Kāpēc mīluli nevajag barot pie galda un kā svētku pusdienās viņam nelikt justies aizmirstam

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pixabay

Gan ikdienā, gan it īpaši svētku laikā daudziem cilvēkiem pie galda pievienojas arī četrkājainie ģimenes locekļi. Kaut gan mīluļa atrašanās vienā telpā ar cilvēkiem, kas ēd, tam ļaunumu nenodarīs, mājdzīvnieku barošana pie galda gan var kaitēt gan to fiziskajai veselībai, gan emocionālajai labsajūtai, portālam "Apollo" pastāstīja "PetCity" eksperte Nora Dambrova.

Daudziem zinām, ka šokolāde suņiem ir kaitīga. Tomēr tā ir nevis vienkārši nevēlama suņa organismam, bet pat var būt nāvējoša. Kā pastāstīja eksperte, pietiek ar 20 gramiem šokolādes uz kilogramu suņa svara, lai tas ietu bojā. Īsi sakot, mazākajiem pūkaiņiem nāvējoša var būt pat pustāfelīte tumšās šokolādes.

Tāpat jāatceras, ka smagas veselības problēmas var izraisīt arī citi produkti, kuros izmantota šokolāde vai kakao pulveris.

Tomēr šokolāde ne tuvu nav vienīgā lieta, kas, sunim apēdot, var kļūt par indi. Dzīvniekiem kaitīga ir arī virkne citu produktu, par ko mēs, iespējams, pat neiedomātos. Avokado, vīnogas, kofeīns un alkohols ir tikai neliela daļa no lietām, kas mazās devās var izraisīt nopietnu kaitējumu dzīvnieka veselībai.

Varētu šķist, ka tas, ko ceļam svētku galdā - cepeši, karbonādes, dažādi dārzeņi - mīluļiem nav kaitīgi, tomēr izrādās, ka tā nav patiesība. Ēdienu gatavošanai mēs izmantojam sāli un dažādas garšvielas, kas dzīvniekam ir kaitīgas.

"Apēdot vien četrus gramu sāls uz suņa dzīvsvaru, var sākties caureja, vemšana, muskuļu trīcēšana un drudzis. Gadījumos, kad apēsts pārāk daudz sāls, var pat iestāties nāve," norāde eksperte. 

Tas pats attiecas arī uz dažādiem skrimšļiem, ādām un citiem produktiem, ko paši neēdam - arī tajos gatavošanas laikā uzsūcas dzīvniekiem kaitīgais sāls.

"Nevajadzētu dot arī nekādas treknas lietas un neko ceptu vai sālītu," rezumē eksperte.

Pat kauli, kas paliek pāri gatavošanas procesā, suņiem var būt kaitīgi.

"Ir bīstami dot termiski apstrādātos kaulus, jo sunim kuņģis ir paredzēts, lai sagremotu svaigus kaulus, un tajā brīdī, kad viņi ir termiski apstrādāti, sunim viņus ir ļoti grūti sagremot," sacīja eksperte. Šie kauli savukārt var radīt aizcietējumus, kuru novēršanai var būt nepieciešama pat operācija.

Drošākais variants ir mīlulim nedot ēst to, ko esam gatavojuši sev. Tā vietā eksperte iesaka vai nu kaut ko speciāli pagatavot sunim, vai arī iegādāties tiem paredzētos našķus zooveikalā. Gatavojot sunim, ēdienu ieteicams pasniegt svaigu, tvaicētu vai vārītu, bet noteikti ne ceptu.

Ja dzīvniekam ir sagatavota kāda svētku maltīte vai iegādāti īpaši našķi, tik un tā tos nevajag pasniegt pie galda.

"Barošana pie galda, protams, nav tas labākais, jo cilvēkiem bieži vien ir grūti noturēties pretī dzīvniekam - suns skatās ar savām lielajām, žēlīgajām acīm, smilkst, kaķis ņaud, un tā tālāk. Tas var novest pie momenta, kad cilvēks iedos dzīvniekam kaut ko, kas viņam nav jāēd," sacīja eksperte.

"Arī dzīvniekam tas rada stresu, jo viņš redz, ka visi pārējie ēd, un viņam nekas netiek dots. Līdz ar to labākais veids, kā iedot sagatavotus kārumiņus, ir pasaukt prom no galda, likt izdarīt kaut kādu triku, piemēram, iedot ķepu vai apsēsties un tajā brīdī iedot gardumu, lai nedomā, ka viņam tas tiek dots tieši no galda. Citādāk, ja cilvēki izies no telpas, dzīvniekam liksies, ka viņš var arī pats ņemt no galda."

Eksperte arī norāda, ka bieži vien ēdiens ir veids, kā cilvēks veido emocionālo saikni ar savu mīluli. Tomēr tas ne tuvu nav labākais, kā to izdarīt. Tā vietā, lai padotos "suņa acīm", viņa iesaka mājdzīvnieku īpašniekiem atrast veidu, kas sunim būs veselīgs un uzlabos arī emocionālo labsajūtu. 

"Sunim ir ļoti svarīgi, ja viņš var izdarīt to, ko saimnieks vēlas, un, ja tas tiks atalgots, gandarījums būs daudz lielāks nekā par našķi, kas iedots no galda," sacīja eksperte.

Raksts tapis sadarbībā ar "PetCity".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu