Sejas atpazīšanas ierīces var apmuļķot ar izdrukātu masku

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Sejas atpazīšana mūsdienās tiek plaši izmantota. Tiesībaizsardzības iestādes to bieži izmanto, lai redzētu, kurš piekļūst lidostām un viedtālruņiem, taču izrādās, ka daļu šo sistēmu ir iespējams visnotaļ viegli apmuļķot, ziņo "Business Insider". 

Pētnieki kopā ar mākslīgā intelekta firmu "Kneron" apgalvo, ka dažas sejas atpazīšanas sistēmas var apmānīt ar drukātu masku, uz kuras ir citas personas seja.

Pētījumā, kurš notika trīs kontinentos, atklāts, ka iespējams apmuļķot maksājumu programmas planšetdatoros, kuras vada Ķīnas uzņēmumi "Alipay" un "WeChat". Tā pat izdevies apiet sistēmu robežkontroles punktā Ķīnā un Amsterdamā, Šipholas lidostā, pie pasu kontroles punkta.

Pētījumā konstatēts, ka izdrukājot masku ar kāda cita seju, iespējams iepirkties un iziet kontrolpunktus cita cilvēka vietā.

"Pakalpojuma sniedzējiem vajadzētu uzņemties atbildību, ja viņi nevar nodrošināt augstu drošību saviem klientiem. Ir iesaistītas ļoti daudzas kompānijas, un tas izceļ visas nozares problēmu," sacīts "Kneron" izpilddirektora Alberta Liu paziņojumā.

Dažas kompānijām, piemēram, "Apple" un "Huawei" pārbaudi izturēja un to izstrādātās sejas atpazīšanas programmas nevarēja apmuļķot ar izdrukātu masku, jo šie uzņēmumi izmanto smalkāk izstrādātas tehnoloģijas.

Pētnieki arī norādīja, ka pārbaudes lidostās veiktas ar apsardzes dienestu atļauju. Līdz ar to var pieņemt, ka lidostas nav nemaz tik nedrošas, kamēr līdzās automātiskām sistēmām strādā cilvēki, kas spēs atpazīt kādu, kas uz sejas uzlicis masku.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu