VVD piemērojis 500 eiro sodu atkritumu uzņēmuma īpašniekam par nelegālu izgāztuvi privātā teritorijā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Jānis Škapars/TVNET

Valsts vides dienests (VVD) SIA "Ķilupe" līdzīpašniekam Andrim Saulītim piemērojis 500 eiro sodu. Uz Saulīša privātā zemes gabala atrasta nelegāla izgāztuve, kura pēc sākotnējiem aprēķiniem ir ap desmit tūkstoš kubikmetru liela, ziņo LTV raidījums "de facto".

Kamēr atkritumi netikšot novākti, īpašnieks neesot pasargāts no atkārtota soda. Šobrīd Valsts vides dienests uzsākuši jaunu administratīvā pārkāpuma procesu. Dienests piemērošot arī izpildu rīkojumu par piespiedu naudu divtūkstoš eiro apmērā.

Zemesgabals uz kura atrodas atkritumi, pieder atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma "Ķilupes" lielākajam (68.75%) īpašniekam Andrim Saulītim. Atlikusī "Ķilupes" daļa (31.25%) pieder Ogres pašvaldībai.

Valsts vides dienests nelegālo izgāztuvi atklājis pēc sūdzības. Teritorijā, kuru ieskauj grāvji un meži, varot iebraukt tikai caur "Ķilupes" teritoriju. 

Laiks atkritumu aizvākšanai bijis līdz septembrim. Pavasarī Saulītis paziņojis, ka viss esot aizvākts un, ka teritorijā atrodoties siltumnīcu zeme. VVD likusi īpašniekam veikt zemes urbumu, lai pārliecinātos, kas zemē atrodas. Iesniegtie dati liecinājuši, ka atkritumu nav. Taču VVD veicis atkārtotās analīzes, kuras uzrādījušas, ka zeme esot pilna ar atkritumiem.

"Veicām neatkarīgus urbumus tieši šiem urbumiem līdzās - nedaudz nostāk. Un mūsu darba laikā atklājās, ka tomēr šajā augsnē ir atkritumi (..) Faktiski tie ir dažāda veida sadzīves atkritumi – plastmasas, tekstils, dažāda veida gumijas izstrādājumi, koksne. Tie bija plaša spektra atkritumi, kas principā ir sastopami nešķirotos sadzīves atkritumos," raidījumam stāstījis VVD Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes Piesārņojuma kontroles sektora vadītājs Kalvis Avotiņš.

"Saistībā ar Jūsu uzdotajiem jautājumiem atkārtoti norādu, ka detalizētas atbildes un skaidrojumus esmu sniedzis VVD. VVD ir pieņēmis lietā konstatētajiem faktiem atbilstošus un pamatotus lēmumus, savukārt es tos ievēroju un izpildu," "de facto" atbildējis zemes īpašnieks Andris Saulītis.

Pirms pieciem gadiem atkritumu apsaimniekošanas firma "Ķilupe" uzstādījusi atkritumu šķirošanas līniju un saņēmusi atļauju škirošanai. VVD domājot, ka atkritumi sākuši krāties ap to laiku. 

"Mūsu aizdomas ir tādas, ka šo atkritumu izcelsme ir no tuvējā atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma un, ka tie tomēr varētu būt šie te mehāniskās šķirošanas atkritumi, kuri tiek norādīti, ka tie būs šī komposta sagatavošanas atkritumi, un ka tas varētu būt tehniskais komposts, kas ir vienkārši novietots šajā teritorijā un izlīdzinātas - tās ir tās mūsu aizdomas," raidījumam sacījis Kalvis Avotiņš.

"Ķilupei" VVD pieprasījis precizēt atkritumu apjomu par četru gadu periodu. Informācija pieprasīta arī no atkritumu saņēmējiem. Arī pašvaldībai draud sods par atkritumu apsaimniekošanas noteikumu neievērošanu.

"Attiecībā uz visu šo jautājumu kopumā uzskatu, ka pret mani, manu ģimeni un uzņēmumu sistemātiski tiek vērsta tendencioza nomelnošanas kampaņa ar mērķi graut uzņēmuma reputāciju un izslēgt nopietnu konkurentu Rīgas pilsētas atkritumu apsaimniekošanas konkursā, īpaši, kad uzņēmums ir saņēmis uzaicinājumu tajā piedalīties," norādījies Saulītis. Uzņēmuma vadītājs uzskatot, ka pret viņiem ir sākta nomelnošanas kampaņa.

Vides ministrija šobrīd neplānojot pārskatīt sodus, lai gan vides jomā sodi ir samērā mazi. Tiek plānots uzlabot kontroli pār atkritumu plūsmām. Aprēķinus par datu sakritību atkritumu apritē šobrīd vides inspektori veic paši. Tiekot strādāts pie programmām, kuras neskaidrības atkritumu plūsmā atrastu automatizēti.

"Mēģināt noķert tīri elektroniskā veidā, caur sistēmu kaut kādas iespējamās neatbilstības un tad inspektors, ja rodas aizdomas, var aizbraukt jau uz vietas kontrolēt, jo skaidrs, ka vides inspektori Latvijā ir nepilni 300 un nav iespējams pilnīgi visas vietas un teritorijas regulāri apsekot, tādēļ šāda veida rīks būtu ļoti izdevīgs," sacījusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāra vietniece Alda Ozola.

Nelegālajā atkritumu izgāztuvē paredzēts veikt grunts un gruntsūdeņu analīzes, lai noskaidrotu, cik ļoti vidi ietekmējuši atkritumi, kā arī, vai gruntsūdeņi nav piesārņoti ar smagajiem metāliem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu