Kāpēc bērni baidās no Ziemassvētku vecīša

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Izrādās, ka daudzi bērni baidās no Ziemassvētku vecīša. Psihologi uzskata, ka viens no iemesliem, kāpēc bērniem ir izveidojusies šāda bijība pret salatēti ir tas, ka viņš visu cauru gadu vēro, kurš labi uzvedies, bet tam, kurš ir uzvedies slikti, viņš sola atvest žagarus, ziņo portāls "Vice".

Parasti bērniem Ziemassvētki ir priecīgs notikums daudzo dāvanu dēļ, ko nes Ziemassvētku vecītis. Diemžēl vairāki bērni patiesībā baidās no viņa. "Santafobija" ietekmē vairākus bērnus, jo viņiem ir dziļas aizdomas par šo mistisko Ziemassvētku tēlu. 

Vecāku trenere Mersedesa Samudio uzskata, ka šāda attieksme bērniem ir pilnīgi normāla. 

"Vecāki parasti bērnus sāk iepazīstināt ar Ziemassvētku vecīša tēlu tad, kad bērniem sāk attīstīties realitātes uztvere. Tas nozīmē, ka bērni ļoti priecājas par to, ka kāds mistisks tēls viņam atnesīs ilgi gaidītās dāvanas," stāsta Samudio. 

Viņa stāsta, ka trauksmes sajūta bērnos rodas tajā brīdī, kad viņi saprot, ka Ziemassvētku vecītis visu cauru gadu novēro viņus un izlemj, kurš ir uzvedies labi vai slikti. Bērni izjūtot stresu par visaptveroša tēla jēdzienu, kas viņus vērtē. 

"Bērniem ir grūti saprast šo kontroles trūkumu, it īpaši tāpēc, ka bērniem neveidojas izpratne par abstraktiem jēdzieniem, kā, piemēram, atšķirību starp reālo un fantāziju, līdz viņi kļūst vecāki," norāda Samudio. Tad viņiem interese par Ziemassvētku vecīti dabiski noplok. 

Pat, ja bērns savā ziņā pieņem Salavecīti, tāpat viņam var veidoties panika par "bārdaino onkuli" dažādās situācijās.

Džeina, kura ir izārstējusies no "Santafobijas", stāsta, ka tas ir bijis milzīgs spiediens. Liela uzmanība nākot no pieaugušajiem, kuri pārlaimē visu fotogrāfējot un spiežot bērniem iesaistīties. 

"Tā kā es dabiski esmu diezgan kautrīgs bērns, tas viss bija man par daudz. Es parasti sāku raudāt un gribēju, lai tētis mani samīļo. Mums ir daudz tādu bilžu no Ziemassvētkiem," stāsta Džeina.

Samudio uzskata, ka vecāki svētku laikā pārāk maz pievērš uzmanību bērnu trauksmei, kas var izveidoties lielā haosa dēļ. Tēti un mammas parasti steidz visu izdarīt perfekti - nopirkt pēc iespējas labākas dāvanas, sagatavot garšīgas vakariņas, apciemot visus radus.

Papildus tam, bērniem skolā ir brīvlaiks, kas pieaugušajiem gavavošanos svētkiem padara vēl stresaināku. Ziemassvētku laikā ģimenes šķietami pavada daudz laika kopā, bet patiesībā šis laiks tiek pavadīts lielā haosā. Bērnu rutīnas tiek izjauktas.

"Vecākiem var šķist, ka bērni izbauda brīvdienas un svētkus, bet piemirst ar savām atvasēm aprunāties par to, kā viņiem izdodas sadzīvot at šo haosu," stāsta Samudio. 

Viņa uzskata, ka šāda veida bērnu izturēšanās ir normāla un nozīmē, ka bērns pareizi attīstās. Vecāki šajā laikā izgudrojot visādas pasakas ap mistisko Ziemassvētki tēlu. Ziemeļbrieži, pasaules apceļošana vienā naktī, ierašanās caur skursteni, lidošana pa gaisu un tā tālāk. Pēc tam viņi bērniem stāsta, ka viņu "īsti nevar redzēt". Loģiski, ka bērnam ap Ziemassvētku vecīti izveidojas savā ziņā tāda kā "aizliegtā augļa" aura. 

Gadījumā, ja jūsu bērni arī ir saskārušies ar "Santafobiju", Mersedesai Samudio ir daži padomi, kā ar to tikt galā. Vienmēr apjautājaties, vai bērns gribētu satikt Salavecīti. Ja atbilde ir pozitīva, tad viss ir labi. Svarīgi ir viņiem pateikt, ka viņi savu izvēli droši var mainīt jebkurā brīdī, ja gadījumā viņi sabīstas. 

Samudio mudina vecākus nopietni izturēties pret bērnu aizdomām un neatmest viņu rūpes, lai saglabātu viņu ticību Ziemassvētku vecītim.

Raidījumā "Apollo 1h" ir iespēja noklausīties interviju ar pašmāju Ziemassvētku vecīti Kasparu Pūci. Viņam ir 55 gadu pieredze darbā par Ziemassvētku vecīti. Viņš stāstīs par to, kā pareizi iepazīties ar Ziemassvētku vecīti, kā laika gaitā mainījušās bērnu vēlmes un attieksme Ziemassvētkos, kur smelties spēku un iedvesmu svētkiem, kādi ir Salatēta smieklīgākie kuriozi, kā pareizi jādāvina dāvanas un kādi ir to dalīšanas rituāli.

Video: "Apollo 1h" speciālizlaidums! Atklāta saruna ar Kasparu Pūci - Ziemassvētku vecīti ar 55 gadu pieredzi

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu