Viktorijas ūdenskritums izžuvis teju pilnībā (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Viktorijas ūdenskritums 2019. gada 4. decembrī.
Viktorijas ūdenskritums 2019. gada 4. decembrī. Foto: MIKE HUTCHINGS / REUTERS/Scanpix

Viktorijas ūdenskritumā - vienā no Āfrikas lielākajiem tūrisma objektiem - šajā sausajā sezonā ir piedzīvots nepieredzēts ūdens kritums, kas tikai veicina bailes par klimata pārmaiņām, vēsta medijs "The Guardian".

Gadu desmitiem ilgi Viktorijas ūdenskritums Āfrikas dienvidu daļā vilinājis miljoniem atpūtnieku uz Zimbabvi un Zambiju apdullinošo skatu dēļ.

Foto: MIKE HUTCHINGS / REUTERS

Bet gadsimta lielākais sausums ir teju "izsausinājis" ūdenskritumu, izraisot bailes, ka klimata pārmaiņas varētu iznīcināt vienu no reģiona lielākajiem tūrisma objektiem.

Lai arī karstajās sezonās ūdenskritums parasti palēninās, iedzīvotāji sacīja, ka šis gads ir atnesis nepieredzētu ūdens līmeņa pazemināšanos.

"Iepriekšējos gados tas nekad nebija izžuvis tik ļoti," norādīja Dominiks Nyambe, rokdarbu pārdevējs tūristiem. "Pirmo reizi mēs redzam ko šādu. Tas ietekmē mūs, jo... klienti... var redzēt internetā, ka ūdenskritums ir teju izžuvis... Mums nav tik daudz tūristu."

Kad pasaules līderi Madridē pulcējas "COP25" klimata pārmaiņu konferencē, lai pārrunātu veidus, kā apturēt katastrofisko sasilšanu, ko izraisa cilvēku izraisītas siltumnīcas efekta gāzu emisijas, Āfrikas dienvidiem jau ir jūtama tā vissliktākā ietekme - ūdens krāni izžūst un aptuveni 45 miljoniem cilvēku ir nepieciešama palīdzība ar pārtiku.

Zimbabvei un Zambijai ir radušies enerģijas pārtrūkumi, jo elektrība tur ir ļoti atkarīga no hidroenerģijas, ko iegūst no Kariba aizsprosta, kas atrodas Zambezi upē augšpus ūdenskritumiem.

Zambezi upes pārvaldes dati rāda, ka ūdens plūsma ir zemākā kopš 1995. gada un ir zem vidējā ilgtermiņa līmeņa. Zambijas prezidents Edgars Lungu to ir nodēvējis par "spilgtu atgādinājumu par to, kā klimata pārmaiņas ietekmē mūsu vidi".

Tomēr zinātnieki ir piesardzīgi, kategoriski vainojot klimata pārmaiņas. Ūdens līmenis vienmēr ir sezonāls.

Haralds Klings, inženieru firmas "Poyry" hidrologs un Zambezi upes eksperts, sacīja, ka klimata ietekmi var izpētīt gadu desmitu ilgā laika posmā, nevis vien par konkrētiem gadiem, "tāpēc dažreiz ir grūti pateikt, ka tas notiek klimata pārmaiņu dēļ, jo sausums vienmēr ir sezonāls".

"Ja izžūšana kļūs biežāka, tad var sākt runāt par klimata pārmaiņu ietekmi."

Viņš sacīja, ka agrīnie klimata modeļi ir paredzējuši biežākus sausos gadus Zambezi baseinā, bet "kas bija pārsteidzoši, ka tas [sausums] nav bijis tik bieži" - pēdējais sausums bija tikai pirms trim gadiem. Upei kļūstot karstākai, katru sekundi iztvaikoja 437 miljoni kubikmetru ūdens.

Livingstonā šonedēļ četri tūristi ieraudzīja sausu bezdibeni, kas parasti mutuļoja ar baltu ūdeni. Vācu students Bendžamins Konigs bija sarūgtināts. "Šķiet, neticami - dažas akmeņainas klintis ar nelielu ūdens stērcīti starp tām," viņš teica.

Ričards Beilfuss, kurš pēdējās trīs desmitgades ir pētījis Zambezi, uzska, ka klimata pārmaiņas kavē musonus, "lietus trūkuma dēļ pēc tam ir daudz grūtāk saglābt to, ko nopostījusi sausā sezona".

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu