Ciematu Krievijas ziemeļos apsēdusi "polārlāču apokalipse" (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Polārlācis šķērso ielu Krievijas ciematā
Polārlācis šķērso ielu Krievijas ciematā Foto: IRINA YARINSKAYA / AFP

Krievijā Čukotkas autonomā apgabala ciematā Ryrkaypiy visas sabiedriskās aktivitātes ir atceltas, un skolas tiek apsargātas, lai iedzīvotāji netiktu polārlāču nagos, vēsta raidsabiedrība BBC.

Dabas aizsardzības speciālisti norāda, ka pie "lāču apokalipses" varētu būt vainīgas klimata pārmaiņas - kūstošais piekrastes ledus liek lāčiem meklēt pārtiku ciematā, nevis jūrā.

Citi eksperti uzsver, ka šobrīd polārlāču vizītes Ryrkaypiy ciematā ir tik biežas, ka ir jāapsver par ciema neatgriezenisku evakuāciju.

Ciemata lāču apkarošanas programmas vadītāja Tatjana Miņenko pastāstīja "Ria Novosti", ka viņi ciematā saskaitījuši 56 polārlāčus.

Dzīvnieki bija "gan pieauguši, gan pavisam mazi... bija mātītes ar dažāda vecuma mazuļiem", viņa sacīja - piebilstot, ka gandrīz visi no tiem šķita novārguši.

Polārlāči parasti mitinās reģionā, kas ir 2,2 kilometru attālumā no ciemata. Dabas aizsardzības speciālists Mihails Stišovs sacīja, ka tieši šinī apgabalā ir bijuši neparasti silti laika apstākļi.

"Ja ledus būtu pietiekami biezs, lāči vai vismaz daži no tiem jau būtu devušies jūrā, kur viņi varētu medīt roņus vai zivis," viņš norādīja.

Kamēr lāči gaida, kad ledus sasals, tie izvēlas ciematu par savu galveno pārtikas ieguves avotu.

Pagājušajā nedēļā speciālisti norādīja, ka tagad lāči apmeklē Ryrkaypiy tik bieži, ka ciematu vajadzētu evakuēt, un tā aptuveni 700 iedzīvotāji ir jāpārmitina.

Anatolijs Kočņevs ziņu aģentūrai "Tass" sacīja, ka polārlāču vizītes notiek arvien biežāk - un pirms pieciem gadiem ciemata tuvumā bija novēroti vien ap pieciem lāčiem.

"Es kā zinātnieks uzskatu, ka [Ryrkaypiy ciemā] tur nevajadzētu palikt," viņš teica. "Mēs cenšamies kontrolēt situāciju, bet neviens negrib pat iedomāties, kas tur var notikt trīs līdz piecu gadu laikā."

Reģiona dzīvnieku aizsardzības amatpersona Jegors Veresčagins aģentūrai "Tass" pauda, ka, ja iedzīvotāji vēlētos evakuēties, "viņi varētu organizēt referendumu".

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu