Trīs bāleliņi NBA svinībās. Kā slavenajās Ziemassvētku spēlēs ir veicies latviešu basketbolistiem?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Dāvis Bertāns, Kristaps Porziņģis un Andris Biedriņš
Dāvis Bertāns, Kristaps Porziņģis un Andris Biedriņš Foto: AFP/Reuters/AP/Apollo kolāža

Nacionālās Basketbola asociācijas (NBA) Ziemassvētku spēles ir īpašs pasākums. Tām tiek pievērsta īpaša mediju un fanu uzmanība. Šajos gada nogales svētkos laukumā ir izgājuši arī veseli trīs latvieši.

NBA Ziemassvētku spēles ir vienas no gaidītākajiem sezonas mačiem. Parasti līga šajos dueļos apkopo komandas, kurām ir vislielākais potenciāls pievērst skatītāju uzmanību. 2015./2016. un 2016.2017. gada sezonās par tādām pavisam noteikti varēja dēvēt Ņujorkas "Knicks", kuru pārstāvēja Kristaps Porziņģis. Bet liepājnieks nav vienīgais latviešu spēlētājs, kuram ir izdevies izbaudīt Ziemassvētku spēļu atmosfēru.

Andris Biedriņš

Lai gan šīs dekādes sākumā Goldensteitas "Warriors" nebūt nebija tik varena un teju neuzvarama, kāda tā bija sākoties no 2015. līdz 2019. gadam, Sanfrancisko klubam tik un tā bija milzīga fanu bāze. "Warriors" sastāvā bija vairāki jauni un skatāmi spēlētāji, piemēram, nākotnes MVP Stefans Karijs, fanu mīlulis Monte Eliss vai arī daudsološais spēka uzbrucējs Deivids Lī.

Līdz ar to, "Warriors" tika iekļauti Ziemassvētku spēļu sarakstā un viņiem pretim stājās zvaigžņotā Losandželosas "Clippers" ar Krisu Polu un Bleiku Grifinu priekšgalā.

Pa vidu esošajām un nākotnes zvaigznēm bija arī latvju bāleliņš vārdā Andris Biedriņš, kurš tajā laikā vēl bija "Warriors" sākumsastāva centra spēlētājs. Tādējādi Biedriņš kļuva par pirmo latvieti, kurš laukumā izgājis Ziemassvētku spēlē.

"Warriors" piedzīvoja smagu zaudējumu (86:105), bet latviešu centra spēlētājs laukumā pavadīja 20 minūtes un 27 sekundes, iekrājot teju double-double - 10 punkti un astoņas atlēkušās bumbas. Biedriņš atzīmējās arī ar trim bloķētiem metieniem.

Video: "Clippers" - "Warriors" 2011. gada Ziemassvētku spēles apskats

Dāvis Bertāns

2016. gadā Sanantonio "Spurs" bija tika uzskatīti par vienu no komandām, kas Rietumu konferencē būtu spējīgi pacīnīties ar vareno Goldensteitas "Warriors". Teksas kluba rindās bija tādas zvaigznes kā Lamarkus Oldridžs un Fināla MVP Kavai Lenards. Tāpat, "Spurs" rindās bija atlikuši arī daži spēlētāji no čempionu laikiem - Tonijs Pārkers un Manu Džinobili.

"Spurs" bija starp komandām, kas 2016. gadā spēlēja Ziemassvētkos, kas nozīmēja, ka iespēja iziet laukumā izslavētajā spēlē bija arī Dāvim Bertānam.

Latviešu snaiperis toreiz vēl nebija stabila "Spurs" rotācijas sastāvdaļa, tāpēc Gregs Popovičs viņam uzvarā pār Čikāgas "Bulls" (119:110) uzticēja vien divas minūtes un 23 sekundes. Sev atvēlētajā spēles laikā Bertāns aizmeta garām vienu tālmetienu un pārtvēra vienu bumbu.

Bertāns gan nebija vienīgais latvietis, kurš 2016. gadā piedzīvoja debiju Ziemassvētku spēlēs...

Kristaps Porziņģis

Porziņģim bija tā (apšaubāmā) veiksme tikt draftētam Ņujorkas "Knicks" sistēmā. "Knicks" ir viena no visu laiku pelnošākajām un populārākajām NBA frančīzēm. Līdz ar to nav nekāda pārsteiguma, ka Ziemassvētku spēlēs tika iekļauti 2016./2017. un 2017./2018. gada sezonu "Knicks" "modeļi". Jāpiezīmē, ka abās minētajās sezonās Ņujorkas klubam neizdevās iekļūt izslēgšanas spēlēs.

Porziņģa debijas spēle Ziemassvētkos bija veiksmīgākā no abām. Šajā mačā liepājnieks izcēlās ar double-double, gūstot 22 punktus, pievienojot 12 atlēkušās bumbas, kā arī, bloķējot trīs pretinieku metienus. 

Šajā spēlē "Knicks" rindās rezultatīvākais bija Karmelo Entonijs, kurš guva 29 punktus, bet tas neglāba viņa komandu no zaudējuma pret Bostonas "Celtics" (114:119).

Video: 2016. gada Ziemassvētku spēles starp "Knicks" un "Celtics" video apskats.

Arī savā otrajā Ziemassvētku spēlē Porziņģis piedzīvoja zaudējumu. Viņa pārstāvētā "Knicks" piekāpās Filadelfijas "76ers" (98:105).

Porziņģis šajā spēlē demonstrēja līdzīgu sniegumu, kā savā Ziemassvētku debijā - 22 punkti, septiņas bumbas zem groziem, kā arī pieci bloķēti metieni. Jāpiezīmē, ka šajā spēlē iepriekšējās kluba līderis Entonijs vairs nebija daļa no komandas.

Video: 2017. gada Ziemassvētku spēles starp "Knicks" un "76ers" video apskats

Porziņģa "Knicks" aizvadīja spēli arī 2018. gada Ziemassvētkos, bet latviešu spēlētājs tajā nevarēja piedalīties krusteniskās traumas dēl. NBA vadība zināja, ka latviešu spēlētājs, kurš tobrīd bija vienīgā "Knicks" zvaigzne, nebūs spējīgs piedalīties Ziemassvētku mačā. Bet Ņujorkas klubam Ziemassvētkos tik un tā bija jāiziet laukumā, kas pierāda, ka gada nogales svētkos ne vienmēr tiek spēlēt labākās komandas.

Gaidāmajos svētkos Porziņģa "Mavericks" nav jāspēlē, bet, redzot kādu popularitāti ASV medijos ir ieguvis latvieša un slovēņa Luka Dončiča duets, nav šaubu, ka Porziņģis savu pēdējo Ziemassvētku spēli vēl nav aizvadījis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu