotogrāfijām.

Pasaules Dabas fonda Brazīlijas birojs apsūdzības noliedz.

Augustā Amazonē izplatījās plaši mežu ugunsgrēki, kas izsauca starptautisku krīzi. Di Kaprio līdzvadītā labdarības organizācija ziedoja 5 miljonus dolāru ugunsgrēku apkarošanai.

Bolsonaru, kurš nāca pie varas šā gada janvārī, vairākkārt naidpilni izteicies pret vides aizsardzības aktīvistiem, nevalstiskajām organizācijām un ārvalstu līderiem, kuri kritizējuši Brazīlijas prezidenta nostāju vides jautājumos un izteikuši atbalstu Amazones mūžamežu saglabāšanai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu