"Man ir bail, ka atņems meitu..." Rēzeknietes Olgas cīņa ar bērna tēvu no Islandes (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pexels

Rēzeknieti Olgu, kas ilgus gadus dzīvojusi Islandē, bet tagad ar nepilngadīgo meitu atgriezusies Latvijā, bērna tēvs islandietis vaino meitas zādzībā, ziņo raidījums "Bez Tabu". Sieviete gan stāsta, ka līdz šim bērnu audzinājusi viena pati. 

No Rēzeknes uz Islandi Olga pārcēlās pirms 10 gadiem, pēc arodskolas absolvēšanas. Islandē Olga iepazinās ar vietējo puisi, ar kuru uzsāka kopdzīvi. Drīz vien pieteicās bērniņš, bet vīrieša reakcija sievieti šokēja.

Olga stāsta, ka pēc tam, kad viņa vīrietim paziņojusi par bērna gaidībām, viņš vienkārši esot pazudis. 

"Viņš acīmredzot negribēja bērnu, jo bija pārāk jauns. Nesen kļuva pilngadīgs."

Vīrietis pat piedāvājis taisīt abortu, kam Olga neesot piekritusi. Grūtniecības laikā uz salīdzinoši īsu laiku pāris atsāka kopdzīvi, tomēr ne uz ilgu laiku.

Meitiņai nākot pasaulē, Olga nokārtoja viņai dubultpilsonību - Latvijas un Islandes. Sieviete saņēmusi vientuļās mātes statusu, jo bērna tēvs ar viņām neesot dzīvojis. Viņš arī reti ieradies ciemos, vēl retāk esot interesējies par meitu. Lieki piebilst, ka viņš arī neesot maksājis alimentus. 

"Kādu laiku mēs komunicējām, jo uzskatīju, ka meitai ar tēvu jāuztur attiecības, bet es neredzēju viņā tēva jūtas. Viņš to ne visai gribēja. Dzīvoju no pabalstiem. Tie bija vienīgie ienākumi," stāsta Olga. 

Sieviete stāsta, ka ik pa laikam arī devusies uz Sarkano Krustu pēc palīdzības, jo neesot bijis, ko ēst. 

Kad meita sāka pieaugt, Olga Islandē atsāka darba gaitas. Strādāja pat divos darbos, lai uzturētu meitu, sevi un samaksātu par īri. Ar bērna tēvu kopā nedzīvoja, viņš ticies ar meitu, palīdzējis dažkārt izņemt meitu no bērnudārza, stāsta Olga. Vēlāk vīrietis sācis maksāt uzturlīdzekļus.

Kad Daniela Islandē bija pabeigusi 1. klasi, skolas brīvlaikā māte un meita apciemoja radus Rēzeknē, kur sievietei pavērās darba un studiju iespējas.

Viņa stāsta, ka vēl pirms aizbraukšanas esot bērna tēvam stāstījusi, ka vēlas braukt atpakaļ uz Latviju kopā ar meitu. Olga jutusi, ka viņai Islandē neesot izaugsmes iespējas. 

Vīrietis tajā laikā par to neesot vēlējies runāt, tāpēc Olga ar meitu aizbraukušas brīvdienās uz Latviju. Viņš teicis, ka Olga varot palikt Latvijā, cik ilgi vēlās, bet meitai jāatsāk iet skolā 2. klasē, līdz ar to, viņš lūdzis Olgai parakstīt dokumentu un teicis, ka došoties kopā ar meitu atpakaļ uz Islandi. Olga atteicās parakstīt dokumentus. 

"Viņš manu un meitu terorizēja ar jautājumiem, kad brauksim atpakaļ. Es viņam teicu, ka neatgriezīsimies. Viņš sāka draudēt, ka atbrauks un, pamatojoties uz savām tiesībām, savāks bērnu," stāsta Olga.

Olga stāsta, ka meitai ir pieķeršanās nevis Islandei, bet gan cilvēkiem - tēvam un viņa radiniekiem, tāpēc piedāvā tēvam tikties ar bērnu Latvijā.

"Man ir bail, ka meitu atņems, ja viņa aizbrauks uz Islandi," uztraucas Olga. 

Patlaban Latvijā noris tiesvedība par saskarsmes tiesībām ar bērnu. Tēvs tiesai pieprasa noteikt tikšanos ar meitu skolas brīvlaikos Islandē.

Video: raidījuma "Bez Tabu" sižets

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu