Kaķa un Ziemassvētku eglītes mijiedarbība. Kā pasargāt vienu no otra?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Nevienam kaķu saimniekam nav noslēpums, ka kaķi un Ziemassvētku eglītes savā starpā nesatiek. Kā pasargāt egli no kaķa nagiem un pūkaini no svētku galvenās rotas, portālam "Apollo" atklāj "PetCity" eksperte Jevgēnija Ostroga.

Vai kaķu saimniekiem ir jāatsakās no eglītes savās mājās?

"Noteikti nē, egle kaķim nav toksiska, viss atkarīgs no egles rotājumiem," norāda Jevgēnija, minot, ka arī jāizvairās no ķimikālijām, kas tiek lietas klāt ūdenim, kur eglīte tiek ievietota, jo nereti dzīvnieks pamanās no turienes padzerties.

Speciāliste atklāj, ka normālā situācijā ne egle no kaķa, ne kaķis no egles nebūtu jāsargā, ja dzīvniekam ir pienācīga vide un viņš ir vesels.

"Kāpēc kaķis var gribēt kāpt eglītē? Viņam ir garlaicīgi. Ja dzīvniekam nav nodrošināts, kur kāpelēt un asināt nagus, viņš ar lielāko prieku šo izmēģinās uz svētku egles," atklāj Jevgēnija.

Viņa arī norāda, ka ļoti svarīga ir pietiekama uzmanība no saimnieka, lai dzīvniekam nerastos uzvedības traucējumi.

"Ir daudz interesantu rotaļlietu, kuras pat var radīt saviem spēkiem, lai kaķis ikdienā būtu nodarbināts, taču vienmēr jāatceras, ka kaķis ar tām nespēlēsies, ja tās mētāsies vienkārši uz zemes. Kādam tās ir jākustina - parasti saimniekam."

Egles rotājumu "medīšana" un pagaršošana var liecināt ne tikai par to, ka kaķis ir garlaikots, bet var norādīt arī uz veselības problēmām.

"Būtiski - kaķi neēdamas lietas var ēst arī tad, kad jūtas slikti. Ja kaķim trūkst kādi vitamīni vai vielas organismā. Viņš var meklēt šīs papildvielas, cenšoties apēst visu, ko redz," atklāj speciāliste.

Kaķis ēd neēdamas lietas trīs iemēslu dēļ:

  • Nepiemērota vide - brīvi pieejams ēdiens, nav ko darīt, nav kur asināt nagus un citi faktori.
  • Veselības traucējumi - anēmija, FIP (kaķu infekciozais peritonīts), kuņģa zarnu trakta slimības.
  • Minerālvielu un vitamīnu trūkums pie nesabalansētas ēdināšanas.
Foto: Pixabay

Kāda ir kaķim droša Ziemassvētku eglīte?

Eksperte norāda, ka visbīstamākie rotājumi ir tā saucamie enģeļmati. Labi zināms, ka kaķis ir mednieks un ka kaķim patīk rotaļāties ar visu, kas čab, grab, spīd, karājas, tāpēc tieši šis izsenis pazīstamais rotājums kaķim var pat izrādīties nāvējošs.

"Parasti kaķis var norīt enģeļmatus un tie mēdz aizķerties aiz zobiem vai mēles saknes, tādēļ tos līdz galam nevar izvadīt ārā un dzīvniekam var rasties necaurejamība zarnu traktā. Tādejādi var rasties iekšējais iekaisums, nekroze un pat zarnu trakta perforācija - citreiz kaķus var izglābt, citreiz vairs nē," norāda speciāliste.

"Visbīstamākie rotājumi kaķim var būt "enģeļmati" un krāsainās plastikāta virtenes, jo dzīvnieks tās var spēlējoties apēst."

Tāpat arī kaķim nedraudzīgi ir plīstoši rotājumi, piemēram, no stikla. "Jāatceras, ka kaķim patīk viss, kas kustās un spīd, līdz ar to viņš var tās nomest no eglītes un saplēst, kā rezultātā arī iegūt ārējas traumas."

Jāatceras arī par diedziņiem, kuros ir iekarinātas mantiņas - tiem jābūt pietiekami īsiem, lai kaķis tos neķertu un netīšām nenorītu.

"Tāpat, ja eglītē karina konfektes. Ir arī ļoti ēdelīgi kaķi, piemēram, burmas, sfinksi un reksi, kuri var "noķeksēt" gardumus un notiesāt. Kaķim ir ļoti kaitīgs tik liels cukura daudzums kā konfektē," noteic Jevgēnija.

Protams, eglītei kaķu saimnieku mājās jābūt nostiprinātai

Vislabāk ir novietot koku telpā, kuru varat aizvērt, kad neviens nepieskata jūsu mīluli. Tādā veidā jūs varat vienkārši aizvērt durvis, kad esat prom, un garantēt, ka mājās neatgadīsies nekādi pārsteigumi.

Bet, ja tas nav iespējams, viņas citi ieteikumi ietver:

  • Piestiprināt koku pie sienas vai griestiem. Noenkurojot to ar makšķerauklu un skrūvi pie sienas vai griestiem, kaķim būs daudz grūtāk nogāzt koku.
  • Investē eglītes statīvā. Atrodiet pamatīgu egles statīvu, kas var noturēt koka svaru un augstumu, paredzot, ka pa to ložņās pūkains iebrucējs.
  • Atbrīvojiet svētku egli no apkārt esošajām mēbelēm. Kaķis var izmantot blakus esošo galdu, dīvānu vai grāmatu plauktu, lai pēc iespējas vieglāk iekārtotos egles zaros.

Protams, var arī eglīti mēģināt aizsargāt ar izsmidzināmiem līdzekļiem, ko var nopirkt gan veikalos, gan radīt pašu spēkiem, taču jāatceras, ka ēteriskās smaržas ātri izgaro, tad kādam būs jāvaktē eglīte ik dienu tāpat.

Par to, ka kaķis pagaršos egļu skujas nevajadzētu uztraukties, kā norāda eksperte - "kaķim ir ap 50 reizēm stiprāka oža kā cilvēkam un egļu skujas izdala spēcīgu ēterisku smaržu, līdz ar to kaķis var mēģināt pagaršot egli, bet ātri vien viņš sapratīs, ka tas nav nekas garšīgs".

Raksts tapis sadarbībā ar "PetCity". 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu