Šorīt sniegs un ledus apgrūtina braukšanu pa valsts ceļiem. Autovadītājiem jābūt uzmanīgiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: B. Vilciņa

Šorīt sniegs un apledojums daudzviet Latvijā apgrūtina braukšanu pa valsts galvenajiem un reģionālajiem autoceļiem, informēja VAS "Latvijas Valsts ceļi".

Sniegotos ceļa posmus tīra un kaisa ar pretslīdes materiāliem. Lai uzlabotu braukšanas apstākļus, ceļu uzturēšanas darbos iesaistīta 151 VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs" ziemas dienesta tehnikas vienība.

Uz valsts galvenajiem autoceļiem  apgrūtināti braukšanas apstākļi ir Ainažu šosejas posmā no Berģiem līdz Bīriņu pagriezienam, Vidzemes šosejas posmā no Rīgas līdz Raunas pagriezienam, uz Valmieras šosejas visa maršruta garumā un uz Rīgas apvedceļa visa maršruta garumā.

Tāpat braukšana ir apgrūtināta uz Daugavpils šosejas visa maršruta garumā, Bauskas šoseja posmā no Rīgas līdz Ķekavai, uz Liepājas šosejas no Rīgas līdz Kalnciemam un no Apšupes krustojuma līdz Liepājai, uz Ventspils šosejas no Rīgas līdz Strazdei, uz Rēzeknes šosejas no Jēkabpils līdz Rēzeknei, uz Grebņeva - Medumi šosejas visa maršruta garumā, Daugavpils apvedceļa visa maršruta garumā, Rēzeknes apvedceļa visa maršruta garumā, kā arī Kokneses šosejas visa maršruta garumā.

Uz reģionālajiem autoceļiem apgrūtināta braukšana ir visā Latvijā, izņemot Jelgavas, Alūksnes un Valmieras apkārtni.

Autovadītāji aicināti būt īpaši uzmanīgi, izvēloties autoceļa seguma stāvoklim atbilstošu braukšanas ātrumu un ievērojot piesardzīgu distanci. Uz ceļiem var veidoties tā saucamais melnais ledus, kas ir neredzams, un autovadītājs to sajūt, tikai sākot veikt manevrus ar mašīnu - bremzējot, manevrējot ar stūri un pedāļiem, informē  "Latvijas Valsts ceļi".

Pēdējās dienās visvairāk sasnidzis Vidzemē, savukārt vismazāk sniega ir Kurzemē un Zemgalē, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Vidzemes lielāko daļu sedz 5-11 centimetrus bieza sniega kārta, bet vietām piekrastē sniega nav. Novērojumu stacijās dziļākais sniegs konstatēts Siguldā un Priekuļos, Cēsu pusē.

Atbilstoši iedzīvotāju ziņotajam teritorijā starp Rīgu un Vidzemes augstieni, kur nav meteoroloģisko novērojumu staciju, aizvadītajā nedēļas nogalē uzsniga pat 20-25 centimetrus dziļš sniegs, bet patlaban, lai gan snidzis vēl, sniega sega ir saplakusi. Ziņas par dziļāko sniegu saņemtas no Ropažu, Inčukalna un Mālpils novada, kā arī no Siguldas novada dienvidu daļas un Ogres novada ziemeļrietumu daļas.

Rīgā ir pāris centimetri sniega, Daugavpili sedz aptuveni piecus centimetrus bieza sniega sega. Vairāki centimetri sniega saglabājas arī daudzviet Kurzemē, savukārt reģiona rietumos pie jūras, kā arī daļā Zemgales sniega ir pavisam maz vai nemaz.

Sākot ar trešdienu, visā valstī gaisa temperatūra ilgstoši gaidāma virs nulles, daudzviet arī virs +5 grādiem, tādēļ šonedēļ sniegs pilnībā nokusīs, prognozē sinoptiķi. Iespējams, nākamnedēļ Latvijas lielāko daļu no jauna pārklās sniegs.

Otrdienas rītā Latvijas rietumu un centrālajā daļā ir pārsvarā skaidrs laiks, bet no jūras nākoši mākoņi vietām nes īslaicīgu snigšanu, vairāk snieg Vidzemes dienvidrietumos - Rīgas tuvumā, liecina meteoroloģiskā informācija.

Latgalē un Sēlijā debesis pārsvarā apmākušās. Pūš lēns rietumu vējš, piekrastē arī mērens ziemeļrietumu vējš.

Gaisa temperatūra zem skaidrām debesīm dažviet Vidzemē pazeminājusies līdz -9..-11 grādiem, lielākais sals reģistrēts uz A2 šosejas pie Melturiem, Amatas novadā. Arī Stendes novērojumu stacijā, Ziemeļkurzemē, kopš pirmdienas vakara gaisa temperatūra periodiski noslīdējusi līdz -9 grādiem.

Valsts lielākajā daļā gaisa temperatūra ir -2..-6 grādi, bet piekrastē, kur vējš nes siltumu no jūras, gaisa temperatūra ir +2..+4 grādi.

Rīgā mainīgs mākoņu daudzums, daļā pilsētas palaikam stipri snieg, pūš rietumu vējš 2-7 metri sekundē. Gaisa temperatūra pie jūras saglabājas virs nulles, bet citviet pilsētā ir 0..-3 grādi.

Maksimālā gaisa temperatūra pirmdien Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumu tīklā bija no -0,5 grādiem Alūksnē līdz +5,0 grādiem Liepājā.

Augstākā gaisa temperatūra Eiropā 2.decembrī bija +22 grādi vietām Itālijas piekrastē un Vidusjūras salās. Zemākā gaisa temperatūra naktī uz otrdienu ap -20 grādiem dažviet Skandināvijā un Krievijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu