Saeima pieņem stingrākas regulācijas likumā par bērnu pieskatīšanu (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pexels

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā, kas stingrāk regulēs bērnu pieskatīšanu.

Likumā precizēta jau esoša norma, nosakot, ka vecākiem vai personai, kuras aprūpē vai uzraudzībā bērns nodots, būs pienākums neatstāt bērnu līdz septiņu gadu vecumam bez pieaugušo vai vismaz 13 gadus vecu personu klātbūtnes.

Pašlaik šī norma jau ir spēka, ja bērns vecākiem vai personai nodots aprūpē. Tagad tā paplašināta arī attiecībā uz uzraudzību.

Normatīvajā aktā arī noteikts, ka bērnam, kurš nav sasniedzis 16 gadu vecumu, aizliegts atrasties nakts laikā no plkst. 22 līdz plkst. 6 publiskā vietā bez pilngadīgas personas, kura atbildīga par bērna uzraudzību, klātbūtnes.

Tāpat likumā precizēta norma par to, ka bērnam, kurš nav sasniedzis 16 gadu vecumu, aizliegts mācību laikā bez izglītības iestādes administrācijas rakstveida atļaujas atrasties interneta zālēs, datorsalonos, interneta kafejnīcās un citās tamlīdzīgās vietās, kur par maksu sniedz interneta un datorspēļu pakalpojumus.

Likumā ierakstīts aizliegums bērnu iesaistīt vai izmantot ubagošanā.

Tāpat likumā noteikts, ka Labklājības ministrija veido un uztur adopcijas reģistru. Akceptēts, ka Ministru kabinets nosaka adopcijas reģistrā iekļaujamos datus par adoptējamiem bērniem, adoptētājiem, adopcijas procesu, kā arī šo datu apjomu, datu apstrādes noteikumus un kārtību.

Likumā arī iekļauta jauna nodaļa, kas reglamentē administratīvo atbildību bērnu tiesību aizsardzības jomā, kā arī kompetenci administratīvo sodu piemērošanā. Attiecīgās izmaiņas stāsies spēkā kopā ar Administratīvo atbildības likumu.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu