Policija vēl tikai vērtēs priekšlikumu samazināt šoferiem pieļaujamo alkohola koncentrāciju (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Alkometrs. Ilustratīvs attēls.
Alkometrs. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Valsts policija (VP) patlaban nevar sniegt viennozīmīgu atbildi, vai atbalstāms Veselības ministrijas (VM) priekšlikums, ka visiem šoferiem pieļaujamā alkohola koncentrāciju asinīs būtu vienāda jeb 0,2 promiles, atzina VP preses pārstāve Līna Kaļķe.

Viņa skaidroja, ka patlaban šis priekšlikums nav plašāk izdiskutēts un VP nav sniegti argumenti vai pētījums par to, vai šāds promiļu daudzums būtiski ietekmē autovadītāja apziņu.

Tajā pašā laikā, VP pārstāve nenoliedza, ka braukšana pie stūres reibumā joprojām ir aktuāla problēma Latvijā. Par to liecina policijas informācija, proti, šogad līdz 8.decembrim noformēti 2283 administratīvā pārkāpuma protokoli par braukšanu reibumā. Tāpat ik pa laikam notiek avārijas, kuras izraisa dzērumā braukuši autovadītāji.

Jau ziņots, ka VM rosina aizliegt alus un vīna cenu un atlaižu reklāmas televīzijā un radio, kā arī aizliegt visu alkoholisko dzērienu cenu un atlaižu reklāmas drukātajos medijos, kinoteātros un internetā, un visiem šoferiem pieļaujamo alkohola koncentrāciju asinīs noteikt vienādu jeb 0,2 promiles.

Ministrijas speciālisti strādās, lai sagatavotu priekšlikumus grozījumiem Ceļu satiksmes likumā, samazinot noteikto pieļaujamo alkohola koncentrāciju asinīs visiem transportlīdzekļu vadītājiem līdz 0,2 promilēm. Šobrīd likums autovadītājam, kura transportlīdzekļa vadīšanas stāžs ir lielāks par diviem gadiem, aizliedz vadīt transportlīdzekli, ja alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,5 promiles. Ja transportlīdzekļa vadītāja stāžs nepārsniedz divus gadus, aizliegts vadīt transportlīdzekli, ja alkohola koncentrācija pārsniedz 0,2 promiles. 

VM norāda, ka Igaunijā, Polijā un Zviedrijā ir noteikts šāds līmenis, savukārt Čehijā, Ungārijā, Rumānijā un Slovākijā alkohola koncentrācija asinīs nav pieļaujama pat nelielās devās. 

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu