FIB populāro sejas izmainīšanas aplikāciju "FaceApp" uzskata par potenciālu pretizlūkošanas draudu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Telefons. Ilustratīvs attēls.
Telefons. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) Krievijā bāzēto populāro mobilo lietotni "FaceApp" atzinis par "potenciālu pretizlūkošanas draudu" un pētīs, vai Krievijas valdība to nav izmantojusi, lai jauktos ASV vēlēšanās.

FIB direktora asistente Džila Taisone 25. novembrī vēstulē ASV Senāta demokrātu mazākuma līderim Čakam Šūmeram raksta, ka "FaceApp", kas lietotājiem ļauj attēlos mainīt savu izskatu, lai izskatītos jaunāks vai vecāks, rada draudus sakarā ar Kremļa plašo pieeju "telefona un tiešsaistes komunikācijām".

"FIB jebkādu Krievijā izstrādātu mobilo lietotni vai līdzīgu produktu, tādu kā "FaceApp", uzskata par potenciālu pretizlūkošanas draudu, ņemot vērā produkta vāktos datus, tā privātuma un lietošanas noteikumu politiku un Krievijas valdībai pieejamos likumīgos mehānismus, kas ļauj piekļūt datiem Krievijas robežas iekšienē," raksta Taisone vēstulē, kas pirmdien nonākusi avīzes "Daily News" rīcībā.

Tā rezultātā FIB vērtē, vai "vēlētas amatpersonas, kandidāti, politiskās kampaņas vai politiskās partijas" ASV nav kļuvušas par ārvalstu ietekmes operāciju mērķi, izmantojot "FaceApp".

Lietotni izmanto miljoniem amerikāņu, bet to izstrādājis Sanktpēterburgā, Krievijā, bāzētais uzņēmums "Wireless Lab".

"Wireless Lab" lietotni radīja 2017. gadā, un tā izmanto mākslīgo intelektu, lai modificētu lietotāju fotogrāfijas, mainot matu krāsu, liekot sejā parādīties krunkām vai arī mazinot vecuma pazīmes.

Šūmers jūlijā aicināja FIB veikt izmeklēšanu saistībā ar "FaceApp" darbību, lai noskaidrotu riskus nacionālajai drošībai un privātumam.

"FaceApp" lietošanas noteikumi ļauj izstrādātājiem dalīties ar lietotāju datiem bez viņu piekrišanas. Tāpat lietotājiem jāļauj lietotnei piekļūt teju visām fotogrāfijām un tālruņa datiem, radot risku, ka izstrādāji šos datus var nodot trešajai pusei.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu