Lemberga sieva līdz pat šai nedēļai strādājusi Rīgas Brīvostas pārvaldē (25)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Ventspils mēra Aivara Lemberga sieva, Kristīne Lemberga jau piecus gadus strādājusi Rīgas ostā, ziņo raidījums "Nekā Personīga".

Jautājums par to, kurš panāca Aivara Lemberga iekļaušanu ASV sankciju sarakstā, interesē daudzus. Aivara Lemberga versija, ka to panākuši politiskie konkurenti no Latvijas nav patiesa. Lēmums bijis sagatvots jau agrāk un Latvijā līdz šim par to neviena amatpersona iepriekš nebijusi informēta. 

Atkarībā no tā, cik ātri ostas pārņemšanā rīkosies valdība un vai sankcionētās personas sadarbosies un izpildīs banku prasības, būs zināms šī lēmuma nodarīto zaudējumu apmērs.

Līdz šai nedēļai Ventspils mēram bija vairāki amati un tituli. Dažos no tiem viņu esot ievēlējuši pateicīgie Ventspils iedzīvotāji, taču citus esot radījis pats. Lembergs ir pilsētas mērs, Zaļo un zemnieku savienības partijas "Latvijai un Ventspilij" vadītājs, kā arī vairāku asociāciju līderis un pat strādā Olimpiskajā komitejā un basketbola klubā "Ventspils".

Ventspils mēra kontrolē gadiem ilgi bijusi Satiksmes ministrija, Vides un reģionālās attīstība, Zemkopības ministrija, "Latvijas dzelzceļš", ostas.

Lielākos oficiālos ienākumus Lembergam nodrošina četras organizācijas: Ventspils brīvostas pārvalde un trīs biedrības. Alga no Ventspils domes ir mazākais Lemberga ienākumus. Pat valsts maksātā vecuma pensija esot gandrīz četrreiz lielāka.

Ventspils mēra ietekme pieauga līdz pat 2000. gadu vidum. Pat, ja parādījās kāds iesniegums, izmeklēšanas nekad neesot notikušas. 

Jaunā un nepieredzējušā Cēsu prokurora Jāņa Maizīša ievēlēšana ģenerālprokurora amatā bija laiks izmaiņām. 2006. gadā pret Lembergu tika celtas pirmās apsūdzības korupcijā. 

Jau pusgadu vēlāk Lembergs tika apcietināts. Apcietumā Lembergs bija vien četrus mēnešus, pēc tam vēl pusgadu izciešot mājas arestā. 

Šobrīd ir vienpadsmit gadi, kopš lieta ir tiesā. Tas gan nav mazinājis Lemberga ietekmi.

"Viens no motīviem kāpēc tiesai lūdza grozīt drošības līdzekli apsūdzētajam Aivaram Lembergam, mūsu ieskatā tanī brīdī bija saistīts tieši ar to, ka viņš joprojām bauda šo varu, kas faktiski ar drošības līdzekli viņam ir liegta, tādā ziņā, ka viņš, izmantojot šo varu ietekmēja, mūsu ieskatā, tanī brīdī kriminālprocesā liecinošās personas. Jo viņš faktiski izlēma, tas ir svarīgi, mazāk juridiski, cik faktiski, izlēma jautājumus, kuri bija būtiski tostarp liecinošām personām kā uzņēmējiem, jo viņu darbības joma bija saistīta ar Ventspils brīvostas pārvaldi, vai Ventspils domes pieņemtajiem lēmumiem," raidījumam sacījis Ģenerālprokuratūras prokurors Juris Juriss.

12 gadu laikā Lemberga ietekmi uz Latvijas politiku neizdevās neitralizēt. ASV Valsts kase nosakot sankcijas pret Lembergu to panāca dažu dienu laikā. 

"Korupcija gadiem ilgi ir grāvusi Latvijas ekonomiku, laupot Latvijas cilvēkiem līdzekļus sabiedriskajiem pakalpojumiem un dodot iespēju pretlikumīgiem spēlētājiem kaitēt Latvijas valsts un NATO alianses drošībai.

Kopš 1988. gada Lembergs ir bijis Ventspils mērs. Kopš tā laika viņš vairākkārt apsūdzēts naudas mazgāšanā, kukuļošanā, amata ļaunprātīgā izmantošanā. Lembergs kontrolē organizācijas, izmantojot politiskās partijas un korumpētus politiķus, un sistemātiski izmanto šīs organizācijas un personas sava ekonomiskā labuma gūšanai. Lembergs ir izmantojis savu ietekmi uz politisko partiju vadību, lai veidotu valdības personālsastāvu un izvietotu noteiktas personas valsts pārvaldes amatos, kā arī lai neļautu citām amatpersonām iegūt vadošus amatus," sacījis ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs.

Māršals Bilingslijs, kurš ir ASV Valsts kases galvenais atbildīgais cīņā pret naudas atmazgāšanu, labi pārzina Latvijas situāciju. Viņa vadībā pirms diviem gadiem ar sankcijām tika draudēts bankai ABLV. Banka tikta pilnībā izolēta no finanšu tirgiem un nolēma likvidēties. Šobrīd identiska taktika tiek izmatota pret Lembergu, iekļaujot viņu Magņitska sarakstā.

Latvijas amatpersonas par sankcijām pret Lembergu uzzinājušas tikai pēc to oficiālas izsludināšanas.  

"Rezultāts ir zināms, vakar tika paziņots, ka esmu iekļauts kaut kādā sankciju sarakstā, pirmais un vienīgais ne tikai no Latvijas, no Baltijas nezinu vai no Skandināvijas valstīs vispār kāds ir. Visas tās ir fantāzijas, ko sacerēja savā kabinetā Bordāns, un aizbrauca amerikāņiem iepotēja muļķības. Tur sarakstītas totālas un tikai muļķības," pēc sankciju izsludināšanas minējis Ventspils mērs.

Šobrīd Lembergs sevi nostādot kā globālas sazvērestības upuri. 

"Man neļauj bērniem pirkt maizi un pienu, maksāt pa bērnudārzu pa skolu man aizliegts maksāt, apmaksāt medicīnas pakalpojumus manam trīsgadīgam bērnam un trīspadsmit gadīgam bērnam. Iznāk, ka sankcijas ir pret bērniem maniem un pret manu dzīves biedri. Tāds nekur Latvijas likumos nav paredzēts," sacījis Lembergs.

"Galvenais sankciju mērķis ir vērsts uz konkrētas personas Aivara Lemberga gan ekonomiskās, gan politiskās ietekmes mazināšanu. Un, protams, lai šo mērķi sasniegtu, mums ir jāsaprot, kā vislabāk sabalansēt konkrētā mērķa sasniegšanu un konkrētās personas izolēšanu vai atstatīšanu no finanšu pakalpojumiem," situāciju skaidrojusi Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja Santa Purgaile.

Lembergs šonedēļ jau atsacījies no vairākiem saviem amatiem. Oficiāli vairs neesot ne Rīgas ostas pārvaldē, ne citos uzņēmumos, taču Rīgas ostā piecus gadus strādājusi Ventspils mēra sieva Kristīne Lemberga. Strādājot Rīgas ostā, viņa saņēmusi 35 tūkstošu eiro gada algu. Paralēli viņa strādājusi arī Ventspils domē, kur pelnījusi tikpat.

Tiks veidos jauns uzņēmums, kas aizstās brīvostu. Tas tiks darīts, lai pierādītu, ka osta vairs nav Lembergam ietekmē. Šī brīža situācijā Latvijas ekonomika riskē zaudēt kravas 20 miljonu tonnu apmērā un 2 tūkstošus darbavietu.

Šobrīd uzņēmumiem, kuri ir Lemberga un viņa ģimenes kontrolē, jātiek vaļā no īpašniekiem un jāpierāda tas bankām.

Video: Sižets no raidījuma "Nekā personīga"

Komentāri (25)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu