Rīgas domes kauss handbolā šogad nenotiks

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ingars Dude (no kreisās) un Dainis Krištopāns
Ingars Dude (no kreisās) un Dainis Krištopāns Foto: Paula Čurkste/LETA

2019.gadā nenotiks tradicionālā Rīgas domes kausa izcīņa handbolā vīriešiem, jo Latvijas izlase jau janvāra sākumā dosies uz Norvēģiju, kur pirms Eiropas čempionāta aizvadīs īsu treniņnometni un pārbaudes spēli pret Norvēģiju, informē Latvijas Handbola federācija (LHF).

Latvijas handbola sabiedrība labprāt redzētu tradicionālā Rīgas domes kausa spēles arī šī gada nogalē. Kausa sacensību iztrūkums tiek skaidrots ar tuvu Eiropas čempionāta finālturnīru, kurā pirmoreiz spēlēs arī Latvijas vīriešu izlase.

"Pēc iekļūšanas 2020.gada Eiropas čempionāta finālturnīrā plānojām ikgadējo Rīgas domes kausu vīriešiem. Bez sadarbības partneriem, kas atbalsta turnīru finansiāli, turnīrs nebūtu iespējams. Diemžēl šogad atbalstītāju skaits ir samazinājies, tādēļ bija skaidrs, ka tik apjomīgu turnīru šogad visticamāk nevarētu atļauties," par turnīra nerīkošanas iemesliem stāsta LHF ģenerālsekretārs Guntis Ciematnieks.

Tomēr dividendes sniedz Rīgas domes kausa sekmīgā organizēšana iepriekšējos gados. "Uzskatu, ka tas pavēra durvis iespējai organizēt 2020.gada Eiropas čempionātu B divīzijā jauniešiem U-20 grupā. Tas ir kā augsts novērtējums no Eiropas Handbola federācijas par paveikto līdz šim. Izlase ir izaugusi par finālturnīra dalībnieci, kas bez Rīgas domes kausa, iespējams, nebūtu noticis," turnīra labvēlīgo ietekmi atzīmē Ciematnieks.

Sākotnēji domes kauss tika plānots no 2. līdz 5.janvārim, lai kvalitatīvāk sagatavotos finālturnīram, bet šajā periodā radās grūtības atrast līdzvērtīgus pretiniekus.

Tāpēc tika pieņemts Norvēģijas uzaicinājums aizvadīt koptreniņus un vismaz vienu pārbaudes spēli.

"Žēl, ka nevaram gatavoties savu skatītāju priekšā, jo izlasi šādā sastāvā redzēt gadās reti," nožēlu izsaka Ciematnieks. "Domāju, izlase šajā ziņā būs ieguvēja. Gatavosimies paralēli ar pasaules vienu no vadošajām komandām, apmainoties ar pieredzi un izmantojot Norvēģijas resursus, kas būs izcils pienesums mums visiem kopumā. Varu apstiprināt, ka nākamajā gadā Rīgas domes kausu esam ieplānojuši, un, cerams, ka spēsim turnīru organizēt līdzšinējā līmenī."

Eiropas čempionāta finālturnīrs no 2020.gada 9. līdz 26.janvārim notiks Austrijā, Norvēģijā un Zviedrijā, Latvijai grupas spēles aizvadot Norvēģijas pilsētā Tronheimā C grupā kopā ar Vācijas, Spānijas un Nīderlandes valstsvienībām.

Rīgas domes kausa vietā no 2. līdz 5.janvārim "Elektrum" Olimpiskajā centrā spēles aizvadīs Latvijas U-16 meiteņu izlase un Latvijas U-18 zēnu izlase. U-16 valstsvienība Vitas Brikmanes vadībā spēlēs ar Lietuvas un Igaunijas vienaudzēm, bet Sandra Veršakova trenētā U-18 izlase aizvadīs divas pārbaudes spēles pret Lietuvas U-18 komandu.

Ciematnieks uzsver, ka jaunatnes izlašu spēles būs gatavošanās 2020.gada Eiropas čempionātiem, kā arī laba iespēja federācijai strādāt testa režīmā, gatavojoties finālturnīram Rīgā.

U-16 meitenes vienu treniņnometni jau aizvadījušas, bet pirms pārbaudes spēlēm janvārī paredzēta vēl viena. Par U-16 izlasi stāsta galvenā trenere Brikmane: "Pirmā treniņnometne bija aizvadītajā nedēļas nogalē - no piektdienas līdz svētdienai. Galvenais uzdevums bija pierast vienai pie otras. Bija spēlētājas no dažādām komandām. Kārtīgi trenējāmies, tāpat aizvadījām tādu kā draudzības spēli pret Jēkabpils komandu, lai saprastu, uz ko katra meitene ir spējīga un kas ir tās lietas, pie kurām mājās vairāk ir jāpiestrādā."

Trenere ir apmierināta ar meiteņu atdevi: "Visas meitenes bija motivētas un priecīgas par šādiem treniņiem. Man kā trenerei ar šīm meitenēm ir patīkami strādāt. Nebija tā, ka kāda čīkstētu vai ar kaut ko būtu neapmierināta. Visas bija gatavas trenēties. Pirmais treniņš bija jau astoņos no rīta, un kopumā strādājām pat trīs reizes dienā. Turpinājumā no 27. līdz 30.decembrim atkal sanāksim kopā, bet pēc tam janvāri būs spēles. Tuvākais mērķis šobrīd ir tieši spēles janvārī, savukārt pēc tam Lieldienu laikā gribētos aizbraukt uz Prāgu, kur ir spēcīgs turnīrs ar labām komandām. Šāda pieredze būtu ļoti noderīga."

Meiteņu U-16 izlase 3.janvārī spēlēs ar Lietuvas un 5.janvārī - ar Igaunijas vienaudzēm, bet zēnu U-18 valstsvienība ar lietuviešiem tiksies 3. un 4.janvārī.

Latvijas U-16 meiteņu izlases kandidātu saraksts:

Laura Lielā (Aizkraukles SS/Skrīveri), Laura Hansone (Dobeles SS), Vitnija Paule Krodziniece, Sandra Brikmane, Enija Anča, Linda Kaņepe, Krista Zelčāne, Melānija Estere Ancāne, Romete Jukša, Renāte Ozola, Sintija Skrūzmane, Kristīne Radzeviča (visas - Jēkabpils SS), Ginta Stauģe (Liepājas RSS/Vaiņode), Diāna Antonova, Jana Bule (abas - Ludzas NSS), Vita Binduka, Frīda Binduka, Alīna Dansone, Paula Marta Alksne, Sindija Siliņa, Katrīna Strogonova (visas - Salaspils SS).

Latvijas U-18 zēnu izlases kandidātu saraksts:

Artūrs Ozerskis (Aizkraukles SS/Skrīveri), Andris Vidovskis (Dobeles SS), Ričards Frīdenbergs, Roberts Frīdenbergs (abi - Jūrmalas SS), Endijs Kušners, Eduards Malahovs, Edijs Kušners (visi - Ludzas NSS), Mārtiņš Ozoliņš, Ritvars Putra, Andris Silenieks, Renārs Grebeņņikovs, Edijs Putniņš, Ričards Juzups, Roberts Rancāns, Gints Greikšs, Kaspars Kalējs (MSĢ), Guntars Galvanovskis (Salaspils SS), Rihards Ernests Grava (Ulbrokas Sporta klubs).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu