Lūdz izvērtēt no Zolitūdes lietas noņemtās tiesneses darba nespējas pamatotību (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Dzintra Zemitāne
Dzintra Zemitāne Foto: Ieva Lūka/LETA

Veselības inspekcijai lūdzot izvērtēt no Zolitūdes lietas noņemtās tiesneses Dzintras Zemitānes darba nespējas pamatotību, ziņo raidījums "Nekā personīga".

Sešus gadus pēc Zolitūdes traģēdijas joprojām nav skaidrs, uz kuru pleciem gulstas atbildība par bojā gājušajiem. Lieta joprojām ir pirmās instances tiesā. Gaidot tiesneses Dzintras Zemitānes izveseļošanos, rudenī tika atcelta 20 sēde. Divus mēnešus nekas neesot noticis. Novembra beigās Zemitāne tika nomainīta pret rezerves tiesnesi. Tiesnese Zemitāne nav atbildējusi par saviem prombūtnes cēloņiem, kā arī par atgriešanos darbā. Šī iemesla dēļ Tiesas priekšsēdētāja esot vērsusies veselības inspekcijā lūdzot izvērtēt viņai izsniegtās darba nespējas pamatotību. 

Zolitūdes traģēdija, kur dzīvību zaudēja 54 cilvēki un vēl daudzi tika sakropļoja, ir juridiski un emocionāli smaga. Prokuratūra šobrīd kriminātbildību prasa piemērot septiņiem cilvēkiem. Sodi - no trim līdz septiņiem gadiem cietumā.

Apjoma un sarežģītības dēļ krimināllietu skata trīs tiesneši. Jau septembrī lieta bija nonākusi noslēdzošajā posmā. Bijusi pabeigta tiesas izmeklēšana, kā arī nopratinātas 450 personas. Taču septembra vidū vienu darbadienu pirms nākamās nozīmētās tiesas sēdēs tiesnese Dzintra Zemitāne informēja kolēģus, ka ir slima un vairākas nedēļas nevarēšot ierasties darbā.

Tiesas priekšsēdētājs nedrīkstot iejaukties kolēģu darbā, bet tam esot jānodrošina saprātīgu termiņu ievērošana. Tāpēc tikusi uzsākta sarakste ar saslimušo tiesnesi, taču saņemtajās atbildēs ticis sacīts, ka notiek konsultācijas ar ārstiem. Atbilde uz pēdējo īsziņu pirms izšķirošā lēmuma par tiesnešu nomaiņu, nekad nav tikusi saņemta.

"Pieņēmu, ka mūsu valstī netiek slimības lapas izmantotas ļaunprātīgi un šī sistēma ir pietiekami sakārtota, lai ne tiesnesis, ne jebkurš cits nevarētu aiziet un saņemt slimības lapu tikai tad, kas viņam negribas pildīt savus amata pienākumus," sacījusi Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesas priekšsēdētāja Andrija Buliņa. 

Neoficiāla informācija liecinājusi, ka Zemitāne bijusi neapmierināta, ka viņai paralēli jāskata vēl citas krimināllietas.

Tiesas priekšsēdētāja plānojusi vērsties arī ētikas komisijā, lai izvērtētu, vai Dzintras Zemitānes attieksme atbilst tiesneša profesijai. 

Kopš Zolitūdes traģēdijas lietā Zemitāni nomainīja ar rezerves tiesnesi, process raiti virzījies uz priekšu. Tiek plānots, ka nākamā gada pirmajā pusē vajadzētu būt spriedumam.

Video: Sižets no raidījuma "Nekā personīga"

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu