Foto ⟩ Jaunā gada sagaidīšana pasaulē

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Pasaule ar uguņošanu, lāzeršoviem un krāšņām svinībām sagaida Jaungadu un jaunu gadu desmitu, lai gan pirotehnika daudzviet šai gadumijā tiks lietota mazāk nekā līdz šim gan ekoloģisku, gan drošības apsvērumu dēļ.

Kā pirmie 2020.gadu sagaidījuši Klusā okeāna salu valstu Samoa un Kiribati iedzīvotāji.

Jaunzēlandieši uz vērienīgu uguņošanu pulcējās pie 328 metrus augstā Debesu torņa Oklendā, šogad pirmo reizi salūtu tur pavadīja arī lāzeru un animācijas šovs.

Austrālija gadumiju sagaida ar pretrunīgām izjūtām - Vecgada vakarā karogi pie Sidnejas ostas tilta bija nolaisti pusmastā, pieminot 12 cilvēkus, kas gājuši bojā postošajos savvaļas ugunsgrēkos, kuri arī gada pēdējā dienā likuši tūkstošiem cilvēku pamest mājas. Tomēr vērot uguņošanu naksnīgajās debesīs pār Sidnejas ostu bija pulcējušies aptuveni miljons austrāliešu.

Japānā Jaungadu iezvanīja budistu tempļu zvani, un miljoniem cilvēku trīs pirmajās gada dienās pulcēsies sintoistu svētnīcās un budistu tempļos, lai aizlūgtu par laimi un labklājību.

Ķīnā, kas Jaungadu pēc mēness kalendāra sagaidīs 25.janvārī, decembra pēdējais vakars parasti tiek pavadīts diezgan mierīgi, lai gan jaunieši mēdz svinēt arī šo datumu. Uguņošana daudzās pilsētās ir aizliegta, bet laukos joprojām tiek rīkota.

Honkongā, kur demokrātijas aktīvisti nolēmuši pavadīt veco un sagaidīt jauno gadu ar protestiem, otrdien teju pēdējā brīdī tika pieņemts lēmums atteikties no paredzētās uguņošanas un to aizstāt ar Jaungada tematikai veltītu gaismas šovu.

Tikmēr Eiropa un Amerika vēl tikai gatavojas sagaidīt Jaungadu.

Vācijā, kur uguņošana gadiem ilgi bijusi neatņemama Jaungada svinību daļa, aptuveni 30 pilsētas un pašvaldības, ieskaitot Berlīni, Hamburgu un Minheni, šogad noteikušas vai nu pilnīgu pirotehnikas izmantošanas aizliegumu privātpersonām vai vismaz daļējus ierobežojumus.

Diskusijas par to, vai neatteikties no uguņošanas vispār, izraisījušas gan augstās izmaksas - iepriekšējā gadumijā šiem mērķiem tika izdoti kopsummā 133 miljoni eiro -, gan rūpes par drošību un vēlme nepiesārņot vidi un neradīt stresu dzīvniekiem.

Parīzē uz Jaungada svinībām Elizejas laukos parasti pulcējas 250 000 - 300 000 cilvēku, bet visā pilsētā - vairāki miljoni, bet šoreiz svinētāju skaits var izrādīties mazāks, jo Francijas galvaspilsētā jau vairākas nedēļas turpinās transporta darbinieku streiki.

Londonā pēdējā gadumija pirms breksita tiks sagaidīta ar uguņošanu Temzas krastā pie panorāmas rata "Londonas acs".

Paredzams, ka vairāk nekā miljons cilvēku pulcēsies sagaidīt 2020. gadu arī Ņujorkas Taimskvērā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu