NASA: Meteoru draudi cilvēkiem būtu jāuztver bez jokiem (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pixabay

NASA administrators brīdina, ka meteora ietriekšanās draudi Zemē ir lielāki, nekā cilvēce to spēj iedomāties, atklāj medijs "Business Insider".

Džims Bridenstīns šogad maijā Starptautiskās astronautikas akadēmijas Planētas aizsardzības konferencē sacīja, ka "lietas, ko NASA uztvert nopietni, ir kaut kas, ko cilvēki sauc par "jokiem"".

"Mums ir jāpārliecinās, ka cilvēki saprot, ka tas, ko mēs darām, nav Holivuda. Runa nav par filmām. Runa ir par to, kā aizsargāt vienīgo planētu visumā, kuru mēs šobrīd zinām, kur ir dzīvība, un tā ir planēta Zeme," viņš piebilda.

Bridenstīns atzīmēja, ka 2013. gada februārī meteors, kura diametrs bija 20 metri un kas pārvietojās ar ātrumu 40 000 kilometri stundā, ielidoja Zemes atmosfērā un eksplodēja virs Čeļabinskas, kas atrodas Krievijas centrālajā daļā.

Reģionā varēja redzēt meteoru lietu un cauri mākoņiem izšāvušos ugunsbumbu, tolaik ziņoja BBC.

Bijis dzirdams skaļš, milzīgs sprādziens, kas izraisīja trieciena vilni, kurš sašķaidīja logus un sabojāja ēkas visā reģionā, sacīja Bridenstīns, piebilstot, ka meteora eksplozija 30 reizes pārsniedza atombumbas radīto enerģiju Hirosimā.

Ievainoti tika vairāk nekā 1400 cilvēki. Daudzus skāra lidojoši stikli, ziņoja CNN.

Viņš sacīja, ka NASA ir atklājusi, ka šādas epizodes var notikt "apmēram reizi 60 gados". Viņš piebilda, ka tajā pašā dienā, kad notika Čeļabinskas meteoru eksplozija, vēl viens, lielāks asteroīds nonāca 17 000 kilometru attālumā no Zemes, tomēr mūs neskāra.

Eksperti Planētas aizsardzības konferencē uzsvēra to, ka pasaule var aizstāvēties pret jebkuru potenciāli bīstamu asteroīdu vai komētu, kas, šķiet, varētu trāpīt Zemei, teikts konferences paziņojumā.

Pēc Bridenstīna teiktā NASA var izmērīt objekta ātrumu un trajektoriju un izlemt, vai to novirzīt vai evakuēt teritoriju.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu