Cik vecs īstenībā ir tavs suns? Zinātnieki atspēko mītu par "suņa gadiem"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pixabay

Ieskaties sava suņa lielajās acīs. Vai tajās tu redzi jaunības naivitāti vai sirmuma gudrību? Nelauzi galvu - zinātnieki radījuši jaunu veidu, kā aprēķināt suņa patieso vecumu cilvēka gados.

Matemātika tā pamatā nav tik vienkārša, kā Rekša gadu skaita pareizināšana ar septiņi. Tas ir mīts, kas jau iepriekš bija atspēkots. Jaunais vienādojums ir balstīts uz ķīmiskajām izmaiņām suņa DNS.

"Zīdītāji savas dzīves laikā iziet cauri līdzīgiem fizioloģiskajiem stāvokļiem, sākot no agrīnās attīstības un pubertātes un beidzot ar vecumu un nāvi," rakstīts pētījumā, kas vēl nav publicēts zinātniskajā žurnālā.

Tomēr nebija skaidrs, vai suņi, cilvēki un citi zīdītāji arī iziet cauri tādām pašām molekulārajām izmaiņām organismā. Tāpēc zinātnieki jaunajā pētījumā aplūkoja DNS metilgrupu (trīs ūdeņraža atomi un viens oglekļa atoms), kas atrodas uz DNS molekulu daļām un var kalpot kā novecošanās pazīme.

Cilvēkiem DNS metilācijas apjoms mēdz ar vecumu pieaugt, kalpojot kā "epiģenētisks pulkstenis" jeb veids, kā paredzēt personas vecumu. Iepriekš zinātnieki varēja cilvēka vecumu noteikt, aplūkojot metilāciju tā DNS. Līdzīgi iespējams rīkoties arī ar dzīvniekiem.

Jaunajā pētījumā zinātnieku grupa izanalizēja DNS un tā meitilāciju 100 suņu asins paraugos. Lielākoties tie bija labradori vecuma grupā no viena mēneša līdz 16 gadiem. Rezultātus pētnieki salīdzināja ar iepriekš publicētajiem "metilācijas profiliem" no 320 cilvēkiem vecuma grupā no viena līdz 103 gadiem.

Atklājās, ka metilācija cilvēkos progresēja tādā pašā veidā kā suņos.

Pētnieki noskaidroja, ka astoņas nedēļas vecs suns atbilst deviņus mēnešus vecam cilvēkam, kas ir laiks, kad abu sugu pārstāvjiem sāk augt zobi.

Vidējais mūža ilgums labradoriem ir 12 gadi, kas sakrīt ar vidējo mūža ilgumu cilvēkiem - 70 gadi.

Beigās pētnieki radīja vienādojumu, ar ko var precīzi noteikt suņa vecumu cilvēka gados: 16 x Ln (suņa vecums) + 31. Lai noskaidrotu suņa "Ln", ir nepieciešams īpašs kalkulators, kas atrodams šeit. Iegūtais skaitlis tad ir jāpareizina ar 16 un rezultātam jāpieskaita 31. Iegūtais skaitlis ir precīzs labradora vecums cilvēka gados.

Protams, jāņem vērā, ka šis vienādojums ir radīts balstoties tikai uz vienas sugas dzīvniekiem. Citām sugām būtu nepieciešamas jau citas aplēses.

Pētījuma rezultāti pagaidām publicēti pirmsdrukas žurnālā "bioRxiv".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu