Valdošā koalīcija lielā slepenībā veido nodokļu izmaiņas (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Valdošā koalīcija jau vairāk nekā mēnesi turpina vērienīgas nodokļu izmaiņas, kuras šobrīd tur lielā slepenībā. Sabiedrība par šīm izmaiņām uzzinās nākamgad, vēsta "TV3 Ziņas". 

Šobrīd pēc ekspertu uzklausīšanas, politiķi esot vienojušies par trim reformas pamatprincipiem - iedzīvotāju dzīves līmeņa celšana, tautsaimniecības veicināšana, ēnu ekonomikas mazināšana.

Darbs pie jaunās nodokļu reformas sākts novembrī, uzreiz pēc valsts budžeta pieņemšanas. Aiz slēgtām durvīm notikušas vairākas sanāksmes.

"Nekādi lēmumi nav gaidāmi līdz martam, šobrīd mēs ejam cauri, veicam tādu kā revīziju esošajai sistēmai, lai saprastu kopsakarības, kādā veidā veikt uzlabojumus nevis pārbūvēt visu nodokļu sistēmu," sacījis Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Atis Zakatistovs (KPV LV).

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un Latvijas bankas ekonomikas sagatavotā analīze varētu būt par pamatu lēmumu pieņemšanā. Pagājušajā nedēļā esot salīdzinātas darbaspēku nodokļu sistēmas Baltijas valstīs. Latvijā nodokļu slogs ir augstākais un panākta sapratne, ka darbaspēkam ar īpaši mazām vai vidējām algām slogs saruks.

"Bieži vien mums eksperti no malas stāsta, ka Latvijā ir ļoti mazi nodokļu ieņēmumi budžetā, rēķinot pret IKP. Tomēr, kā rāda reālā statistika un fakti, tas nebūt nav tāpēc, ka mums būtu zems nodokļu slogs. Bieži vien šīs lietas tiek apzināto jauktas kopā, lai manipulētu ar sabiedrību un mēģinātu iepārdot, ka nodokļi ir jāceļ, īpaši jau runājot par darbaspēka nodokļiem," "TV3 Ziņām" sacījis Saeimas deputāts Krišjānis Feldmanis (JKP).

Taču pēc nesenās pieredzes ar mediķiem lauzto solījumu, esot panākta izpratne, ka pārdalāmās naudas budžetā ir par maz.

"Lai risinātu budžeta vajadzības nākamajos gados, no "Attīstībai/Par!" viedokļa, primāri veselības aprūpes finansēšanai un arī citu jomu vajadzībām, šīs nodokļu sistēmas izmaiņu rezultātā būtu jāpieaug nodokļu ieņēmumiem. Tieši par cik daudz, tas šobrīd ir vēl atvērts jautājums," norādījis "Attīstībai/Par!" Saeimas frakcijas vadītājs Daniels Pavļuts.

Partijas piekrīt, ka iedzīvotāju ienākumu aplikšanai ar nodokli jākļūst saprotamākai un vienkāršākai. Tas nozīmē, ka nāktos atteikties no diferencētā neapliekamā minimuma. Plānā esot arī vienādot nodokļus visiem strādājošajiem, līdz ar to paredzēta atteikšanās no mikrouzņēmuma nodokļa.

"Faktiski šo režīmu vajadzētu pārtraukt, piedāvājot labāku regulējumu vispārēja nodokļu režīmā, jo visām personām ir jābūt sociāli aizsargātam, un tai pat laikā uz vienkāršotiem darījumiem jābūt tā sauktajam darījumu kontam, kurā cilvēks visas savas saistības izpilda tajā brīdī, kad viņam VID automātiski noskaita kādu procentu," sacījis Nacionālās apvienības politiķis Imants Parādnieks.

Lēmumi par nodokļu izmaiņām valdībai esot jāpieņem līdz aprīlim, to paredz koalīcijas pieņemtais darba grafiks. Saeimai līdz vasaras brīvlaikam izmaiņas jāiestrādā likumos, lai sabiedrība pusgada laikā var sagatavoties pārmaiņām.

Video: "TV3 Ziņu" sižets 

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu