"Tramps ir pastāvīgs drauds mūsu demokrātijas pamatam." ASV Pārstāvju palātā sākas debates pirms balsojuma par Trampa impīčmentu (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Sašķeltajā ASV Pārstāvju palātā trešdien noris debates pirms balsojuma par impīčmenta procesu pret Savienoto Valstu prezidentu Donaldu Trampu saistībā ar varas ļaunprātīgu izmantošanu un šķēršļu likšanu Kongresam.

Lēmumu par impīčmenta procesu pret Trampu demokrātu kontrolētā Pārstāvju palāta, domājams, pieņems līdz dienas beigām, un tas savukārt izraisīs prāvas uzsākšanu Senātā.

Republikāņiem Senātā ir vairākums, un ir maz ticams, ka augšpalāta nobalsos par 45. ASV prezidenta atstādināšanu no amata.

Trešdien atklājot debates, Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi sacīja, ka Tramps ir drauds demokrātijai.

"Ir ļoti bēdīgi, ka šobrīd mūsu dibinātāju vīziju par republiku apdraud Baltā nama rīcība. Es atklāju debates par Savienoto Valstu prezidenta impīčmentu, darot to ar nopietnību un skumjām," sacīja Pelosi.

"Ja mēs nerīkosimies tagad, mēs būsim izturējušies nevērīgi pret savu pienākumu. Tas ir traģiski, ka prezidenta neapdomīgo soļu dēļ impīčments kļuvis nepieciešams. Viņš mums neatstāja izvēli."

"Tā ir faktiskā realitāte, ka šis prezidents ir pastāvīgs drauds mūsu nacionālajai drošībai un vēlēšanu godīgumam, mūsu demokrātijas pamatam," uzsvēra spīkere.

Pelosi vēl otrdienas vakarā paziņoja, ka trešdien apakšnamā notiks balsojums par impīčmenta procesu pret Trampu.

"Pārstāvju palāta rīt īstenos vienu no nopietnākajām pilnvarām, kuras mums piešķīrusi Konstitūcija, kad mēs balsosim, lai apstiprinātu divas apsūdzības impīčmenta procesā pret Savienoto Valstu prezidentu," teikts Pelosi vēstulē citiem Pārstāvju palātas kongresmeņiem no Demokrātu partijas.

Pelosi septembra beigās nolēma sākt impīčmenta izmeklēšanu saistībā ar trauksmes cēlāja ziņojumu, ka Tramps jūlijā telefonsarunā ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski mēģinājis viņu pierunāt sniegt informāciju par sava politiskā sāncenša Džo Baidena un viņa dēla Hantera darbību Ukrainā. Pastāv bažas, ka Tramps aizturējis militāro palīdzību Ukrainai, lai izdarītu spiedienu uz Kijevu personīga politiska labuma gūšanai.

Visas pazīmes liecina, ka republikāņiem Senātā izdosies apturēt impīčmenta procesu, taču tas var kaitēt Trampa reputācijai un negatīvi ietekmēt viņa izredzes tikt pārvēlētam 2020.gada novembrī.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu