"Es to nedarīju, lai glābtu klimatu, bet lai glābtu savu bērnu." Tūnbergas tēvs atklāti par to, kā Grēta kļuva par aktīvisti (16)

Foto: PACIFIC PRESS/SIPA
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Grētas Tūnbergas tēvs norādīja, ka, viņaprāt, meitas esība "frontes līnijā" cīņā par klimata pārmaiņām ir "slikta ideja", taču aizraušanās ar klimata pārmaiņu jautājumu izglāba viņa meitu no smagas depresijas, vēsta raidsabiedrība BBC.

16 gadus vecā meitene ir iedvesmojusi miljoniem cilvēku, vēršot pasaules uzmanību uz vides jautājumiem. Neskatoties uz Grētas ievērojamajiem panākumiem, Svante Tūnbergs atklāja, ka viņš "neatbalstīja" meitu skolas kavēšanā klimata streika dēļ.

Tūnbergs norādīja, ka kopš kļūšanas par aktīvisti Grēta ir daudz laimīgāka, taču viņu uztrauc "tas naids", ar kuru viņai nākas saskarties ikdienā.

Grēta tika nominēta šī gada Nobela Miera prēmijai pēc tam, kad viņa vadīja globālu kustību, kas pieprasa pasaules līderiem rīkoties cīņā pret klimata pārmaiņām. Tas noveda pie apjomīgiem skolu streikiem visā pasaulē.

Tūnbergs sacīja, ka viņa meita iepriekš "kādus trīs vai četrus gadus" cīnījusies ar smagu depresiju, pirms viņa pameta skolu un nodevās klimata jautājumu risināšanai.

"Viņa bija pārstājusi runāt... arī iet uz skolu," viņš teica. "Lielākais murgs vecākam" bija, kad Grēta sāka atteikties no ēšanas.

Lai palīdzētu viņai atveseļoties, Tūnbergs vairāk laika pavadīja kopā ar Grētu un viņas jaunāko māsu ģimenes mājās Zviedrijā. Grētas māte, operdziedātāja un bijusī Eirovīzijas dziesmu konkursa dalībniece Malēna Ernmane pat atcēla koncertus, lai visa ģimene varētu būt kopā.

Dažu nākamo gadu laikā viņi sāka apspriest un pētīt klimata pārmaiņas, Grētai aizvien vairāk šis temats licies saistošs.

Viņš sacīja, ka Grēta ieguva "enerģiju" no vecāku izmaiņām uzvedībā, lai tās kļūtu videi draudzīgākas - piemēram, māte izvēlējās vairs nelidot ar lidmašīnu un tēvs kļuva par vegānu.

Grētas tētis ir pavadījis arī savu meitu burāšanas ekspedīcijās uz ANO augstākā līmeņa sanāksmēm par klimatu Ņujorkā un Madridē. Grēta atsakās ceļot ar gaisa transportu, jo tas visvairāk ietekmējot vidi.

"Es darīju visas šīs lietas, es zināju, ka tās ir pareizās lietas, kas jādara ... bet es to nedarīju, lai glābtu klimatu, es to izdarīju, lai glābtu savu bērnu," ​​sacīja Tūnbergs.

"Man ir divas meitas, un, godīgi sakot, viņas man ir vissvarīgākais dzīvē. Es tikai vēlos, lai viņas būtu laimīgas," viņš piebilda.

Viņš sacīja, ka Grēta ir mainījusies un kļuvusi ļoti laimīga.

"Pasaule domā, ka viņa tagad nav parasta, jo viņa ir īpaša, un viņa ir ļoti slavena, un visas šīs lietas... Bet man viņa beidzot ir parasts bērns - viņa var darīt visu, kā citi cilvēki," viņš sacīja.

"Viņa dejo apkārt, viņa daudz smejas, mums ir ļoti jautri."

Tomēr labi zināms, ka viņa ir saskārusies ar vardarbību no cilvēkiem, kuri "nevēlas mainīt" savu dzīvesveidu un neatbalsta meitenes streikus.

Grēta iepriekš ir teikusi, ka cilvēki viņu ļaunprātīgi lamā "mana izskata, drēbju, izturēšanās un atšķirību dēļ".

Viņas tēvs sacīja, ka viņu īpaši uztrauc "viltus ziņas, ko cilvēki cenšas par viņu safabricēt". Bet viņš piebilda, ka viņa meita ar kritiku tiek galā "neticami labi".

"Pavisam atklāti sakot, es nezinu, kā viņa to dara, bet viņa lielāko daļu laika smejas. Viņai tas cilvēku naids šķiet uzjautrinošs."

Tūnbergs atklāja, ka viņš cer, ka nākotnē viņa ģimenei lietas kļūs "mazāk intensīvas" un ka, viņaprāt, Grēta "patiešām vēlas atgriezties skolā" un to arī darīs.

Viņš piebilda, ka, tā kā Grētai drīz apritēs 17 gadi, viņa vairs nebūs jāpavada ceļojumos.

"Ja viņai tur vajadzēs mani, es centīšos to darīt," viņš teica. "Bet es domāju, ka viņa arvien vairāk un vairāk darīs to pati, kas ir lieliski."

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu