Kristīna Koha uzstādījusi jaunu pasaules rekordu - sievietes ilgākais lidojums kosmosā (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kristīna Koha
Kristīna Koha Foto: AP/Scanpix

Sestdien, 28. decembrī, Kristīna Koha uzstādījusi jaunu pasaules rekordu - sievietes ilgākais lidojums kosmosā, ziņo raidsabiedrība CNN.  

Koha savā kosmosa misijā ieradusies Starptautiskajā kosmosa stacijā (SKS) 14. martā. Skaitot no 28. decembra, viņa kosmosā atrodas 289 dienas. Tādā veidā viņa pārspējusi iepriekšējo rekorda turētāju Pegiju Vaitsoni, kura kosmosā pavadīja 288 dienas. 

"Tas ir brīnišķīgs sasniegums zinātnē," sacīja Koha. "Mēs redzam vēl vienu aspektu tam, kā ilgtermiņā mikrogravitāte ietekmē cilvēka ķermeni. Šis ir ļoti svarīgi mūsu nākotnes lidojumiem kosmosā, lai sasniegtu Mēnesi vai Marsu."

NASA lidojumu grafiks paredz, ka Koha palikšot SKS vēl līdz 2020. gada februārim. Tādā veidā viņa tikai dažas dienas atpaliks no Skota Kellija uzstādītā rekorda - ilgākais lidojums kosmosā - 340 dienas. 

Koha nekautrējās arī dot padomu jaunām meitenēm, kuras vēlas piepildīt savus sapņus:

"Dariet to, kas jūs biedē! Visiem vajadzētu padomāt par to, kas viņus ieintriģē un piesaista," tiekusi Koha. "Tas var sākotnēji likties nedaudz bailīgi, bet parasti tas nozīmē, ka tev vienkārši interesē tas, ko tu dari."

Šī nav pirmā reize, kad Koha lauž rekordus. Oktobrī Koha un astronaute Džesika Meira veica vēsturē pirmo tikai sieviešu izgājienu kosmosā ārpus SKS. 

Izgājiens aizņēmis aptuveni septiņas stundas un 17 minūtes. 

Koha cer, ka viņas uzstādītais rekords tikšot pārspēts "cik ātri vien iespējams", jo tas nozīmētu, ka "mēs turpinātu paplašināt iespēju robežas".

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu