Veselības ministrija rosina stingri kontrolēt zāļu krājumus un to apriti (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Lai pārraudzītu zāļu krājumus valstī, laikus konstatētu to nepieejamības riskus, kā arī novērstu to mākslīgas nepieejamības situācijas, Veselības ministrija (VM) rosina ieviest elektronisku lieltirgotavu krājumu uzskaites sistēmu, vienlaikus nosakot tām par pienākumu zāļu aprites uzskaiti veikt tikai elektroniski,  informēja ministrija.

Vienlaikus rosināts noteikt, ka arī aptiekas savus pieprasījumus lieltirgotavām varēs iesniegt tikai elektroniskā formātā, informāciju sniedzot Zāļu valsts aģentūrai. 

Tāpat ir plānota iespēja kontrolēt zāļu izvešanas procesu uz citām valstīm, ierobežot lieltirgotavām eksporta iespējas kompensējamajiem medikamentiem, par kuriem Nacionālajam veselības dienestam un zāļu ražotājam ir noslēgts finansiālās līdzdalības līgums, uz laiku, ja tiek radīts zāļu nepieejamības risks. Tādējādi plānots samazināt šos riskus, uzsver ministrijā, piebilstot, ka līdzīga kārtība jau ir citās Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Ministrija arī iecerējusi atvieglot nereģistrētu zāļu izplatīšanu gadījumos, kad atbilstošu reģistrētu zāļu nav vai tās nav pieejamas. Tādējādi pacientiem tiktu nodrošināta labāka medikamentu pieejamība nestandarta situācijās, pārliecināta VM.

Pamatojot izmaiņu nepieciešamību, ministrija atgādina par Konkurences padomes secināto, ka zāļu pasūtīšanas sistēma no lieltirgotavām ir necaurspīdīga. Tostarp, pasūtot zāles, pasūtītājam nav iespējas objektīvi pārliecināties, vai piegādātāja noliktavā ir nepieciešamais zāļu daudzums. Nav iespējams arī pārbaudīt, vai pasūtījumi tiek apkalpoti taisnīgā rindas kārtībā.

Kā uzsver VM, tas ir iemesls, kādēļ Latvijas zāļu tirgū ir augsts risks, ka kādas konkrētas zāles faktiski ir pieejamas lieltirgotavā, bet tās var tikt izplatītas tikai caur noteiktām aptiekām vai aptieku tīklu, liedzot iespēju tās pasūtīt citām aptiekām. Rezultātā pacientiem, kuriem nepieciešamas konkrētās zāles, tās ir apgrūtināti iegādāties.  

Lai ieviestu minētās izmaiņas, ministrija sagatavojusi grozījumus Zāļu izplatīšanas un kvalitātes kontroles kārtībā. Tos ceturtdien paredzēts izsludināt valsts sekretāru sanāksmē, nododot tos saskaņošanai.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu