Igaunijā simtiem jaundzimušo veselība tiek regulāri apdraudēta zāļu piegāžu dēļ (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pixabay

Igaunijas Pediatrijas ārstu savienība ir noraizējusies par zāļu nepieejamību bērniem, jo piegādes grūtības ir kļuvušas ārkārtīgi nopietnas un tieši ietekmē mazākos pacientus, raksta medijs "Postimees".

"Šogad Igaunijā bija situācija, kad tika apdraudēta vismaz simts jaundzimušo veselība, jo pāris Igaunijas slimnīcās izsīka visas K vitamīna rezerves, kuras tiek lietotas visiem jaundzimušajiem," Sociālo lietu ministrijai norādīja Igaunijas Pediatrijas ārstu asociācijas prezidente Džulle Einberga.

"Šīs zāles lieto arī dzīvībai bīstamas asiņošanas ārstēšanā vecākiem bērniem un pieaugušajiem. Tāpēc K vitamīnam vienmēr vajadzētu būt pieejamam."

Einberga atzīmē, ka ilgu laiku tirgū nebija vitāli svarīgu ikdienas zāļu bērniem ar cistisko fibrozi, kā arī nepastāvēja alerģijas zāles, kas bija nepieciešamas pavasara ziedēšanas laikā.

"Saraksts turpinās. Tagad, piemēram, Tallinas bērnu slimnīcā piegādes problēmu dēļ nav injicējama penicilīna," ziņo Einberga.

"Sakarā ar nelielo bērnu zāļu tirgu Igaunijā, mums nav tādu zāļu formu, kas bērniem būtu pieejamas citās Eiropas valstīs (sīrupi, suspensijas, pilieni, svecītes utt.), Tāpēc viņiem ir jāizraksta pulveri, kas izgatavoti no tabletēm, kas paredzētas pieaugušajiem."

Einberga arī vērš uzmanību uz ilgu zāļu gaidīšanas periodu retas slimības gadījumā un ierosina sākt oficiālu diskusiju Igaunijā un sasaukt komiteju situācijas risināšanai, lai pacienti ātrāk saņemtu nepieciešamās zāles.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu