Liecināt ieradies draudzes "svētais gans". Traģisko Jelgavas mājdzemdību lietā jauni pavērsieni (36)

Apsūdzētā Solvita Dāvida ar vīru, draudzes "ganu" Jāni Dāvidu. Foto: apollo.lv
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Ceturtdien, 19. decembrī, Zemgales rajona tiesas priekšā stājās seši jauni liecinieki plašu rezonansi guvušajā krimināllietā par mātes un bērna nāvi Jelgavā. Portāls "Apollo" bija klāt sēdes sākumā, kurā, par spīti apstāklim, ka liecināt ieradās par "svēto ganu" un "svēto garu" dēvētais Jānis Dāvids, tiesnese lēma par labu sēdes padarīšanai par slēgtu.

Šajā lietā apsūdzētas trīs personas - mirušās sievietes vīrs un tēvs, kā arī draudzes garīgā līdera Jāņa Dāvida sieva Solvita. Minētās personas apsūdzētas pēc Krimināllikuma 137. un 141. panta 2. daļas jeb par neatļautu ārstniecību un atstāšanu bez palīdzības, par ko draud cietumsods līdz astoņiem gadiem.

Tiesa ceturtdien nolēma, ka atbrīvot no apcietinājuma mirušās sievietes vīru un tēvu

Mirušajai, 21 gadus vecai sievietei, 2019. gada 14. maijā sākušās dzemdības. Viņas 25 gadus vecais vīrs Renārs, 51 gadus vecais tēvs Valdis un 40 gadus vecā Solvita Dāvida nolēmuši dzemdības pieņemt paši. Nevienam no viņiem nav medicīniskas izglītības.

Dzemdības bijušas smagas, sieviete ik pa laikam bijusi bezsamaņā, bijuši krampji. Bērns piedzimis nosmacis, bet māte nākamajā dienā gārgusi, vēmusi zaļas gļotas un vēlāk nomirusi no vissmagākās grūtniecības toksikozes formas - eklampsijas.

2019. gada 19. decembrī norisinājās trešā tiesas sēde šajā kriminālprocesā. Jau pirms tiesas sēdes sākuma plkst. 10 tiesas nama gaitenis bija pilns ar dažādu mediju pārstāvjiem.

Īpašu uzmanību izraisīja Pirmās evanģēliskās Jēzus draudzes garīgā līdera Jāņa Dāvida ierašanās, kurš, pēc portāla "Apollo" aptaujāto bijušo draudzes locekļu domām, ir spēlējis ļoti nozīmīgu lomu 14. maija notikumos.

Tiesa šodien plānoja kopumā uzklausīt sešus lieciniekus - garīgās organizācijas līderi Jāni Dāvidu, ārsta palīgu, kurš bija mediķu brigādē, kas devās uz izsaukumu pēc traģiskajām mājdzemdībām, kā arī četras ar draudzi cieši saistītas personas.

Pirms tiesas sēdes gan Jānis Dāvids, gan Solvita Dāvida, gan ar draudzi saistītie liecinieki atteicās atbildēt uz jebkādiem mediju pārstāvju uzdotajiem jautājumiem.

Draudzes līderis pa tiesas nama gaiteni staigāja aizklājis ar plaukstām savu seju, kā arī pēc iespējas aizgriezās no kamerām, nostājoties kādā stūrī. Viņa sieva, kas procesā ir apsūdzēto starpā, sekoja vīra piemēram, slēpjot savu seju un vairoties no jautājumiem. 

Tiesas sēdei sākoties mediju pārstāvjiem paziņoja, ka viņi nedrīkst fiksēt sēdes gaitu ar tehniskiem palīglīdzekļiem. Kad tiesnese paziņoja par sēdes sākumu, aizstāvības pārstāvji, advokāti Dainis Lūsis un Armands Stumbergs, rosināja šo tiesas sēdi pasludināt par slēgtu, pamatojoties uz atklājamo lietu "intīmo dabu".

Video: Aizstāvības pārstāvji par lēmumu lūgt tiesas sēdi padarīt par slēgtu

Armands Stumbergs savu lūgumu pamatoja ar to, ka "lieta skar reliģisko pārliecību un ticību, kas ir intīmas cilvēka dzīves sfēras", savukārt Dainis Lūsis atsaucās uz to, ka "tiesā tiks lūgts atklāt tiesu medicīniskās ekspertīzes detaļas", kas, acīmredzot, atklātu "intīmas" lietas par bojāgājušo sievieti. Advokātu lūgumu atbalstīja visi apsūdzētie, iebildumu nebija arī prokurorei Zinaīdai Eglei. 

Tiesnese Iveta Kniploka uzklausīja sēdes dalībnieku lūgumu, pameta tiesas zāli un pēc aptuveni 20 minūtēm atgriezās, lai pavēstītu mediju pārstāvjiem, ka ir nolemts tiesas sēdi padarīt par slēgtu.

Sanākušie žurnālisti pameta tiesas zāli un gaitenī kopīgi izteica savu neapmierinātību, uzrakstot iesniegumu Tiesu administrācijai.

Video: Prokurore atklāj procesa detaļas mediju pārstāvjiem

Gaitenī gaidīja citi uz šo tiesas sēdi uzaicinātie liecinieki.

Portāls "Apollo" novēroja, ka viņi sprieda par to, kā vislabāk atbildēt un "ko drīkst teikt un ko - labāk nē", uz žurnālistu jautājumiem viņi visi izvēlējās neatbildēt.

Iespēju sniegt savu skatījumu uz lietu neizmantoja arī "svētais gars un gans" Jānis Dāvids, kurš turpināja savu taktiku - pagriezt muguru žurnālistiem un atrast tuvāko stūri, kurā paslēpties.

Komentāri (36)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu