Latvijas laikapstākļi decembrī izšķirs, vai klimata pārmaiņas atstās pagātnē sniegotas ziemas un siltas vasaras

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pixabay

Metereologi lēš, ka 2019. gads bijis siltākais novērojumu vēsturē. Laika apstākļi decembrī izšķirs, vai tas kļūs par rekordistu, pārspējot 2015. gadu, vēsta TV3 raidījums "Beztabu".

Līdz šim 2019. gada vidējā gaisa temperatūra ir +8,7 grādi. Siltākā gada tituls pagaidām pieder 2015. gadam, kad vidējā gaisa temperatūra bija +7,8 grādi, bet no janvāra līdz novembrim temperatūra caurmērā bija +8,3 grādi.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā (LVĢMC) norādot, ka pasaulē kopumā vidējā gaisa temperatūra kļūst augstāka.

LVĢMC pārstāvis Viesturs Zandersons norādījis, ka globālās pārmaiņas ietekmē arī Latvijas ziemas ainavu - samazinās dienu skaits, kad ir daudz sniega, samazinās arī sniega sega.

"Skatoties prognozes un analizējot, šķiet, ka varbūtība, ka decembris būs salīdzinoši silts, ir liela. Kaut gan tuvākajā laikā gaidāmas aukstās gaisa masas un pirmā nozīmīgā sniega kārta, kas vietām Latvijā izveidosies šīs nedēļas nogalē.

Tomēr prognožu informācija vairāk nosliecas, ka decembris būs silts. Runāt par stabiliem ziemas laikapstākļiem decembrī nevaram," raidījumam norāda LVĢMC Hidrometeoroloģisko prognožu nodaļas vadītāja Laura Krūmiņa.

Sabiedrībā pieņemts, ka stabili ziemas apstākļi valda janvārī un februārī, bet nu no gada uz gadu, mainība iespējama būtiska, proti, ziemai raksturīgie laika apstākļi var iestāties vēlāk.

Gada vidējai temperatūrai paaugstinoties, katru gadu gan vasaras nepriecēs ar pastāvīgiem saules stariem un augstāku temperatūru, jo nokrišņu kļūst aizvien vairāk, norāda LVĢMC.

Vasaras biežāk var būt lietainas un drēgnas, savukārt gada vidējo silto temperatūru veido siltāki ierasti aukstie mēneši.

"Palielinās ekstremālo nokrišņu gadījumu skaits. Piemēram, šī gada novembris bija salīdzinoši ekstremāls, runājot par mitrumu," norāda Zandersons.

Laika vērotājs Vilis Bukšs, kas uzticas novērojumiem dabā un ticējumiem, nezaudē cerību uz baltiem Ziemassvētkiem, atklāj raidījums.

"Jāvēro, kāds būs laiks 1. decembrī. Ja dienas pirmā puse būs lietaina vai sniegota, tad ziemas pirmajā pusē būs daudz nokrišņu. Ja 1. decembra vakarā būs sals, tad ziema iestāsies vēlāk. Arī dabā ir daudz pazīmju: čiekuri, lapkritis, kas bija, arī gulbju aiziešana vēl šajās dienās. Tas liecina, ka ziema iestāsies vēlāk, turpināsies līdz Lieldienām," raidījumam atklājis laika vērotājs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu